Stort fall i juleturismen i Tromsø

Etter flere år med vekst, opplever Tromsø et enormt fall i juleturismen. Pandemien er hovedårsaken til dette. skriver NRK.no
Tallet på overnattingsdøgn har gått ned med hele 74 prosent i juleuken, og med over 60 prosent i desember. Det sier Lone Helle, reiselivssjef i Visit Tromsø.

www.visittromso.no

Bilistene sparte 380 millioner kroner på bomtrøbbel i Rogaland

Bomstasjon (illustrasjonsfoto)

I ett år har bilistene kjørt gratis i Norges største veiprosjekt, Ryfast i Rogaland. Det sparer dem for 380 millioner kroner til sammen, ifølge en utregning NRK har gjort. Statens vegvesen har varslet at det blir slutt på gratisturene i februar.

Regjeringen innfører testplikt for reisende til Norge

osloairports.com

Regjeringen innfører plikt til å teste seg for covid-19 for personer som reiser til Norge fra lørdag 2. januar 2021. Det melder NTB, ifølge Nettavisen.no

Testen skal foretas så snart som mulig, og senest ett døgn etter ankomst. De reisende må reise inn i Norge via grensestasjoner med testing, eventuelt til grensestasjoner med politikontroll. Flere mindre grensestasjoner vil bli stengt, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Vi er nå dobbelt bekymret for importsmitte. Vi er både bekymret for utbrudd med nye muterte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og for at mange vil returnere til Norge etter jul fra land med langt høyere smittenivå enn vi har her, sier statsminister Erna Solberg (H).

www.regjeringen.no

www.nettavisen.no

Ulovlig mobilbruk i trafikken blir dyrere fra 1.januar

Illustrasjonsfoto

Fra 1. januar 2021 kan en få 5000 kroner i bot for ulovlig bruk av mobiltelefon i trafikken, sammenlignet med 1700 kroner ved tidligare brudd. Det melder NAF torsdag, ifølge NRK.
I tillegg øker tallet på prikker for de som bryter reglene får på førerkortet fra to til tre.

www.naf.no

Over 3000 taxisjåfører mistet jobben

Illustrasjonsfoto: Oslo Taxi

Over 3000 taxisjåfører har mistet jobben i år. Sammen med ansatte i klesbutikker, og hotell- og restaurantansatte, har taxinæringen hatt størst nedgang i antall ansatte. Det viser tall som analyseselskapet Enin har hentet inn, skriver Dagens Næringsliv.

Heftige bøter skal hindre nyttårsfesting i Sydney

Nyttårsfeiring i Sydney. Arkivfoto: Wikipedia.org

Festgjengene som prøver å bryte nedstengingen av Sydneys havn på nyttårsaften, kan få en bot på 1.000 australske dollar, drøyt 6.500 kroner. Det melder NTB-DPA, ifølge Nettavisen.no

Sydney er Australias største by, og hovedstad i delstaten New South Wales.

Det er satt opp gjerder som sperrer av områder rundt om i millionbyen. Særlig er havna sperret av. Her samler vanligvis rundt 1 million mennesker seg for å se fyrverkeriet nyttårsaften.

– Det siste vi vil er å ta imot 2021 med et superspreder-arrangement. Det sier statsministeren i New South Wales, Gladys Berejiklian.

Hun ber folk i Sydney holde seg hjemme foran TV-skjermene nyttårsaften.

www.nettavisen.no

Nordmenn flest feirer nyttår hjemme

En ny undersøkelse viser at 65 prosent vil feire nyttårsaften hjemme i egen bolig. Til norsk koronamonitor fra Opinion svarer bare 24 prosent nei på spørsmål om de kommer til å bli hjemme, melder NRK. 1400 nordmenn er spurt om sine planer på årets siste dag.

Ny nedstengning i Irland

Dublin.  Photo credit: visitdublin.com

Irlands statsminister Micheál Martin opplyser at landet igjen må innføre strenge smitteverntiltak for å få kontroll over spredningen av koronaviruset. Det melder NTB-AFP, ifølge Nettavisen.no

Smitteverntiltak på nivå 5, som er det strengeste nivået i Irland, må være på plass i minst en måned, sa Martin under en pressekonferanse i hovedstaden Dublin onsdag.

Reglene innebærer forbud mot besøk i husstandene, alle butikker som ikke er kritisk viktige må stenge, og reiser på mer enn 5 kilometer er forbudt. Bryllup kan bare ha seks gjester, og kun ti kan delta i begravelser.

– Denne situasjonen er svært alvorlig. Tallene vil bli enda verre i dagene som kommer, sa Micheál Martin.

Tirsdag ble det registrert 1.545 nye tilfeller av covid-19 i Irland, onsdag var tallet 1.718. Totalt er det registrert 90.157 tilfeller så langt i pandemien, og 2.226 har mistet livet.

Irland har nær 5 millioner innbyggere.

www.nettavisen.no

Danmarks koronarestriksjoner forlenges til 17. januar

Mette Frederiksen. Foto: stm.dk

Statsminister Mette Frederiksen sier at nedstengingen av Danmark forlenges på grunn av den svært alvorlige smittesituasjonen. Det melder NTB-Ritzau, ifølge Nettavisen.no

På en pressekonferanse tirsdag sa Frederiksen at alle de nåværende restriksjonene forlenges fra 3. til 17. januar, og at danske skolebarn skal ha hjemmeundervisning i denne perioden.

Det vil også innebære at alle restauranter, barer, kulturinstitusjoner, kjøpesentre og andre butikker bortsett fra apotek og supermarkeder må holde stengt i ytterligere to uker.

Det betyr også at alle offentlige ansatte som kan jobbe hjemmefra, skal gjøre det, og at private ansatte oppfordres til det samme.

Både antall koronasmittede, dødsfall og sykehusinnleggelser går feil vei hos danskene. Tirsdag var 900 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus, noe som er rekordhøyt og over tre ganger så mange som for fire uker siden. Landet rapporterte også om 22 nye koronarelaterte dødsfall i løpet av siste døgn.

www.nettavisen.no

Australia: Sydney skjerper koronatiltakene

Nyttårsfeiring i Sydney. Arkivfoto: Wikipedia.org

Sydney, Australias største by, og hovedstad i delstaten New South Wales, strammer inn tiltakene mot koronaviruset foran nyttårshelgen etter at et utbrudd i forstedene har spredt seg inn i byen, melder NRK.
Max antall gjester man kan ha på nyttårsaften er kuttet fra ti til fem. Utensdørs er grensen 30 personer.

På grunn av koronapandemien forbyr myndighetene folk å samles i havneområdet i sentrum av Sydney for å se det berømte fyrverkeriet på nyttårsaften.
Vanligvis samler opp til en million mennesker seg i havneområdet på nyttårsaften.