Ordfører vil stenge Trollstigen i sommer – Rydder Oslofjorden – Svenske skianlegg stenger – Tokyo

Japan: I hovedstaden Tokyo øker smittetallet, med 78 nye koronatilfeller bekreftet tirsdag. Dermed er det registrert 522 smittede i byen, som har over 38 millioner innbyggere. Det er den største økningen registrert så langt. Innbyggerne oppfordres nå til å holde seg hjemme så mye som mulig, melder NRK.no

Norge: Ordfører Yvonne Wold (SV) i Rauma i Møre og Romsdal vil stenge fylkesveg 63 Trollstigen i sommer for å drive rassikring av strekningen, som er Nasjonal Turistveg,
– Koronasituasjonen gjør at turistene uteblir, og da er tidspunktet perfekt for å stenge veien, sier Wold (SV) til TV 2.
Trollstigen har flere hundre tusen passeringer hver sommer, og er for mange inngangsporten til Verdensarvområdet i Norddal og Stranda, med Geiranger og Geirangerfjorden.

Norge: Oslofjordens friluftsråd får 3,4 millioner kroner i støtte fra Miljødirektoratet til opprydding av forsøpling i fjorden i 2020. Til sammen gir direktoratet i år 63 millioner kroner i støtte til 50 forskjellige prosjekter mot marin forsøpling. www.nrk.no

Sverige: Selskapet Skistar stenger alle sine skianlegg i Sverige fra og med neste uke, melder Aftonbladet. Skistar driver blant annet skisenteret i Åre, der koronaviruset har spredt seg på afterski og andre arrangementer den siste tiden.

Buss-stopp i påska? – Lisboa-museum – Sverige-påske – Thailand: Phuket stenger ned

Norge: Busselskapet Nor-Way vet ikke hvor lenge de kan holde trafikken gående. – Alle ruter går med daglige tap. Da er det billigere å stanse dem, sier pressesjef Merethe Olsen til NRK. Selskapet har søkt om støtte fra Samferdselsdepartementet, men venter på svar.

Portugal: Belem arkeologiske museum i Portugals hovedstad Lisboa har den største samlingen av arkeologiske gjenstander i hele landet, deriblant en stor utstilling fra Egypt, skriver Se og Hør. Museet er alltid gratis for barn, og søndager er det fri inngang også for voksne.

Sverige: Statsminister Stefan Löfven oppfordrer svenskene til å ikke reise i påska for å begrense koronasmitte. Han ber også syke, de over 70 år og utsatte om å bli hjemme. Sverige innfører besøksforbud på alle landets sykehjem for å verne eldre. www.nrk.no

Thailand: Øya Phuket sør i Thailand stenger havner og veier til fastlandet. Om to uker stenger også flyplassen ved det populære reisemålet, skriver TravelNews.no
Smitteverntiltaket gjelder i utgangspunktet ut april måned. Det gjøres unntak for leveranser av mat og andre nødvendige varer og for nødetatene. Lasteskip kan fortsatt losse, men må gå fra kai så raskt som mulig, og mannskapet får ikke komme i land.
Phuket er populært blant utenlandske turister, med 39 millioner besøkende i fjor. Mange har måttet legge om reiseplanene på grunn av innstilte flyavganger verden over, og 10. april stenger den internasjonale flyplassen på øya. www.travelnews.no

Avinor: 93% nedgang – Sesongarbeidere – USA: Våpenbutikker holdes åpne – Saksøker Tyrol

Norge: Antall passasjerer ut og inn av norske flyplasser var i forrige uke på 7 prosent av nivået for ett år siden. Det viser foreløpige tall fra Avinor, melder NTB. Bare 70 000 reiste fra Avinors flyplasser, mot nærmere én million passasjerer i samme uke i 2019, ifølge NRK.

Norge: Bjørge Madsen i Skjærgaarden gartneri i Horten er lettet over at regjeringen lar sesongarbeidere i landbruket få komme inn i Norge. Landbruksnæringen varslet problemer med å så og høste grønnsaker da grensene ble stengt på grunn av koronasmitte. www.nrk.no

USA: Myndighetene har bestemt at våpenbutikker kan forbli åpne fordi det er «nødvendig». Etter press fra den svært mektige organisasjonen NRA –  National Rifle Association, med over 5 millioner medlemmer, er rådet at våpenhandlere bør betraktes som en viktig tjeneste som matbutikker, apotek og sykehus.

Østerrike: En østerriksk forbrukerorganisasjon vil rette et kollektivt søksmål mot myndighetene i delstaten Tyrol på vegne av 2500 skiturister, melder Danmarks Radio. Organisasjonen mener lokale myndigheter forårsaket helseskade da de ikke stengte skistedene.

Australia – Indonesia stenger grensene – Norwegian dropper Finnmark – Redningsselskapet –

Australia: I delstaten New South Wales, der Sydney er hovedstad, var det i vinter mer enn 11.400 branner og 5,5 millioner hektar terreng brant ned. I hele Australia døde 33 mennesker og 2500 boliger brant. www.nrk.no

EFTA-landene: ESA opplyser at de har godkjent den norske garantiordningen for flyselskaper som mangler likviditet på grunn av koronakrisen. ESA er EFTAs overvåkningsorgan, og har som oppgave å sikre at Norge, Island og Liechtenstein overholder EØS-avtalen.

Indonesia: myndighetene melder at landet blir stengt for utlendinger som kommer til eller reiser via landet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Utenlandske statsborgere med oppholdstillatelse får likevel komme inn i Indonesia.

Norge: Redningsselskapet går ut med en nasjonal oppdfordring til folk med fritidsbåter, om å holde seg hjemme i påska, skriver Vol.no. Skipper Anders Klaussen-Dishington på Myre i Vesterålen, som ligger nord for Lofoten i Nordland, sier de ikke ønsker å ta folk ombord i redningsbåtene som følge av smittefaren, melder NRK.

Norwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april, skriver iFinnmark. Flyselskapet opplyser at dette skyldes restriksjoner og kraftig minsket etterspørsel på reiser.

 

Finland stenger restauranter – Henter nordmenn – London Gatwick – St.Petersburg – Washington

Finland: regjeringen forlenger tiltakene mot koronaviruset. stenger skolene grem til 13. mai. Restauranter må holde stengt ut mai. Riksdagen skal behandle forslaget i dag, melder Yle. 280.000 arbeidstakere er nå permitterte.

Norge: Utenriksdepartementet forlenger samarbeidet med flyselskapene for hjemhenting av nordmenn til 1. mai. 17 fly har så langt hentet 2.400 passasjerer hjem til Norge, opplyser UD..

Russland: St. Petersburg, landets nest største by, følger i hovedstaden Moskvas fotspor og stenger ned all ikke-kritisk virksomhet på kort varsel. Alle turistbestillinger er kansellert. Nedstengningen betyr at innbyggerne må holde seg inne. Restriksjonene trådte i kraft i dag, melder NRK.no

Storbritannia: British Airways har innstilt alle flyginger fra London Gatwick Airport. Selskapet advarte nylig om at det kjemper for å overleve og derfor må kutte arbeidsplasser og sette fly på bakken. www.nrk.no

USA: I hovedstaden Washington DC har borgermester Muriel Bowser gitt innbyggerne beskjed om å holde seg hjemme, melder Washington Post. Byen følger dermed samme spor som nabostatene Maryland og Virginia.

Alpinanlegg i fare – Italia – Hyttebytte i påska – Norsk reiseliv – Storbritannia

Italia forlenger portforbudet til minst 12 april, opplyser helseminister Roberto Speranza til nyhetsbyrået AFP, ifølge NRK. Landet har flest koronadødsfall i verden. I Italia er 97.689 personer smittet, 11.591 har dødd og 13.030 er blitt friske etter å ha vært smittet.

Norge: Pålegg om å holde stengt i høysesongen gir norske alpinanlegg et inntektstap på 400 millioner kroner, og Alpinanleggenes Landsforening frykter nå konkursras. Flere tusen arbeidsplasser kan stå i fare.

Norge: Når hyttetur utenfor hjemkommunen har blitt ulovlig, kan «hyttebytte» være løsningen. Denne uken ble facebookgruppen «Hyttebytte» etablert. Målet med gruppa er at folk skal finne en hyttematch i egen kommune for å omgå hytteforbudet
www.nrk.no

Norge: Koronakrisen gjør at over seks av ti reiselivsbedrifter frykter konkurs, ifølge en fersk undersøkelse. 125.000 arbeidsplasser står i fare, sier NHO Reiseliv til NTB.

Storbritannia setter av 75 millioner pund – 975 millioner kroner, til å få britiske statsborgere i utlandet hjem, melder britiske myndigheter mandag. Det skal ifølge Sky News være rundt 300,000 briter utenlands, og som ønsker å reise hjem.

 

Gardermoen – Norge grensekontroll -Tokyo-OL – Østerrike munnbind

Japan: De japanske arrangørene og Den internasjonale olympiske komité (IOC) har besluttet at sommerlekene i hovedstaden Tokyo skal gå av stabelen fra 23. juli til 8. august 2021, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Norge: Det er utstrakt kontroll langs norske veier, flyplasser og havner. Det er også viktig med synlig tilstedeværelse på sjøen, sier divisjonsdirektør Heidi Vildskog i Tolletaten. Også politiet har satt inn ekstra ressurser, og overvåker farvannet rundt svenskegrensen. www.nrk.no

Norge: Alle passasjerer som ankommer Oslo lufthavn Gardermoen vil nå bli observert av helsepersonell, skriver kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker kommune, som har ansvaret for lufthavnen, til Dagbladet.

Norge: Leveringen av nye trikker til Oslo blir forsinket ettersom den spanske fabrikken har måttet stenge. De første av de nye trikkene skulle ha kommet til sommeren, melder NRK.

Østerrike: Det blir påbudt å bruke munnbind på supermarked i Østerrike, sier forbundskansler Sebastian Kurz. Påbudet trer tolig i kraft i løpet av uka, og munnbindene vil bli delt ut i butikkene, melder nyhetsbyrået Reuters. Videre får landets hoteller nå ordre om å stenge.

 

Bryllup i Sjømannskirken – EasyJet – Moskva stenger – Nigeria – Operaen i Oslo

Danmark: Den norske Sjømannskirken i København viet i fjor 86 norske par. Det gjør kirken til den mest populære kirken for norske par å gifte seg i. melder NTB, ifølge VG.no
I Norge hadde Holmenkollen kapell i Oslo de høyeste bryllupstallene i fjor med 56 vielser, viser tall fra Den norske kirke.
Foruten København er det Spania-kirkene som dominerer topp fem-listen. Totalt giftet 586 par seg i kirkene til Sjømannskirken rundt om i verden i fjor, en nedgang fra 616 bryllup året før.
– Antall vigsler generelt i Norge har gått ned de siste årene, og den samme trenden ser vi i Sjømannskirken når vi ser på de totale tallene, sier generalsekretær i Sjømannskirken Jeffrey Huseby.
Mest populære bryllupskirke i USA i fjor var Miami med 36, mens Pattaya i Thailand mest populær i Asia med 27 bryllup.
– Vielser og velsignelse av ekteskapet er en viktig kirkelig tjeneste, som det er naturlig at vi ivaretar for nordmenn i utlandet, sier Jeffrey Huseby. www.vg.no

Nigeria: President Muhammadu Buhari har bestemt at innbyggerene i hovedstaden Abuja og den tidligere hovedstaden Lagos må holde seg hjemme i to uker, for å hindre spreiing av koronaviruset. Det melder nyhetsbyrået AFP, ifølge NRK.
Kystbyen Lagos er landets største by, med 16 millioner innbyggere, og Nigerias økonomiske hovedstad.
Innlandsbyen Abuja har vært hovedstad siden 1991, og huser 1,2 millioner av landets 204,6 millioner innbyggere.

Norge: Den Norske Opera & Ballett i Oslo holder stengt ut april, og 598 ansatte permitteres helt eller delvis. Operaen har vært stengt for både publikum og ansatte siden 12. mars, i tråd med myndighetenes anbefalinger om korona og smittevern.

Russland: Ordføreren i Moskva, Sergei Sobyanin, ber alle innbyggerne i den russiske hovedstaden om å sette seg selv i hjemmekarantene fra og med i dag, melder AFP. Moskovittene kan bare forlate hjemmet i nødssituasjoner, for jobb og handleturer. Moskva har 12,5 millioner innbyggere.

Storbritannia: Det britiske lavprisselskapet EasyJet setter alle sine fly på bakken og permitterer alle ansatte i to måneder, melder Sky News. Flyselskapet kan ikke gi noen dato for når det vil være mulig å gjenoppta passasjerflyginger. www.nrk.no

Nord-Irland – Roskilde – Norgesferie – Ving og Coop

Danmark: Roskilde-festivalen skal etter planen gå av stabelen 26.juni-4.juli, og arrangørene jobber inntil videre for at den skal gå som normalt, men følger nøye med på situasjonen rundt corona-krisen.
I utgangspunktet er det ventet 130,000 besøkende og annonsert 180 konserter og andre arrangement.
Roskilde, som er en av Danmarks eldste byer. ligger 30 kilometer vest for København. Roskilde-festivalen ble grunnlagt i 1971, og kan dermed feire 50-års jubileum neste år. www.roskilde-festival.dk

Nord-Irland: myndighetene i den britiske provinsen Nord-Irland kom ifølge nyhetsbyrået Reuters med en rekke svært strenge lørdag, skriver VG.no.
De forbyr de 1,9 millioner innbyggerne, hvorav 340,000 bor i hovedstaden Belfast, å forlate hjemmet med mindre de har en rimelig grunn. Ifølge The Journal regnes dette som rimelig grunn: Kjøpe mat eller medisiner, gå en treningstur alene eller medlemmer av egen husstand, oppsøke medisinsk hjelp, hjelpe eller ta vare på sårbare personer eller nødhjelp, donere blod, reise til og fra jobb eller frivillig arbeid som ikke lar seg gjøre i hjemmet, delta i begravelser til et familiemedlem.
Alle som kan jobbe hjemmefra blir beordret til å gjøre dette.
Samlinger på over to mennesker forbys, unntakene er om man tilhører samme husstand, om samlingen er essensielt i forbindelse med jobb og begravelser.
Brudd på tiltakene kan straffes med alt fra advarsler til bøter på opptil rundt 65.000 kroner.
13 mennesker har mistet livet som følge av coronaviruset i Nord-Irland, mens det er bekreftet 275 smittetilfeller. Totalt i Storbritannia er 17.312 personer smittet og over 1000 er døde. www.vg.no

Norge: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) tror ikke det kommer mange utenlandske turister til Norge i sommer og oppfordrer nordmenn til å feriere i eget land, melder NRK. Hun understreker likevel at det er vanskelig å vite hvordan situasjonen er om et par månader. www.nrk.no

Norge: Turoperatøren Ving og Coop Norge har inngått et samarbeid som betyr at alle Coop-medlemmer får gode priser på reiser hos Ving, skriver Se og Hør. Ifølge Coop var billigere reiser den medlemsfordelen flest ønsket seg. Samarbeidet ble inngått før corona-krisen satte inn.