Første kommersielle direkteflygning fra Israel til Emiratene

Foto: El Al

Den første kommersielle direkteflygningen fra Israel til De forente arabiske emirater landet mandag i hovedstaden Abu Dhabi, noe som regnes som en historisk begivenhet.

Flight LY971  fra det israelske flyselskapet El Al brukte tre timer på flygningen fra Ben Gurion International Airport i Tel-Aviv til Abu Dhabi International Airport.

Flightnummeret er ikke tilfeldig valgt. 971 er nemlig Emiratenes internasjonale telefonkode. Flyet returnerer til Tel-Aviv tirsdag, med flightnummeret LY972. 972 er Israels telefonkode.

Flyet hadde ordet “fred” på arabisk, engelsk og hebraisk – Salam, Peace, Shalom – ved siden av pilotens vindu.

Flyet hadde på forhånd fått tillatelse til å fly i saudiarabisk luftrom, som ellers er stengt for israelsk lufttrafikk.

Om bord i flyet var en israelsk og en amerikansk delegasjon, blant dem president Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner.

Israel og De forente arabiske emirater ble tidligere i august enige om å normalisere forholdet mellom de to landene, og opprette diplomatiske forbindelser.

Abu Dhabi er ett av syv emirater i De forente arabiske emirater, og også føderal hovedstad.

De andre emiratene er Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, og Umm al-Qaiwain.

De forente arabiske emirater er det tredje arabiske landet som Israel slutter fred med. De to første var nabolandene Egypt i 1979 og Jordan i 1994.

NTB, www.vg.no, internasjonale medier, Wikipedia.org, www.elal.com

Ny generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund

Illustrasjonsfoto: knbf.no

Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) har ansatt Stig Hvide Smith i stillingen som generalsekretær, melder NTB. Han tar over etter Endre Solvang.

KNBF ble startet i 1911 og er Norges største og eneste landsdekkende interesseorganisasjon for fritidsbåtbrukere. KNBF har 47,000 medlemmer og 370 medlemsforeninger.

www.knbf.no

Politiet sier ja til Ryde i Bergen

Foto: Visit Bergen

Politiet sier ja til en utvidelse fra 500 til 1000 grønne elsparkesykler fra utleieselskapet Ryde i Bergen, skriver Bergens Tidende – BT.
– Årsaken til doblingen er enorm etterspørsel og et ønske om å kunne utvide utenfor Bergen sentrum, sier daglig leder Espen Rønneberg til NRK.

Vinmonopolet sikret staten 2,68 milliarder kroner ekstra i skatter og avgifter

Vinmonopolet har hittil i år sikret den norske stat 2,68 milliarder kroner ekstra i skatter og avgifter. Dette er i stor grad takket være koronastengte grenser og redusert skjenking, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl til E24.

Rwandisk hotellsjef siktet for terror – ble verdensberømt gjennom filmen “Hotel Rwanda”

Hôtel des Mille Collines, Kigali, Rwanda.

Den rwandiske hotelldirektøren Paul Rusesabagina (66), som ble hyllet for å ha reddet over 1.000 menneskeliv i folkemordet i Rwanda i 1994, er blitt pågrepet og er siktet for terror.

Det opplyser Rwandas etterforskningsbyrå, Rib, mandag. Ifølge politiet ble han pågrepet i utlandet og brakt til Rwanda. Siktelsen omfatter blant annet terror, brannpåsettelse, kidnapping og drap, melder NTB, ifølge VG.no

Paul Rusesabagina, som er belgisk statsborger, har lenge vært en kritiker av regjeringen i Rwanda. Rib sier han er mistenkt for å være grunnlegger, leder, sponsor og medlem av en voldelig og væpnet terrororganisasjon som opererer fra ulike steder i regionen.

Rusesabagina er blitt kalt “Rwandas Oscar Schindler” etter at han reddet over 1.000 personer fra folkegrupen tutsi fra å bli drept under folkemordet i 1994 ved å gjemme dem på Hôtel des Mille Collines (“Hotellet ved de tusen høyder”) i hovedstaden Kigali og senere hjelpe dem å rømme landet.
I 2004 ble hans gjerninger internasjonalt kjent gjennom Hollywood-filmen «Hotel Rwanda», med Don Cheadle i hovedrollen som Paul Rusesabagina, og Sophie Okonedo som hans kone Tatiana.

Paul Rusesabagina er hedret med flere priser, blant annet den amerikanske presidentens medalje for frihet.

Hôtel des Mille Collines ble oppført og drevet av det belgiske (Rwanda er en tidligere belgisk koloni) flyselskapet Sabena i 1973, og er ennå i drift.

NTB, www.vg.no, Wikipedia.org, IMDB.com

450 MH17-etterlatte saksøker de tiltalte i saken

Dei 450 etterlatte etter nedskytingen av et passasjerfly fra Malaysian Airlines over det østlige Ukraina i 2014, saksøker de firee tiltalte i saken.
De etterlatte krever oppreisning fra den ukrainske statsborgeren og de tre russiske statsborgerne som er tiltalt for å stå bak nedskytingen.
De fire skal vere pro-russiske separatister øst i Ukraina, melder nyhetsbyrået Reuters, ifølge NRK.

Den ukrainske avisen Kyiv Post skrev i juli at én person var pågrepet og mistenkt for nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet MH17 over Donbas-regionen øst i Ukraina 17.juli 2014, der 298 mennesker mistet livet.

Flyet var på vei fra Nederlands hovedstad Amsterdam til Kuala Lumpur, hovedstaden i Malaysia.

193 av de drepte ombord var nederlandske statsborgere.

Lydopptak fra dagen etter nedskytingen som sikkerhetstjenesten har publisert skal vise at den mistenkte gav ordre om nedskytingen. Mannen er for øyeblikket i forvaring i Ukraina, men det er ventet at han vil bli siktet for å ha utført en terrorhandling.

Deler av Donbas er kontrollert av pro-russiske separatister.

Flere oppdrag for Røde Kors i sommer

Illustrasjonsfoto: Marius N. Kristoffersen – www.rodekors.no

Denne sommeren har det vært 20 prosent flere redningsoppdrag for Røde Kors Hjelpekors.
Det skriver opplyser Røde Kors i en pressemelding, melder VG.no

Det var 382 oppdrag sommeren 2019, og 455 oppdrag i år. Tallene er fra starten av juni, til og med midten av august.

Spesielt har det vært flere oppdrag i populære fjellområder og på sjøen.

– Tallene fra i sommer speiler at mange har gjort som vi ble oppfordret til, feriert i eget land, og de fleste har vist godt fjellvett. Vi har også sett eksempler både i fjellet og på sjøen på de som ikke er så vante til å ferdes der, og dermed hatt behov for hjelp fra oss. Som vanlig har det allikevel vært flest redningsoppdrag der personer har vært uheldige og skadet seg, sier Landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps Kjersti Løvik.

www.rodekors.no

www.vg.no

Ikke teltforbud på Svalbard etter isbjørnangrep

Longyearbyen, “hovedstaden” på Svalbard. Illustrasjonsfoto: Wikipedia.org

Det blir foreløpig ikke innført teltforbud på Svalbard. Det opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.
Det har vært mange reaksjoner i sosiale medier etter at en 38 år gammel mann fra Nederland døde etter å ha blitt angrepet av en isbjørn ved Longyearbyen forrige uke, og enkelte tar til orde for teltforbud, melder NRK.

Mannen, som var ansatt ved Longyearbyen Camping, sov i teltet sitt på campingplassen da isbjørnen angrep.

www.sysselmannen.no