DAGENS BILDE: JULEGATA ÅPNET I HELSINKI

Se også www.minbestereise.blogg.no

Nisser og hunder i julegata i Helsinki (foto: yle.fi)

Julegata i Helsinkis sentrumsområde, med Aleksanterinkatu som hovedferdselssåre, er blitt offisielt åpnet av hovedstadens rådmann Jussi Pajunen, og Julenissen.

40.000 mennesker deltok på åpningsprogrammet.

Aleksanterinkatu ble første gang pyntet med julelys i 1949, og i år er det 6500 lys som skaper god julestemning i vinterlige Helsinki, skriver yle.fi

#Reise #Finland #Helsingfors #Helsinki #Hovedstad #Jul

 

 

 

 

 

BØTER SOM SVIR FOR Å “TAGGE” PÅ COLOSSEUM

Se også www.minbestereise.blogg.no

 

En russisk turist er dømt til fire måneders fengsel og til å betale en bot på 20.000 euro (ca.174,000 kroner) etter at han nylig ble tatt på fersken mens han gjorde skadeverk på Colosseum i Roma. 42-åringen var i ferd med å risse inn en 25 centimeter høy “K” i veggen til amfiteatret. 

Mens flere medier melder at boten var på 20,000 euro, melder andre at den var på 25,000 euro (217,000 kroner)

Italiensk politi håper at slike sviende bøter, og risiko for fengselsstraff, vil skremme andre fra å utføre vandalisme på Colosseum og andre kulturminnesmerker.

Hundretusenvis av turister besøker Colosseum hvert år.

Vandalisme på kulturminnesmerker, spesielt på Colosseum, er et stort problem for myndighetene, og det er femte gangen i år at en turist blir tatt for et slikt forhold. I tillegg kommer selvsagt alle de som utfører vandalisme uten å bli tatt på fersken.

#Reise #Colosseum #Hovedstad #Italia #Roma #Russland 

 

 

 

 

 

-JEG ER EN BERLINER…!

Se også www.minbestereise.blogg.no

 

Alle fotos: dw.de

Bynavnet Berlin finner man nærmest over alt i verden – både i Bolivia, Papua Ny-Guinea. El Salvador, Russland, Maryland og Ohio i USA, Mexico, Polen, Brasil, Costa Rica, Colombia, Peru, Nova Scotia i Canada, og Nicaragua…! Det er faktisk over 80 steder på kloden som bærer navnet Berlin, så det finnes svært så mange som kan gjøre John F.Kennedy sine berømte ord – “Ich bin ein Berliner” – til sine egne, og på sitt eget språk, 

Nå er det laget en dokumentarfilm – Worldwide Berlin” som viser dagliglivet i Berlin, hovedstaden i Tyskland, og seks andre byer med navnet Berlin rundt om i verden, skriver Deutsche Welle, som er en av medprodusentene til filmen.

Kontrasten mellom Berlin, Tyskland, og Berlin, Bolivia, kunne vel knapt bli større…

Filmen har handling fra Berlin i Bolivia, Papua Ny-Guinea, El Salvador, Ohio, Guinea, Russland, og ender opp i Tysklands hovedstad i hver del av filmen, som er i fire deler.

Første del av filmen vises på Deutsche Welle 10.januar 2015, og viser livet i byen gjennom et døgn. Det hele starter grytidlig om morgenen med en gatefeier på Alexanderplatz i den tyske hovedstaden, så forflytter man seg til Berlin i Russland (bildet over), like ved grensen til Kasakhstan, og en bussjåfør som kjører barn til skolen i 35 minusgrader, mens det i Berlin, Papua Ny-Guinea, er det blitt ettermiddag og filmen viser barn som bader i Stillehavet, og en fisker som er på vei hjem med dagens fangst.

I Berlin i Bolivia, møter man tusen lamaer i 4000 meters høyde, i Berlin, Ohio, handler det om amish-folk, hest og kjerre, og moderne vogntog. I Berlin i Guinea i Vest-Afrika er voodoo og en moskè to av stikkordene, mens man i Berlin, El Salvador, får være med å kåre Miss Berlin (bildet over).

Les mer på Deutsche Welle: www.dw.de

#Reise #Alexanderplatz #Amish #Bolivia #Brasil #Canada #Colombia #CostaRica #ElSalvador #Film #Guinea #Hovedstad #Kasakhstan #Kennedy #Maryland #Mexico #Nicaragua #NovaScotia #Ohio #PapuaNyGuinea #Peru #Polen #Russland #Stillehavet #Tyskland #USA

 

EUROPAS STØRSTE VAREHUS ÅPNET I MOSKVA

Se også www.minbestereise.blogg.no

 

Aviapark – med et akvarium fra golv til tak (foto: Elena Spasova / theguardian.com)

Varehuset Aviapark ble åpnet i Moskva i går fredag, etter to års byggetid, og er det største i sitt slag i Europa, skriver theguardian.com

Et strykeorkester spilte Ludwig van Beethovens Ode to Joy til stor applaus fra kundene, snoren ble klippet, og dermed var det hele i gang.

Det enorme varehuset, med blant annet et akvarium som går fra golv til tak i flere etasjer, blir åpnet i en tid en rekordsvak rubel, og Russlands store og tidligere svært kjøpesterke middelklasse tvinges nå til å kjøpe færre importvarer.

Publikum rykket inn i Aviapark i hopetall, men de fleste så ut til å nøye seg med vindusshopping, heter det videre.

Aviapark har et areal som svarer til 36 fotballbaner – her er hele 80 restauranter og andre spisesteder, en kino med 17 skjermer og med plass til 4000 mennesker, og over 500 butikker.

Om varehusets beliggenhet er tilfeldig valgt eller ikke skal være usagt, men bygget er oppført på stedet der keiserinne Katarina den store reiste en stor teltby for å feire Russlands overtakelse av Krim-halvøya fra det Ottomanske rike i 1770-årene.

#Reise #Beethoven #Butikk #Hovedstad #Kino #Kjøpesenter #Krim #Moskva #Restaurant #Russland #Shopping #Varehus

STADIG FLERE FEIRER JULA I UTLANDET

Se også www.minbestereise.blogg.no

Julestemning i Las Palmas, hovedstaden på Gran Canaria, med blå belysning på palmetrærne.

Foto: cardenas-grancanaria.info

Å tilbringe jula i utlandet blir stadig mer populært blant nordmenn, og det er Kanariøyene, Bangkok, New York og London er mest populært. En god fordeling mellom sol og varme, og kalde storbyer, med andre ord.

Ikke noe å si på julebelysningen i Bangkok…(foto: bangkokpost.com)

Hos Ticket Feriereiser er det en økning på hele 14 prosent når det gjelder reiser til utlandet i jula, skriver Se og Hør.

Her er de mest populære reisemålene for nordmenn denne jula:

1) Gran Canaria

2) Bangkok

3) Tenerife

Julestemning på skøyteisen i New York

4) New York

Jul i London (foto: londonguidewalks.co.uk)

5) London

6) Phuket

7) Lanzarote

8) Berlin

9) Amsterdam

10) København

Kilder: Avinor, Ticket Feriereiser

#Reise #Amsterdam #Bangkok #Berlin #Danmark #GranCanaria #Hovedstad #Jul #Kanariøyene #København #Lanzarote #London #Nederland #NewYork #Phuket #Storbritania #Tenerife #Thailand #Tyskland #USA

BRAZEN HEAD – DUBLINS ELDSTE PUB – HER BLE DE FØRSTE ØLKRUSENE TAPPET I 1198

Se også www.minbestereise.blogg.no

Brazen Head

Hvilke puber og andre skjenke/serveringssteder som er verdens eldste, finnes det ulike oppfatninger om, da det ikke alltid er like lett å dokumentere historien 100 prosent sikkert. Men, at gastropuben Brazen Head i Dublin i Irland, som skal ha røtter helt tilbake til 1198 – altså for 816 år siden, er blant de aller, aller eldste, kan det ikke herske tvil om, selv om det skal finnes tre puber som faktisk er eldre…

Brazen Head påberoper seg å vere Dublins eldste vannhull, selv om noen drar påstanden i tvil, og mener bygningen og etablissementet er langt nyere. Pubens historie er uansett fullpakket av kjente navn fra Irlands rike, litterære univers. Her vanket store personligheter som James Joyce, Jonathan Swift, Robert Emmet og Brendan Behan, for å slukke tørsten med en Guinness eller flere. Og noen av dem var som kjent tørstere enn andre…

Puben Ye Olde Man & Scythe i Bolton i England, som åpnet dørene i 1251, kommer på plassen bak Brazen Head, mens, Ye Olde Trip to Jerusalem, en pub i Nottingham, skal være fra 1189, og dette kvalifiserer til en tredje plass.

The Bingsley Arms i Leeds kan føre sine aner tilbake til år 953, og er i følge Guinness Book of World Records den eldste puben i England.

Så var det førsteplassen. En irsk pub, i småbyen Athlone, midt i Irland, og med det noe hverdagslige navnet Sean’s Bar, skal visst være verdens eldste pub, og det er gjort arkeologiske undersøkelser som underbygger dette. Her skal de første ølkrusene ha blitt servert i år 900, altså for 1114 år siden. 

Kilder: bucketlistbars.com – brazenhead.com

#Reise #Athlone #Bar #Bolton #Dublin #Guinness #England #Hovedstad #Irland #Jerusalem #Leeds #Nottingham #Pub #Storbritannia #Øl

 

 

 

 

STOCKHOLM SLOTT FÅR ET STRØK AV ROSA MALING

Se også www.minbestereise.blogg.no

En av Stockholms store turistattraksjoner, Det kongelige slott, skal males opp igjen og vil få en “varm rosafarge”. Ikke alle er glade for dette fargevalget, skriver thelocal.se

Slottet gjennomgår en 25 år lang renoveringsprosess, som etter planen skal være ferdig i 2036. Og, planen inbefatter altså at det 300 år gamle slottet får et malingsstrøk eller to.

-Slottet skal males i en varm, rødaktig gultone, sier Malin Myrin, prosjektleder i Statens fastighetsverk, som eier og administrer en stor del av statens eiendomsmasse.

Som nevnt, fargevalget har vakt oppsikt, og ikke alle er like fornøyd med avgjørelsen.

-Beslutningen om å male slottet i noe de kaller “varm rosa” – eller det som resten av oss vil kalle “beigebrunt” , er en historisk tabbe, sier Folkeparti-politikeren Madeleine Sjöstedt.

Hun tror hovedstadens innbyggere ville foretrejje en gulfarge på slottet, noe som ville være mer i stil med de gamle, originale fargene som arkitekten hadde i tankene.

-Myndighetene burde revurdere denne  avgjørelsen, som vil gi et resultat som blir en plage for øynene, før det er for sent, sier Sjöstedt.

#Reise #Attraksjon #Hovedstad #Slott #Stockholm #Sverige

 

 

 

 

 

 

BARCELONA HAR VERDENS BESTE BYSTRAND

Se også www.minbestereise.blogg.no

 

Foto: Petr Svarc, Photolibrary / National Geographic 

Det finnes en lang rekke lister over de beste bystrendene i verden, her er National Geographics liste over verdens 10 beste bystrender.

1) Barcelona, Spania (bildet over).

Barcelona kan skilte med åtte krittvite strender, der den 1,6 kilometer lange Barceloneta-stranden er blant de mest populære. Stranden fikk en kraftig opprustning til OL i 1992.

Strandområde i Cape Town, en av Sør-Afrikas tre hovedsteder. Foto: southafrica.net

2) Cape Town, Sør-Afrika

Cape Town ligger i skjæringspunktet mellom det kjølige Atlanterhavet og det mye varmere Indiske hav, og har 20 ulike typet strender innen bygrensene. Clifton-strendene, hvor det er nærmest vindstille, er kjent for sine mange fornemme hjem som kikker ned på strendene, og sin solnedgang. Surferne søker til Milnerton og Blouberg, der det blåser godt, mens familier foretrekker False Bay, med sitt varme vann og sine barnevennlige tidevannsdammer.

Honolulu, hovedstaden på Hawaii. Foto: Chad Ehlers, Aurora Photos / National Geographic

3) Honolulu, Hawaii

Waikiki Beach var i tidligere tider et yndet rekreasjonssted for Hawaiis kongefamilie, da øygruppen vart en selvstendig nasjon, nå er stranden for lengst allemannseie, og full av hoteller og resorts, noen av dem historiske og legendariske, som Moana Surfrider Hotel, fra 1901. Her passer de lange, rullende bølgene godt for surfing for nybegynnere, men de aller fleste nøyer seg med å slange seg på stranda, plaske i det turkisblå Stillehavet, og nyte den fantastiske utsikten til Diamond Head-krateret.

Foto: Photolibrary

4) Nice, Frankrike (bildet over)

Nice kan skryte av hele 35 strender – noen offentlige, noen private. De strekker seg uavbrutt langs byens kystlinje mellom Rauba Capeu Quay og flyplassen, langs den berømte Promenade des Anglais (bildet over). Husk å ta med strandsandaler, i stranden er nemlig dekket av små, glatte steiner, kalt “galets”. Å nyte sol, varme og vann på en privat strand er fullt mulig, det koster gjerne rundt 16 euro (ca.130 kroner), og inkluderer solseng, mat, håndkle og parasoll.

5) Miami Beach, Florida (bildet over)

Miami Beach er en barriereøy, skilt fra selve Miami by av Biscayne Bay, og er en by i seg selv, med 14 kilometer sandstrender mot Atlanterhavskysten. South Beach er midtpunktet, med sine 25 art deco-kvartaler kjent som SoBe.

Foto: Francesco Zizola, Noor, Aurora Photos / National Geographic

6) Rio de Janeiro, Brasil (bildet over)

Brasils hovedstad fram til 1961, da den nybygde innlandsbyen Brasilia ble den nye hovedstaden, har 40 kilometer med kystlinje. Strendene i bysentrum er sagnomsuste og verdensberømte, og gjenstand for sanger, filmer og kunst. Strandlinjen strekker seg mellom den “folkelige” Copacobana-stranden til mer up-market Ipanema-stranden, og over det hele rager den nær 40 meter høye Kristus-statuen på fjellet Pão de Açúcar, populær kalt Sugar Loaf (“Sukkertoppen”), og de to fjellformasjonene Dois Irmaos – To brødre – og Rios imponerende skyline.  

7) Santa Monica, California (bildet over)

Med sine 5,6 kilometer med brede, sandrike strender, frisk sjøbris og sine progressive vibber, har Santa Monica alltid vært en magnet for alt fra Hollywood-kjendiser, til surfere, soltilbedere og turister fra hele verden. På 1920-tallet boltret filmmoguler og filmstjerner seg på Club Casa Del Mar, i dag slapper celebritetene av på hotellet Shutters on the Beach, og håper å unngå paparazienes jaktende linser. Sol deg, at en dukkert i havet, se etter sjøløvene, bli med i en volleyballkamp, eller bare sitt og på Stillehavsdønningene som ruller mot land…

Sydneys berømte Bondi Beach

8) Sydney, New South Wales, Australia

Sydney, hovedstad i delstaten New South Wales, er omgitt av dusinvis av strender, men den èn kilometer lange, halvmånen med gylden sand, Bondi Beach, er utvilsomt den mest kjente og populære.Stranda ligger 20 minutt fra sentrum, og har blitt synonymt med den avslappede australske livsrytmen. Fra mai til oktober kan man sitte på stranden og observere passerende hvalflokker.

 

9) Tel-Aviv, Israel (bildet over)

Pulserende, kosmopolittiske, liberale og aldri hvilende Tel-Aviv er det rake motstykket til det strenge, moralistiske og religiøse Jerusalem, bare tre kvarter unna med bil. “The Bubble” som innbyggerne kaller byen, sover aldri, her holder restauranter, klubber og diskoteker oppe til morgengry. Byens flotte og populære promenade går langs den 13 kilometer lange stranden. Gordon Beach er et populært samlingssted for å sitte på kafe og kikke på folkelivet, eller en dypp i saltvannsbassenget.

Vancouver Beach. Foto: Chris Cheadle, Photolibrary / National Geographic

10) Vancouver, British Columbia, Canada.

Vancouver har 10 flotte strender å by på, fra den familievennlige Jericho-stranden til Wrech Beach, der det er valgfritt å bruke badetøy, eller om man vil sole seg i nettoen. For de sporty og aktive er Kitsilano-stranden – “Kits”, 5-6 minutts kjøring fra sentrum, svært populær. Her både tennisbaner og basketballbaner til gratis bruk, og et super-sized saltvannsbasseng.

Kilde: nationalgeographcic.com

#Reise #ArtDeco #Australia #Barcelona #Beach #Brasil #BritishColumbia #California #CapeTown #Copacabana #Florida #Frankrike #Hawaii #Hollywood #Honolulu #Hovedstad #Ipanema #Israel #Miami #NewSouthWales #Nice #RioDeJaneiro #SantaMonica #SouthBeach #Spania #Strand #Surfing #Sydney #SørAfrika #TelAviv #USA #Vancouver #Waikiki 

FIRE GRUNNER TIL AT IBIZA ROCKER OM VINTEREN!

Se også www.minbestereise.blogg.no

Foto: tntmagazine.com

For mange sydenfarere er Ibiza selve symbolet på sommer, sol og party. Men, den som tror at partyøya går i dvale om vinteren, må tro om igjen. Når den heseblesende sommersesongen er over forandrer øya seg til et helt annet slags paradis – et sted der livsrytmen er roligere, gatene er nesten folketomme – men et sted som likevel er høyst levende og full av aktivitet, skriver tntmagazine.com, som lister opp fire gode grunner til å besøke Ibiza vinterstid:

1) Solen skinner fortsatt!

Selv i slutten av oktober ligger gjennomsnittstemperaturen på 23 grader. Det er fremdeles varmt nok til å bade i sjøen, og til å sole seg på stranda helt til desember.

2) Det er massevis av strender, som er tomme for folk.

Ibiza er berømt og populær for sine mange vakre og spektakulære strender, det er faktisk over 50 av dem! Å kose seg på stranden utenfor sesongen er perfekt, det er nesten ingen andre der, det er stille og rolig, og du har all verdens plass å boltre deg på.

3) De beste restaurantene holder åpent hele året.

Et stort antall gode og populære restauranter og andre spisesteder holder åpent hele året. Nyt middagen med sjøutsikt på Cotton Beach Club, spis byens beste pizza på Los Pasajeros i Marina Botafoch, finn deg en hyggelig krok på Clandestino i Playa d’en Bossa, eller bestill deg en god og kraftig Roast Dinner hos Cook Ibiza’s Sunday Service.

I februar er det klart for Pintxos-festivalen (pintxos er snacks, småretter, tapas) i San Antonio, der lokale spisesteder serverer tapas og drikke til bare 2 euro (16 kroner) hver torsdag i fem uker til ende. Og, kanskje det beste av alt, man kan hoppe på et lite sightseeing-tog og bli fraktet fra restaurant til restaurant!

4) Partyfolket.

Partysesongen er slett ikke over selv om sommeren er over, og partyfolket besøker Ibiza også om vinteren. Populære utesteder som Atzaro og Booms feirer starten på vintersesongen med flere arrangement, superklubben Pacha har åpent hver helg gjennom hele vinteren, og Pikes har åpent hver fredag frem til nyttår.

Og, 1.nyttårsdag inviterer den berømte nattklubben DC-10 festglade fra hele verden til stor feiring. 

Kilde: tntmagazine.com

Les mer på Ibizas offisielle turistportal: www.ibiza.travel

#Reise #Balearene #Beach #Festival #Hovedstad #Ibiza #Party #Restaurant #SanAntonio #Strand #Tapas

 

TALLINN VIL FORBY DRIKKING PÅ OFFENTLIG STED

Se også www.minbestereise.blogg.no

Byrådet i Tallinn, med borgermester Edgar Savisaar i spissen, vurderer innføre tiltak for å begrense drikking på offentlige steder i Estlands hovedstad.

Savisaar, som er en tidligere statsminister, sier til avisen Postimees han er svært bekymret over alkoholkonsumet på offentlige steder, både blant turister og fastboende, spesielt i området ved og rundt Rådhustorget (bildet) og i andre deler av Old Town. Spesielt britiske kompisgjenger på utdrikningslag i Tallinn har fått mye negativ oppmerksomhet, og mange av byens fastboende har klaget til rådhuset og politiet.

Nå foreslår borgermesteren å forby alt salg av alkohol på dagtid på søndager. Hvis bystyret sier, blir reglene satt i verk fra mars 2015. Savisaar planlegger også å forby salg av brennevin i souvenirbutikker, nærbutikker og i hele bysentrum fra juli neste år.

-Hvis vi unnlater å stoppe drikkingen på offentlig sted, vil vi snart se en økning i gatekriminaliteten og i familievolden, fordi en stor del av bakgrunnen for slike hendelser er alkoholinntak, sier Edgar Savisaar. 

Vise-borgermester Kalle Klandorf sier at publikum har fortalt ham at drikking på offentlige steder er “et mareritt, en fryktelig ting å være vitne til”.

Men, hovedstadens hittil lukrative turistindustri er bekymret for de nye reglene. Med antall besøkende allerede på vei nedover, vil de nye forbudene bare gjøre situasjonen verre, mener næringen.

Estonian Traders Association stiller spørsmål om byrådet faktisk har rett til å innføre salgsforbud på søndager, og vil ha uavhengige til å vurdere dette.

#Reise #Alkohol #Borgermester #Estland #Hovedstad #Tallinn #Utdrikningslag