Stryn Sommerski utsetter åpning – Unntakstilstand i Los Angeles – Tagging på monumenter i Washington

Foto: strynsommerski.com

Norge: Stryn Sommerski kan likevel ikke åpne neste helg som planlagt. Årsaka er store snømengder på vegen til skisenteret. Nå ser det ut til åpningen blir 12. juni. – Historisk sett blir dette den seinaste opninga vi har hatt, skriv skisenteret på Facebook.

www.nrk.no

USA: Guvernøren i California, Gavin Newsom (Dem.) har erklært unntakstilstand i Los Angeles County, som følge av opptøyene i området og ellers i landet. Newsom vurderer å sette inn nasjonalgarden for å stanse masseprotestene mot politivold, ifølge CNN.

USA: Flere kjente monumenter i USAs hovedstad Washington DC ble tagget på under helgens demonstrasjoner. Søndag morgen kunne man blant annet finne påskriften «Teller svarte veteraner?» på minnesmerket for andre verdenskrig, melder NRK.

Verden: Flere nye studier viser at under 20 prosent av befolkningene i byer som New York, London, Madrid og Wuhan har vært smittet av koronaviruset. Det er beregnet at andelen må være nærmere 60 prosent for å oppnå flokkimmunitet, ifølge New York Times.

Frp vil ha øl på bensinstasjoner og kiosker – Vil bytte bort 2. pinsedag med 18. mai – Utslippsrekord i Longyearbyen

Illustrasjonsfoto: horecanytt.no

Norge: Fremskrittspartiet vil lette på norske alkoholregler og fremmer enda en gang forslag om ølsalg på bensinstasjoner og kiosker. Frp vil også la matbutikkene selge alkohol i hele åpningstiden. Stortinget skal behandle saken tirsdag, skriver avisen Vårt Land.

Norge: Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (Høyre) vil bytte bort 2. pinsedag med 18. mai som fridag. Han sier til VG at han ikke vil ta fra folk en fridag, men kun gjøre det bytte. – Jeg tror folk vil sette pris på å få fri 18. mai, sier Heggelund. www.nrk.no

Norge: Oslo Høyre vil videreføre ordningen med hjemmekontor for å få ned rushtrafikken i hovedstaden, melder NTB. Oslo Høyre ønsker og fleksibel kjernetid. De får støtte fra klima -og samferdselsbyråd i Oslo, Arild Hermstad (MDG), som kaller forslaget en god idé.

Svalbard: Aldri før har kullkraftverket i Longyearbyen forurenset så mye som i 2019. – En miljøkile for Norge, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap), til NRK.

Air France og KLM re-åpner nettverket fra Oslo og Bergen – Tolletaten med storaksjon – Oslofolk er mer ute i naturen – Kina forbyr omsetning av hundekjøtt

Kina: Landbruksdepartementet innfører forbud mot omsetning av hundekjøtt og hunder for kjøttproduksjon. Det melder Dyrevernalliansen. Forbudet kommer i en oppdatert forskrift med liste over hvilke dyrearter det er tillatt å omsette for konsum.

Norge: Air France og KLM re-åpner nettverket sitt fra Oslo og Bergen.
Det gjeninnførte, men fortsatt sterkt reduserte, europeiske nettverket er designet for å få forbindelse med så mange flyavganger som mulig i det interkontinentale nettverket, skriver TravelNews.no
– Vi er glade for å starte Air France-flyvningene fra Oslo til Paris på nytt og legge til flyavganger fra Bergen til knutepunktene våre i Amsterdam og Paris. Vi ser en økt vilje til å reise igjen, både for private og forretningreisende, og vi ser frem til å ønske våre kunder velkommen tilbake. De neste stegene vil være å legge til flere destinasjoner i Norge, øke frekvensene og etter hvert benytte større fly» sier Halvor Gløersen, salgsdirektør i Air France KLM, Norge.

Les hele saken på www.travelnews.no

Norge: Tolletaten gjennomfører en storaksjon i Oslofjorden og langs Sørlandskysten i forbindelse med pinsehelgen og inngangen av årets båtsesong. Det melder NTB ifølge NRK. Etaten vil bruke samtlige av sine fartøy, og to kystvaktfartøy vil delta i aksjonen.

Norge: Oslofolk har brukt naturen tre ganger mer enn normalt under koronakrisen, viser en undersøkelse fra Norsk institutt for naturforskning. Økningen gjelder alle former for utendørsaktiviteter, både løping, fotturer og sykling.

www.nrk.no

 

Frp vil ha bompengefrie riksveier i sommer – Storbritannia: Premier Leauge starter 17.juni – Tyrkia åpner opp – Østerrike: Klart for Formel 1

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Norge: Fremskrittspartiet forhandler med regjeringen om revidert budsjett og den tredje krisepakken. Et av partiets krav er at det ikke kreves inn bompenger på riksveiene i sommer, mellom 1. juli og skolestart. Det sier nestleder Sylvi Listhaug til VG.

Storbritannia: Fra mandag 1. juni åpnes det for sportsarrangementer i Storbritannia, men uten publikum og i tråd med smittevernreglene. Den engelske eliteserien i fotball, Premier Leauge, kan starte igjen som planlagt 17. juni.

Tyrkia: Mandag begynner Tyrkia en gradvis gjenåpning av landet. Enkelte innenlandsflygninger starter igjen, og kafeer, restauranter, parker og museer får åpne. Det inkluderer Istanbuls berømte Store Basar, melder nyhetsbyrået DPA, ifølge NRK.no

Østerrike: Formel 1-sesongen åpner med løp i Speilberg i Østerrike både den første og andre helgen i juli, opplyser myndighetene, ifølge nyhetsbyrået AFP. Flere Formel 1-løp er blitt utsatt denne våren på grunn av koronapandemien.

www.nrk.no

Hellas åpner for 29 land – Danmark åpner opp – Widerøe-ruter – Unngår kollektivtrafikken

Skiathos by på øya av samme navn, et svært populært reisemål for norske turister. Foto: Greeka.com

Danmark og Norge vil åpne for fritidsreiser mellom de to landene fra 15. juni. Det opplyste statsminister Erna Solberg (H) fredag. Det blir fortsatt restriksjoner ved opphold i København, og turister må ha reservert opphold i flere dager.
Danmarks statsminister Mette Fredriksen sier i forbindelse med gjenåpningen for turister fra Norge at landet vil gjennomføre tilfeldig kontroll av coronasmitte ved grensen og ved feriedestinasjoner.
Danmark åpner også for inn og utreise til og fra Tyskland og Island fra 15. juni

Kilder: Reuters, NRK.no, VG.no

Hellas: Turister fra Norge og 28 andre land kan fra 15. juni reise på ferie til Hellas. Reisende kan ankomme Hellas med direktefly til hovedstaden Aten eller via byen Thessaloniki, opplyser det greske turisdepartementet.
Landene på listen er Albania, Australia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Israel, Japan, Kina, Kroatia, Kypros, Latvia, Latvia, Libanon, Malta, Montenegro, New Zealand, Nord-Makedonia, Norge, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Sveits, Sør-Korea, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.
Flere land skal legges til listen 1. juli.
Greske myndigheter stengte ned store deler av landet i en tidlig fase av coronapandemien. Hellas har kun 2.900 bekreftede tilfeller av coronasmitte og 175 coronarelaterte dødsfall.
Turisme utgjør rundt 20 prosent av gresk økonomi, og landets myndigheter har vært opptatt av å gjenåpne landets turistsektor.

www.vg.no

Norge: Antall flyavganger normaliseres på anbudsrutene til Widerøe i sommer. Antall seter tilgjengelig for salg er imidlertid 50 prosent lavere enn normalt på grunn av smitteverntiltak, opplyser Widerøe.

Norge: Fire av ti vil unngå å reise kollektivt også etter at koronaepidemien er over. Hovedårsaken er for å unngå trengsel og smittefare, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Kollektivtrafikkforeningen.

www.nrk.no

Color Line starter opp igjen Kristiansand-Hirtshals – New York: Bare kunder med munnbind slipper inn i butikkene – Louvre i Paris gjenåpner – Norwegian inngår avtaler med hotellkjeder

Frankrike: Kunstmuseet Louvre i Paris planlegger åpning 6. juni, melder nyhetsbyrået Reuters. Museet har vært stengt siden siden 14. mars.

Norge: I samarbeid med Nordic Choice Hotels, Scandic Hotels og Thon Hotels lanserer Norwegian Holidays pakkereiser til en rekke destinasjoner i Norge.
Nå blir det lettere å kombinere flyreise og hotellovernatting for alle som planlegger norgesferie i sommer, heter det i en pressemelding fra Norwegian.
Sammen med Nordic Choice Hotels, Scandic Hotels og Thon Hotels introduserer Norwegian Holidays muligheten til å skreddersy pakkereiser i Norge til eksklusive priser. Med noen få tastetrykk kan man sikre seg fly + hotell til gode Norwegian-priser fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør. Løsningen gjør det både raskere og rimeligere for kundene.

Les hele saken på www.travelnews.no

Norge: Ferjeselskapet Color Line gjenopptar trafikken mellom Kristiansand og Hirtshals fra 15. juni, etter at regjeringen åpnet for fritidsreiser til Danmark uten at man må i karantene. Det sier konserndirektør Helge Otto Mathisen i Color Line. www.nrk.no

USA: Guvernøren i delstaten New York, Andrew Cuomo (Dem.) vil undertegne en ordre som tillater butikker og andre bedrifter å nekte adgang til kunder uten munnbind. Cuomo kom med kunngjøringen på Twitter torsdag. New York har 20 millioner innbyggere og er den hardest rammede delstaten i USA.

Svalbard opphever karantenereglene – FN: Turismen i verden vil falle med 70 prosent – Sør-Korea stenger museer og parker i Seoul – EasjyJet sier opp 4500 – 52 millioner til kulturhistorisk viktige kirker

Longyearbyen. Foto: Wikipedia

Svalbard: Etter 1. juni opphører de lokale karantenereglene for tilreisende og turister til Svalbard, melder Sysselmannen. En veileder for hvordan reiselivet skal drive smittevernforsvarlig er utarbeidet. Kystcruise i Svalbards farvann er ennå ikke tillatt. www.sysselmannen.no

Norge: Regjeringen vil bevilge 52 millioner kroner ekstra til vedlikehold av kulturhistorisk viktige kirker i landet, melder avisen Dagen. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier undersøkelser viser at flere eldre kirker har behov for vedlikehold.

Storbritannia: Lavprisselskapet EasyJet kutter 30 prosent av staben, tilsvarende opp mot 4.500 stillinger. Årsaken er at etterspørselen etter flyreiser har kollapset som følge koronapandemien, melder NRK. Selskapet sier de skal innlede samtaler med de ansatte.

Sør-Korea: Museer, parker og kunstgallerier i hovedstaden Seoul stenges igjen i to uker fra fredag, opplyser helseminister Park Neung-hoo. Årsaken er at nye klynger av smittetilfeller utfordrer Sør-Koreas suksess med å håndtere sykdomsutviklingen. www.nrk.no

Verden: Internasjonal turisme forventes å falle 70 prosent i år, ifølge generalsekretæren i United Nations World Tourism Organization (UNWTO), Zurab Pololikashvili, skriver VG.no
Nyhetsbyrået Reuters melder at dette blir det største stupet i sektoren siden de begynte å registrere data på 1950-tallet. www.vg.no

Storbritannia stenger ambassaden i Pyongyang – Milliardtap for Norwegian og SAS – Flere reiste kollektivt – Boeing starter produksjonen av 737 Max

Pyongyang

Nord-Korea: Storbritannia har stengt ambassaden i hovedstaden Pyongyang, og alle britiske diplomater har forlatt landet, melder NTB og VG.no
Nord-Korea har innført streng innreisekontroll for å hindre spredning av coronavirus, og insisterer på at det ikke har vært et eneste smittetilfelle i landet så langt.
Den britiske ambassaden ble midlertidig stengt onsdag. Britiske myndigheter sier de gjorde det fordi innreiserestriksjonene har gjort det umulig å rullere på personalet ved ambassaden.
Franske og tyske diplomater forlot Nord-Korea i mars, men flere hundre utlendinger er fortsatt i landet.
Den svenske ambassaden i Pyongyang er fortsatt åpen. Sverige er det eneste nordiske landet med ambassade i Nord-Korea. Pyongyang huser til sammen 26 utenlandske ambassader.

www.vg.no

Norge: I 2019 ble det registrert over 718 millioner reiser med kollektivtransport i Norge, en oppgang på 5,3 prosent fra året før, melder Statistisk sentralbyrå. Det tilsvarer 35,9 millioner flere reiser i 2019, ifølge SSB.

Skandinavia: SAS tapte 3,7 milliarder svenske kroner før skatt 2. kvartal. I samme periode året før ble det minus 1,2 milliarder svenske kroner. Inntektene falt med nesten 46% til 5,2 milliarder svenske kroner. www.nrk.no

Norge: Norwegian tapte 3,28 milliarder kroner før skatt i 1. kvartal. Koronakrisen har satt dype spor i tallene. Inntektene i kvartalet falt med 1,5 milliard til 6,5 milliarder kroner sammenlignet med 1. kvartal i fjor.

USA: Flyprodusenten Boeing starter opp igjen produksjonen av den ulykkesrammede flytypen 737 Max, melder NRK.no. Produksjonen har så smått startet ved selskapets fabrikk i delstaten Washington og vil gradvis øke utover året, sier Boeing i en uttalelse.

Dyreparken i Kristiansand vil ta imot 40.000 personer i juli – Kypros frister med gratis helsehjelp – Moskva åpnes – Sveits åpner grensene i juni –

Den sorte dame – sjørøverskipet til Kaptein Sabeltann. Foto: Wikipedia.org

Kypros: Alle som tester positivt for koronaviruset mens de er på ferie på Kypros, får dekket alle helseutgifter, ifølge landets myndigheter. Det kommer frem i et brev til reiseoperatører og flyselskap om tiltakene for å sikre turistsektoren, melder NRK. Kypros har vært nedstengt siden mars, men åpner nå opp for turister igjen.

Norge: Dyreparken i Kristiansand bruker en million kroner på smitteverntiltak for å kunne tilby Kaptein Sabeltann-forestillinger for tilsammen rundt 40.000 personer i løpet av juli.
– Vanligvis spiller vi for 2600 gjester hver kveld. men nå deler vi opp amfiet i fire forskjellige soner og loser 200 personer inn i hver amfisone, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt til VG.
De tilbyr nå i stedet to forestillinger hver kveld og det vil bety at de vil kunne spille for 800 tilskuere to ganger hver kveld. Det vil bli adskilte familiebåser der familier får sitte separat.
– Mange har hatt billetter til de forestillingene som skulle vært satt opp. De blir kontaktet og får nå muligheten til å se disse forestillingene eller få pengene refundert, sier Schjøtt.

www.vg.no

Russland: Hovedstaden Moskva hever deler av stengingstiltakene fra mandag fordi smittespredningen har falt de siste ukene. Blant annet kan butikker som ikke selger mat åpne igjen, og folk får være utendørs i spesifikke tidsrom.

www.nrk.no

Sveits: Myndighetene åpner nå for offentlige og private arrangement med opp til 300 personer og spontane samlinger med opp til 30 personar fra 6. juni. De ønsker ògså å åpne grensene til Tyskland, Frankrike og Østerrike fra 15. juni.

SAS gjenåpner ruter – Statsskog åpner hyttene igjen – Oslo: Deichman Bjørvika åpner 18. juni – Elbusser i norske cruisehavner

Skandinavia: Flere og flere land letter på reiserestriksjonene sine, noe som gir SAS mulighet til å gjenoppta flyvninger til mange destinasjoner fra juni og fremover, skriver selskapet i en pressemelding onsdag. ifølge VG.no

Dette inkluderer hovedsaklig innenlands flyvninger i og mellom de skandinaviske landene, men flyvninger til New York, Chicago og Amsterdam fra København skal også gjenopptas.
I Sverige gjenåpner SAS følgende destinasjoner fra Stockholm Arlanda: Malmö, Ängelholm, Kalmar og Skellefteå. De gjenopptar også flyvninger fra Stockholm til Helsinki og Turku i Finland.
I Norge, der SAS allerede har tilbud på alle innenlands destinasjoner, vil det nå også bli mulig å fly fra Bergen og Stavanger til København, samt fra Stavanger til Aberdeen.
SAS beslutning om å gjenoppta flyvninger og oppskalere eksisterende tjeneste i alle tre land innebærer at SAS venter å doble kapasiteten sin i juni, fra 15 til 30 fly i tjeneste.

www.vg.no

Norge: Fra og med juni åpner Statsskog sitt hyttetilbud igjen. Hyttene har vært stengt siden mars på grunn av koronaviruspandemien. Statskog har 86 utleiehytter og 130 åpne buer spredt rundt i Norge. www.nrk.no

Norge: Det kinesiske selskapet Boreal skal sette inn 36 elektriske turbusser og 19 ladestasjoner i de største cruisehavnene langs norskekysten. De får 90 millioner i støtte fra Enova, som ifølge DN er det største beløpet det statlige foretaket har gitt et reiselivsprosjekt

Norge: Det nye hovedbiblioteket i Oslo, Deichman Bjørvika, åpner 18. juni. Biblioteket skulle etter planen åpnet i slutten av mars, men koronasituasjonen gjorde det umulig. Bygget har vært planlagt i ti år, og har kostet rundt 2,5 milliarder kroner, melder NRK.