2014 ER -YEAR OF THE BUS- I LONDON

Se også www.minbestereise.blogg.no

#Borgermester Boris Johnson (alle bilder: Transport for London Image Library/Ian Bell)

#Borgermesteren i #London, #Boris #Johnson, markerte nylig lanseringen av #Year of the #Bus – #Bussens år – i #hovedstaden i #Storbritania, med 12 måneder med arrangement og aktiviteter for å feire denne svært viktige delen av Londons transportnettverk, skriver London24.com

I år er det 60 år siden at den #ikoniske, velkjente og populære #Routemaster-bussen ble satt i trafikk, og borgermesteren ønsker å hedre det han kaller “den pulserende røde blodåren i hovedstaden”.

I forbindelse med åpningen av Bussens år presenterte Johnson en spesiell sølvfarget Routemaster-buss som skal i rute, og et spesielt #Oyser-transportkort for 2014.

Den nye Routemaster-bussen, #designet av #Thomas #Heatherwick.

London-bussene frakter 6,5 millioner #passasjerer i døgnet, og gjør 2,3 milliarder turer i året. London har et av verdens største #bussrutenett, med 8600 busser, 700 ulike ruter og 19,000 buss-stopp. 95 prosent av hovedstadens innbyggere er aldri lenger enn 400 meter unna et buss-stopp. Det er 24,500 #bussjåfører i London, og titusenvis av andre ansatte i busstransporten.

600 av byens busser er #hybridbusser, dette inkluderer de nye Routemaster-bussene, og flere kommer til i løpet av året. I 2016 vil det være over 1700 hybridbusser i London, 20 prosent av hele bussflåten.

London-bussene er i rute 24 timer i døgnet, 364 dager i året. #Christmas Day, 1.juledag, er eneste dagen i året bussene står stille.

www.visitlondon.com

 

KØBENHAVN STARTET MILJØÅRET MED ISBADING

Se også www.minbestereise.blogg.no

(Foto: cphpost.dk) 

#København er #European #Green #Capital i 2014, i regi av #EU og den #danske #hovedstaden, og starten på et svært innholdsrikt år ble markert 23.januar med at over 150 #svømmere hoppet uti havnebassenget i København.

De brave svømmerne stupte uti det iskalde vannet for å feire, og vise #Europa og resten av verden, det rene vannet i hovedstaden.

#Borgermester #Frank #Jensen er svært stolt over statusen som København har fått, og at det faktisk de siste ti årene har vært mulig å bade i havna. København er en av svært få byer hvor vannet i havnebassenget er rent nok til at man kan #bade der.

(Foto: cphpost.dk)

København har fått et nytt #badeanlegg i havna, med tre ulike svømmeområder, og en #sauna. #Vintersvømming er svært populært i byen, og de mange vintersvømmeklubbene har til sammen 11000 medlemmer.

-Det er ingen andre steder som er bedre enn #havnebassenget for å vise miljøforandringene til det bedre i København. Vannet i havna er rent, fisken svømmer gjennom havna, man kan trygt bade der, så dette er en fantastisk plass som viser den grønne forandringen som det hele handler om. Det sier #Morten #Kabell, vise-borgermester og miljøbyråd, til danske og internasjonale medier. 

Green Capital-programmet i år har over 200 arrangement, med bl.a. #markeder og #festivaler, #konferanser og #kurs, med inviterte gjester fra hele verden.

EU-kommissjonen tildelte København statusen som europeisk #miljøhovedstad som en anerkjennelse av byens initiativer for å gjøre hovedstaden grønnere og heve levestandarden.

København har som målsetting å øke antallet syklister, bli #karbonfri innen 2025, som den første hovedstad i verden, og å sikre byens innbyggere god tilgang til grønne områder.

Som en del av planen med å gjøre byen karbonfri, ble tre av i alt 100 #vindturbiner startet opp 22.januar. Disse tre vil produsere #grønn #elektrisitet til 3000 husholdninger i hovedstaden.

www.visitcopenhagen.dk

 

REKORDSTOR ØKNING I FERGETRAFIKKEN PÅ KANARIØYENE

Se også www.minbestereise.blogg.no

#Fergetrafikken i #provinsen #Las #Palmas på #Kanariøyene økte kraftig i 2013. Antall kjøretøy økte med hele 37 prosent til nær 435.000 og antall #passasjerer med 25 prosent til 2,2 millioner, skriver #Boarding.no og #CanariaJournalen.no

Det er #rederiene #Naviera #Armas og #Fred.#Olsen sin trafikk mellom det #spanske #fastlandet og Kanariøyene som får æren av den store fremgangen.
Tallene omfatter havnene på #Gran #Canaria, #Lanzarote og #Fuerteventura.
www.turismodecanarias.com
Kanariøyene – #Canarias – #Kanarische #Inseln – #Iles Canarias – #Canary #Islands – #Isole #Canarie – Ilhas #Canarias

  

CONCORD OPERA BLIR HILTON PARIS OPERA I 2015

Se også www.minbestereise.blogg.no

#Hilton Worldwide skal renovere det legendariske og historiske #hotellet #Concord #Opera i Paris i løpet av 2014. Det ikoniske #landemerket i det fasjonable 8.arrondissement blir en del av Hilton #Hotels & #Resorts-varemerket.

Det 124 år gamle hotellet skal gjennomgå en omfattende renovering før det neste år skal omdøpes til Hilton Paris Opera.

Hotellet er berømt for sin intrikate fasade, og er en av de mest kjente bygningene i Paris, og ligger bare minutter fra attraksjoner som Opera-huset, #Louvre-museet, #Sacre #Coeur-kirken, og #Triumfbuen, #Arc de #Triomphe. Hotellet ligger vis-a-vis den største #jernbanestasjonen i #Europa, #Gare #Saint #Lazare, med 100 millioner passasjerer årlig.  

www.hilton.com

#Frankrike – #France – #Frankreich – #Francia – #Franca

 

 

 

 

 

POPULÆR NATT-METRO I HELSINKI

Se også www.minbestereise.blogg.no

I midten av november 2013 startet #metroen i #Helsinki med natt-tog, et tilbud etter midnatt og utover natten, for #passasjerer som hadde vært på #julebord eller andre festligheter på en sein kveld, og til nattarbeidere på vei til eller fra jobb. Ordningen var ment å være midlertidig, men viste seg så populært, med et snitt på 4000 passasjerer per natt, at nå er det bestemt at tilbudet skal vare til midten av juni.

En undersøkelse viste at rundt en fjerdedel av passasjerene på hver tur var fulle/beruset, noe som raskt gav natt-metroen tilnavnet “fylle-toget”. Nå blir det faktisk “arrangert” spontane og uformelle “fester” på metroen nattestid, for mange er dette blitt et alternativ til å gå på byen og bruke penger på hovedstadens dyre utesteder.

Paradokset er at det er strengt forbudt å ta med seg #alkohhol til konsum på undergrunnen, så folk på “togfestene” har med seg #vodka på vannflasker…

Og, ikke minst har den lave billettprisen hatt betydning for natt-metroens popularitet. En tur koster 2,20 euro, ca.19 kroner.

www.hel.fi/hki/hkl/en/HKL+Metro

www.visitfinland.fi

www.visithelsinki.fi

Helsinki by: www.hel.fi

#Finland – #Suomi – #Finlande – #Finlandia

HOTELLENE I PRAHA BLANT DE BILLIGSTE I EUROPA

Se også www.minbestereise.blogg.no

#Hotellene i #Praha er fremdeles blant de billigste i #Europa, til tross for en prisøkning på vel 4 prosent i fjor, viser tall fra #hotellbookingtjenesten #HRS. Snittprisen for et #hotellrom i #hovedstaden i #Tsjekkia ligger på vel 70 euro, 590 kroner, per natt, noe som fremdeles er noen euro lavere enn for hotellene i for eksempel #Budapest i #Ungarn og #Warszawa i #Polen. #Zürich i #Sveits er europas dyreste hotellby, med en snittpris på ca.145 euro, 1217 kroner, per natt. 

Prahas #turistkontor: www.praguewelcome.cz

www.praha.eu

www.visitprague.cz

Tsjekkia – #Ceska – #Czech #Republic – #Tschechische Republik – #République #tchèque – #República #Checa – Repubblica #Ceca

Praha – #Prague – #Prag – #Praga

 

ET LITE MUSEUM MED STORT BESØK

Se også www.minbestereise.blogg.no

Et #museum med et svært spesielt særpreg og innhold, The Little Museum i #Dublin, hadde i fjor en økning i besøkstallet på hele 114 prosent, med nær 52,000 besøkende, skriver thejournal.ie

I november og desember var det nærmest storinnrykk, og dagene mellom jul og nyttår var de travleste i hele 2013.

Museet er spesielt fordi det stiller ut gjenstander, gjerne ting fra hverdagslivet i Dublin, ting som publikum selv har donert. #Trevor #White ved Little Museum den store økningen i besøkstallet er svært overaskende, og gledelig. Besøkstallene har vært på rundt 25000 personer, men at museets konsept tydeligvis apellerer til stadig flere, både Dublin-boere og #turister.

-For mange er en tur innom Little Museum et besøk som vekker gode minner fra deres egne liv, mange vandrer med tårer i øynene, sier White, og at mange de besøkende er blitt anbefalt museet av venner og familie. 

Den nyeste utstillingen viser en samling fotografier, tatt med #Kodachrome fargefilm av en turist ved navn #Charles #Cushman i 1961. Dette er en svært spesiell samling fotos som aldri har vært utstilt før.

#Kurator #Simon O’#Connor sier at utstillingene som ikke er permanente har trukket et stort publikum. En av disse utstillingene var tidlige fotografier av #rockebandet #U2, som er fra Dublin.

Fokuset i museet er sosialhistorie.

-Vi ønsker å være populære, men uten å være populistiske, sier O’Connor.

The Little Museum ligger i en #georgiansk bygning i nr.15 St.#Stephen’s #Green. Inngansbilletten er 6 euro, 50 kroner, og museet er åpent hver dag hele uken.

www.littlemuseum.ie 

www.visitdublin.com

www.ireland.com

#Irland – #Eire – #Ireland – #Irlande – #Irlanda  

REYKJAVIK ØKER PARKERINGSAVGIFTENE MED 200 PROSENT

Se også www.minbestereise.blogg.no

(Foto: grapevine.is)

#Parkeringsavgiftene i #Reykjavik har fra 1.januar steget med 200 prosent, skriver #grapevine.is. Sjef for miljø- og transportetaten i #hovedstaden, #Karl #Sigurdsson, sier vedtakene om prisøkning ble tatt i september. Bystyret sa nei til økning av gebyrer og avgifter for tjenster som #barnehager, #skolelunsj, bibliotekkort og bruk av #svømmehaller, men de folkevalgte glemte faktisk å debattere forslaget om å øke parkeringsavgiftene, og dermed ble budsjettforslaget fra byadministrasjonen iverksatt fra nyttår, uten politisk behandling.

Sigurdsson sier at tiden for å øke parkeringsavgiftene uansett var overmoden, siden prisene har stått stille siden 2000.

-Parkeringshusene i Reykjavik har gått med underskudd i årevis, det er stor konkuranse på dette området og det var på høy tid at avgiftene øker, sier #Kolbrun #Jonatansdottir, direktør i Reykjavik #Parking #Service, til avisen #Visir. 

#Island – #Iceland – #Islande – #Islandia – #Islanda

 

 

JOGGEBØLGE I DUBAI

Se også www.minbestereise.blogg.no

(Foto: gulfnews.com) 

I #Dubai, ett av de syv #emiratene i De #forente #arabiske emirater, har den “nye” joggekulturen fått bein å springe på. Det er bare 10-15 år siden at #jogging var et forholdsvis ukjent fenomen i emiratet, hvis man så noen som var ute og jogget, var det gjerne vestlige fastboende eller #turister. For lokale Dubai-borgere var ikke jogging utbredt overhode. Men, nå har dette endret seg, skriver #gulfnews.com 

Fredag 17.januar ble #Standard #Chartered Dubai #Marathon arrangert, for 14.gang. Joggekulturen i Dubai har blomstret opp de seneste årene, mye på grunn av det årlige marathon-arrangamentet og de mange joggeklubbene som har blitt dannet, som Dubai #Road #Runners og Dubai #Creek #Striders.

-Flere og flere joggegrupper dukker opp over hele byen og medlemstallene øker, sier #Anja #Velasco i Dubai Road Runners. Hun legger til at da hun kom til Dubai for 10 år siden var det heller få som jogget, men at nå er antallet mangedoblet og at parker og joggestier er fulle av joggere hver kveld.

Andre joggeentusiaster, som #Jennifer #Royston og #Sudhir #Kumar, er enige, og sier joggegruppene tiltrekker seg folk i alle aldre, fra mange ulike land, og at joggerne melder seg inn klubbene både for å trene, for å være sosiale, møte nye folk, og for å ha det gøy.

-Det er mange og utfordrende helseproblemer blant folk i emiratane, som overvekt og diabetes, mange flere lokale innbyggere burde bli med å jogge, og stadig flere gjør det også, og det er veldig bra, sier Sudhir Kumar.

Emiratenes nasjonale #turistkontor: www.uaetourism.ae

Dubai Department of #Tourism and #Commerce Marketing: www.dubaitourism.ae

Hvert enkelt emirat har sine egne turistkontorer.

#United #Arab #Emirates – #Vereinigte #Arabische Emirate – Les #Emirats #Arabes #Unis – #Emiratos árabes #unidos – #Emirati #arabi #uniti – #Emirados Árabes Unidos

LATVIA HAR INNFØRT EURO

Se også www.minbestereise.blogg.no

Latvias #statsminister #Valdis #Dombrovskis markerer at landet har innført ny #valuta 1.januar ved å ta ut eurosedler fra en #minibank i #hovedstaden #Riga (foto: Reuters / Ints Kalnins).

Fra 1.januar er #Latvia med i #eurosonen i #EU, som det 18. av de 28 landene i unionen.

Disse EU-landene har innført euro: #Belgia, #Estland, #Finland, #Frankrike, #Hellas, #Irland, #Italia, #Kypros, #Latvia, #Luxembourg, #Malta, #Nederland, #Portugal, #Slovakia, #Slovenia, #Spania,#Tyskland og #Østerrike.

Disse har så langt ikke tatt i bruk euro som valuta: #Bulgaria, #Danmark, #Kroatia, #Litauen, #Polen, #Romania, #Storbritania, #Sverige, #Tsjekkia og #Ungarn.

Flere land, som ikke er EU-medlemmer, har avtaler med EU om å kunne bruke euro som offsiell valuta og i tillegg bruke egen, lokal valuta: #Andorra, #Kosovo, #Monaco, #Montenegro, #San #Marino, Vatikanstaten 

Riga by: www.riga.lv

Latvias nasjonale #turistkontor: www.latvia.travel

Latvia – #Latvija – #Lettland – #Lettonie – #Letonia – #Lettonia