Cannabis blir lovlig i delstaten New York

New York har vedtatt å legalisere marihuana i delstaten. Det melder New York Times.ifølge NRK. Rekreasjonell cannabisbruk blir dermed lovlig for alle over 21 år. Det vil fortsatt ta over ett år å utarbeide rammene for den nye loven.

Etter valget 3.november i fjor er marihuana lovlig, i ulike former på delstats/fylkes/lokalnivå, i Alaska, Arizona, California, Colorado, Illinois, Maine, Massachusets, Michigan, Montana, Nevada, New Jersey, Oregon, Sør-Dakota, Vermont, Washington, og i den føderale hovedstaden Washington DC.

Ny app for stjålet kunst og kulturminner

Illustrasjonsfoto: Tek.no / Skjermdump Google Play/Teknofil.no

En ny mobilapp fra Interpol gir alle tilgang til å søke etter stjålet kunst og kulturminner. Tips fra publikum har tidligere gitt gode resultater, og derfor åpner de opp datatbasen hvor over 50 000 stjålne objekter er registrert. Det melder Økokrim.

Kilde: www.nrk.no

Kraftig fall i eksport av britisk mat og drikke til EU etter brexit

EU-landene er markert i blått.

Eksport av mat og drikke fra Storbritannia til de 27 EU-landene stupte med hele 75,5 prosent i januar, etter brexit, sammenliknet med januar i fjor. Dette ifølge bransjeorganisasjonen Food and Drink Federation, som mener mye av fallet skyldes tollbarrierer.

Etter brexit har det vært en rekordstor nedgang i handelen mellom Storbritannia og EU. Britisk eksport til EU gikk tilbake med 59,5 prosent i januar. Storbritannia forlot EUs indre marked 1. januar, etter 47 års medlemskap.

Danmark: Hviterussland blir Belarus

Danmark vil heretter omtale Hviterussland som Belarus, slik opposisjonen i landet ber om, melder NRK.no. Sverige gjorde samme vedtak i 2019. Helsingforskomiteen og Kristelig Folkeparti har bedt norske myndigheter om å følge etter, men så langt har utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sagt nei.

Også på engelsk omtales Hviterussland som Belarus.

På hviterussisk og russisk kalles landet henholdsvis Bielaruś og Belarus.

Mange jøder flytter til Emiratene

Mange hundre jøder fra hele verden har den siste tiden flyttet til De forente arabiske emirater, hvor det nå bor over 2000 jøder. Rundt 60.000 israelere var før nyttår på ferie i Dubai, og de føler seg velkomne, forteller de, ifølge NRK.

Israel og De forente arabiske emirater  opprettet nylig diplomatiske forbindelser.

Dubai er ett av syv emirater i De forente arabiske emirater, der emiratet Abu Dhabi er føderal hovedstad.

De andre emiratene er Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, og Umm al-Qaiwain.

Dubai er landets største by, med 3,3, millioner innbyggere.

De forente arabiske emirater har 9,9 millioner innbyggere, men bare 11 prosent av innbyggerne er emirat-arabere.

Uber ansetter over 70.000 sjåfører i Storbritannia

Den amerikanske taxitjenesten Uber gir 70.000 sjåfører fast ansettelse i Storbritannia etter at britisk høyesterett slo fast at sjåførene ikke er å anse som selvstendig næringsdrivende. Det melder NTB, ifølge VG.no

For sjåførenes del innebærer ansettelsen at de er sikret britisk minstelønn, pensjonsrettigheter og ferie på lik linje med andre arbeidstakere.

– Dette er et gulv og ikke et tak, og sjåførene har anledning til å tjene mer, opplyser selskapet i en kunngjøring.

Uber, med hovedkontor i San Francisco, har etablert seg i en rekke land verden over, har aldri tidligere gått med på å ansette sjåførene som kjører for dem.

Kilder: NTB, www.vg.no

Indonesia starter massevaksinering på Bali – håper å kunne åpne øya snart

Myndighetene i Indonesia har startet en kampanje med massevaksinering på den populære ferieøya Bali. Håpet er å kunne åpne Bali for turister igjen snart, melder NRK.no.
Tre områder på Bali, Ubud, Gianyar og Nusa Dua, erklæres som grønne soner i første fase mot å få gjenåpnet øya.

Bali har 4,3 millioner innbyggere.

Bjørn Kjos med på nytt lavprisflyselskap

Bjørn Kjos. Arkivfoto: Norwegian.no

Gründer Bjørn Tore Larsen får med seg blant andre en annen norsk flygründer, tidligere Norwegian-eier Bjørn Kjos (74) når de sammen satser på langdistanseflyginger gjennom det nye lavprisselskapet Norse Atlantic Airways. Selskapet skal i første omgang tilby flyginger med fly av typen Boeing 787 Dreamlinere mellom Europa og USA fra desember, melder NRK.

Venezuela trykker million-sedler

En 1000-bolivar seddel i Venezuela. Snart kommer millon-seddelen.

Sentralbanken i Venezuela, Banco Central de Venezuela, vil trykke nye pengesedler med en verdi på én million av valutaen bolivar. Millionseddelen vil ha en verdi på 4 kroner og 40 øre, melder nyhetsbyrået Reuters.