Kenya gjenåpner hotell i Nairobi som ble angrepet av terrorister

Nairobi. Foto: Wikipedia

Kenya gjenåpner luksushotellet DusitD2 i hovedstaden Nairobi etter at hotellkomplekset ble stormet av den somaliske terrorgruppen al-Shabaab i januar i år.
22 mennesker mistet livet under angrepet. Samtlige av terroristene ble drept av kenyanske sikkerhetsstyrker.

Solid resultat for Airbus

Airbus A320. Foto: Wikipedia.org

Den europeiske flyprodusenten Airbus, som har hovedsete i Leiden i Nederland, mer enn doblet resultatet i første halvår i år.
Økt produksjon av A320-serien er den største årsaken til det solide resultatet, som de første seks månedene i år ble på 1,2 milliarder euro mot 496 millioner i euro samme periode i 2018, ifølge nrk.no

Airbus SE ble startet i 1970 og produserer passasjer- og militærfly, helikoptere, innretninger innen romfart og diverse forsvarsutstyr, blant annet raketter samt radarutstyr. Selskapet har virksomhet med produksjon i Spania, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Finland.

Kilde: Wikipedia

Jordskjelv på Kreta

Klokken 04:40 onsdag ble det registrert et jordskjelv med styrke 5,3 på Richters skala, på den greske ferieøya Kreta.
Jordskjelv med en styrke på mellom 2,5 og 5,4 regnes av seismologer som mindre kraftige: de kan ofte merkes, men forårsaker gjerne minimalt med ødeleggelse. Skjelvet er registrert hos australske myndigheter, melder VG.no

Det er ikke meldt om noen personskader eller ødeleggelser. Skjelvet skal ha truffet 23 kilometer vest for Kretas hovedstad, Heraklion på nordkysten av øya, ifølge NRK og andre medier.

19.juli ble den greske hovedstaden Athen rammet av jordskjelv. Også dette skjelvet målte 5.3 på skalaen, det kraftigste på ti år.
Rundt 4 millioner mennesker befant seg i nærheten av episenteret, som var 2 mil nord for byen. Telefon- og mobilnettet ble slått ut.

Mann med pil, bue og hammer skremte reisende på Oslo lufthavn Gardermoen

Oslo lufthavn Gardermoen. Illustrasjonsfoto: Avinor.no

En mann i 20-årene med pil. bue og en hammer ble pågrepet av politiet på Oslo lufthavn Gardermoen etter å ha rykket ut klokken 06.15 onsdag morgen, der mannen hadde skremt og oppført seg truende mot flere reisende.

Mannen skal ikke ha skutt mot noen, og det er ingen skadde etter hendelsen, opplyser politiet på Twitter. Mannen, som er en kjenning av politiet, ble likevel pågrepet, på grunn av et titalls oppdrag på ham de siste ukene.

– Dette er en mann vi har hatt mange saker på i det siste. Han har skremmende atferd og et stort ordensproblem om dagen, rett og slett, sier operasjonsleder Kristian Loraas i Øst politidistrikt.

Loraas sier at mannen ikke har vært en fare for folk, men at oppførselen hans er blitt opplevd som truende og ubehagelig.

Kilder: Politiet.no / Twitter, VG.no, NRK og andre medier.

Etiopia plantet 350 millioner trær på en dag – satte ny verdensrekord

Statsminister Abiy Ahmed deltok i treplantingen. Foto: Office of the Prime Minister of Ethiopia / Twitter

Mandag plantet etiopiere over 350 millioner trær og slår dermed den forrige verdensrekorden i antall trær plantet på én dag, melder nyhetsbyrået AP, ifølge VG.no
Grunnen til den nasjonale treplante-dugnaden var å ta opp kampen mot klimaendringene. Det skriver BBC.

Treplantingen er en del av et større prosjekt hvor Etiopia skal plante fire milliarder trær mellom mai og oktober for å bøte på avskoging og klimaendringer.

Tigerbestanden i India i vekst

Illustrasjonsfoto: Wikipedia

Bestanden av ville tigre i India har økt med mer enn 30 prosent på bare fire år. Det viser en ny telling offentliggjort mandag. Forskerne har registrert totalt 2.967 tigre landet over. For fire år siden var tallet 2.226, ifølge NRK.

Kilde: www.nrk.no

Flere norske strender kan forsvinne

Stranden ved Hovdsundet, en time fra Mjelle. Foto: Tursiden.no

Ifølge forskere kan overflaten på mange strender i Norge bli kraftig redusert det neste århundret hvis havet fortsetter å stige.
En times fjelltur fra Mjelle i Bodø i Nordland kommer du til Hovdsundet. Stranden der er et eksempel på en av strendene som kan være borte om noen tiår, skriver nrk.no

 

Varmerekord i Storbritannia – nær 39 grader i Cambridge

Cambridge. Illustrasjonsfoto: Wikipedia

Met Office, som er Storbritannias meteorologiske myndighet, bekrefter at det ble satt ny varmerekord under hetebølgen forrige uke. Rekorden ble målt til 38,7 grader i den botaniske hagen i universitetsbyen Cambridge 80 km nord for London, på torsdag. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Kilde: NRK

Klimaforsker vil ikke at nordmenn skal føle «solskam»

Sommer i Oslo. Foto: Wikiwand

Klimaforsker Bjørn Samset i tenketanken Cicero mener den norske befolkningen ikke trenger å føle «solskam» mens det fine sommerværet preger landet, selv om varmen har sammenheng med klimaforandringer, melder NRK.