Første Norwegian-fly til Mallorca – Oslo Maraton avlyst – Norske varmerekorder – PIA utestengt fra EU

Foto: oslomaraton.no

Norge: Oslo Maraton må avlyse årets arrangement på grunn av smittefare for koronaviruset.
Løpet skulle blitt arrangert lørdag 19. september. Nå planlegger Oslo Maraton en alternativ virtuell løpefest.

www.oslomaraton.no

Norge: Sommervarmen i juni førte til at det ble satt 36 nye varmerekorder i Norge. En av dem var på Hovden i Bykle kommune i Agder hvor det den 25. juni ble målt hele 26 grader. Det er 1,5 grad varmere enn forrige rekord fra 2006, melder NRK.

Pakistan: EU-landene utestenger Pakistan International Airlines (PIA) fra Europa i seks måneder, opplyser EASA, EUs byrå for flysikkerhet. Dette skjer etter at 262 pakistanske flygere ble satt på bakken, da det ble oppdaget at flysertifikatene deres var «tvilsomme».

Spania: I morgen onsdag 1.juli går det første Norwegian-flyet fra Oslo til Mallorca. Dermed er Norwegian for alvor i gang igjen med Spania-flygninger, skriver Spaniaavisen. Norwegian sier at gjenåpningen er et resultat av større etterspørsel fra kunder.

www.nrk.no

-Arendal er Sørlandets nye hovedstad – Norwegian avbestiller fly – Arizona stenger ned – Cirque de Soleil nær konkurs

– Arendal er i ferd med å ta over som Sørlandets hovedstad. Illustrasjonsfoto: Wikipedia

Canada: Det verdenskjente sirkuset Cirque de Soleil sliter tungt økonomisk under koronakrisen og har søkt om konkursbeskyttelse ved en domstol i Canada. En konkursbeskyttelse kan føre til nedbetalingsplan av gjeld, eller at gjeld blir slettet, skriver Danmarks Radio – dr.dk
Cirque de Soleil ble etablert av to gateartister i Montreal i Quebec i 1984, og turnerer verden over.
Selskapet har nær 3500 ansatte, som nå er permitterte.

Norge: Arendal er i ferd med å ta over som Sørlandets hovedstad. Det mener omdømmeekspert Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania. Han sier til NRK at blant annet Arendalsuka og innspilling av NRK-programmet Mesternes mester, gjør Arendal til en av de mest omtalte byene i Sør-Norge.
Kristiansand er fylkeshovedstad i det nye Agder fylke, slik byen var i det gamle Vest-Agder, mens Arendal var fylkeshovedstad i det gamle Aust-Agder.

Norge: Norwegian kansellerer en ordre på kjøp av til sammen 97 fly fra Boeing. Det opplyser flyselskapet i en børsmelding. Samtidig varsles rettslige skritt mot produsenten. Kanselleringen gjelder fem 787 Dreamlinere og 92 737 Max, ifølge meldingen. www.nrk.no

USA: Delstaten Arizona stenger nå utesteder, treningssentre, kinoer og badeland i minst en måned for å bremse smittespredning, melder nyhetsbyrået Reuters, ifølge NRK.no
Skoler har også utsatt oppstart. Smittetallene fortsetter å stige i USA, og i Texas er gjenåpningen av samfunnet på pause.

SAS-pakke – Bergen: Elsparkesykler samles inn – Scandic kutter – Broadway stengt ut året

Teaterdistriktet Broadway i New York. Foto: Broadway.com

Norden: SAS får til sammen 14,25 milliarder svenske kroner i krisehjelp. Det meste kommer fra Sverige og Danmark, som sammen den svenske Wallenberg-familien er de største aksjonærene.  Dagens eiere ville ha med seg Norge, som solgte seg ut i 2018, men statsminister Erna Solberg sier det ikke er aktuelt å gå inn igjen som medeier.
SAS har sikret seg 12 milliarder kroner i nye midler, skriver selskapet i en børsmelding.

Norge: Byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) i Bergen har bedt kommunen om å samle inn elsparkesykler som er til hinder for gående. De 350 løperhjulene som er satt ut over hele byen av selskapet Ryde, uten godkjennelse av kommunen, har ikke en fast parkeringsplass, men blir hensatt overalt i Bergen. www.nrk.no

Norge: Scandic Norge nedbemanner med rundt 1000 årsverk, melder hotellkjeden. De siste månedene har de fleste hotellene vært helt eller delvis stengte. Nedbemanningen starter i august.

USA: New Yorks berømte teaterdistrikt Broadway kommer til å holde stengt ut året på grunn av koronaviruspandemien. Det opplyser Thomas Schumacher, styreleder i The Broadway League, melder NRK.no
Teatrene har vært stengt siden mars.

Finnmark: Tyske turister bortvist – Nordmenn skeptiske til turister – Hellas med virus-skjema – Airbus kutter kostnader

Elafonissi på Kreta. Illustrasjonsfoto: greece10best.com

Europa: Flyprodusenten Airbus må kutte kostnader og forventer 40 prosent lavere produksjon enn planlagt de neste to årene. Det bekrefter Airbus-sjef Guillaume Faury overfor den tyske avisen Die Welt. ifølge NRK.

Hellas: Turister som reiser til Hellas, må nå fylle ut et skjema på nett 48 timer før avreise slik at det kan avgjøres om de trenger å testes for korona ved ankomst.
Ordningen trer i kraft fra onsdag 2. juli. melder NTB ifølge VG.no
I løpet av helgen sluttet greske myndigheter med tilfeldig testing av reisende ut ifra hvilke land de kom fra. Dette førte til mye forvirring blant turister som ikke visste om de måtte overnatte på hotell i Aten og Thessaloniki i påvente av å bli testet, eller om de måtte gå rett i karantene.
Hellas, som har få registrerte coronadødsfall, 191, og litt under 3.400 registrerte smittetilfeller, har lempet på mange restriksjoner for å få den svært viktige turistindustrien på fote igjen.

www.vg.bo

Norge: Tre av fire nordmenn vil ikke åpne landet for utenlandske turister denne sommeren. 15 prosent av de spurte er positive til grenseåpningen, melder NTB. Torsdag åpnet regjeringen for at flere turister skal kunne besøke Norge i sommer.

Norge: Politiet stoppet mandag en tysk bobil i Kirkenes i Finnmark, og to tyske statsborgere ble bortvist fra Norge. Årsaken er at tyske statsborgere ikke har godkjent opphold i Norge. Det melder Finnmark politidistrikt på Twitter.

 

Frankrike: De Grønne vinner storbyer – Charterselskaper har refundert 350 millioner kroner – Fire millioner kroner til trafikksikkerhetstiltak – Flere svensker tar toget

Apollo, Ving og TUI har refundert rundt 350 millioner kroner.

Frankrike: Partiet De Grønne ser ut til å vinne en rekke viktige byer i søndagens lokalvalg i Frankrike. Forhåndsstemmene tyder på at partiet trolig tar makten i storbyene Lyon, Bordeaux, Marseille og Strasbourg, melder nyhetsbyråene AFP og Reuters, ifølge NRK.
I hovedstaden Paris ble det gjenvalg for borgermester Anne Hidalgo fra Sosialistpartiet.
Det høyrenasjonalistiske partiet Nasjonal Samling ser ut til å vinne lokalvalget i den sørfranske byen Perpignan. Dersom det slår til, vil det være første gang Marine Le Pens parti har vunnet en by med mer enn 100.000 innbyggere.

Norge: Charterselskapene Apollo, Ving og TUI har refundert rundt 350 millioner kroner etter koronautbruddet. Det skriver Dagens Næringsliv. Ifølge Virke venter nordmenn på å få tilbake over 3 milliarder kroner.

Norge: Regjeringen gir fire millioner kroner til lokale trafikksikkerhetstiltak landet over. Det opplyser samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF). Blant annet støttes tiltak rettet mot kunnskapsutvikling hos barn og unge, og tiltak for syklister og fotgjengere. www.nrk.no

Sverige: SJ opplever økt etterspørsel etter togbilletter siden reiserestriksjonene i Sverige ble endret 13. juni. Det gjelder spesielt reiser til fjellet, melder Sveriges Radio.

700 danske SAS-ansatte sies opp – Kina og USA i visumstrid – Hytter uten røykvarslere som virker – Operaen i Barcelona med konsert for planter

Danmark: Rundt 700 av SAS sine danske kabinansatte fikk mandag oppsigelsesbrev.
Det opplyser de ansattes fagforening, CAU. Dette betyr at over halvparten av de 1200 kabinansatte i SAS Danmark er blitt oppsagt, skriver NTB. www.nrk.no

Kina: Myndighetene varsler at amerikanske statsborgere som har oppført seg «dårlig», vil kunne bli nektet visum til Kina. Tiltaket er et svar på USAs visumnekt for enkelte kinesere, melder NTB.

Norge: Nær fire av 10 hytter har ikke røykvarsler som fungerer. Det viser et tilsyn feiere har gjort på 900 hytter i Holmestrand og Færder kommune, skriver NRK.no.
Hittil i år har det vært mer enn 60 branner i fritidsboliger her i landet.

Spania: Operaen i Katalonias regionhovedstad Barcelona, Gran Teatre del Liceu de Barcelona, populært kalt Liceu – åpnet dørene for første gang på tre måneder for å holde konsert.
Publikum var av den heller stille sorten – nemlig 2300 husplanter, melder nyhetsbyrået Reuters.

Sykler Lindesnes-Nordkapp på fem døgn – TUI starter opp – Britene bestiller utenlandsturer – Kraftig økning i tollbeslag

Illustrasjonsfoto: TUI

Norge: Etter at myndighetene lettet på reiserådene, vil den internasjonale chartergiganten TUI, med hovedkontor i Tyskland, gjenoppta driften rett etter 15. juli. Ifølge en pressemelding fra TUI vil den første reisen fra Oslo lufthavn Gardermoen går til Kreta.

Norge: Syv spreke kompiser sykler nå fra Lindesnes til Nordkapp med verdensrekord i blikket. Målet er å legge 250 mil bak seg på under fem døgn, skriver nrk.no
De syv syklistene er Rune Rørvik og Øystein Dahl fra Mandal, Helge Sortland fra Kristiansand, Ove Fuglestveit fra Marnardal, Olav N. Birkeland fra Birkeland, Øyvind Vaagland Reiten fra Lillesand og Runar Skuggevik fra Vegårshei. Kilde: www.nrk.no

Norge: Tolletaten har opplevd en kraftig økning i antall beslag etter karantenereglene ble innført i mars, melder NRK. Så langt i år har Tolletaten langs svenskegrensa på Østlandet beslaglagt 800.000 flere sigaretter og 170 prosent mer kjøtt enn på samme tid i fjor.

Storbritannia: Britiske reiseoperatører har rapportert om en stor økning i bestillinger og henvendelser om internasjonale ferier fra Storbritannia, etter at regjeringen ga grønt lys for utenlandsreiser fra tidlig neste måned, skriver London-avisen The Guardian.

 

Paris: Borgermester gjenvalgt – California stenger barer – Kristiansand: Advarsler til utesteder- Risør Kammermusikkfest

Anne Hidalgo

Frankrike: Borgermester i Paris Anne Hidalgo fra Sosialistpartiet har erklært seier i lokalvalget søndag. Hun har drevet valgkamp med sterk fokus på miljø og tilsyn med Sommer-OL 2024, melder nyhetsbyrået AP.
Spanskfødte Ana María “Anne” Hidalgo Aleu (61) har vært borgermester i den franske hovedstaden siden 2014. og var før dette vise-borgermester i 13 år.

Norge: Seks utesteder i Kristiansand har fått skriftlig varsel fra kommunen om at smittetiltakene deres ikke er gode nok. Hadde ikke smittetallene vært så lave, kan det hende at flere måtte ha stengt dørene, skriver Fædrelandsvennen.

www.nrk.no

Norge: Risør Kammermusikkfest hadde i år like mange konserter digitalt som live. Festivalen har tapt rundt én million kroner i driftsinntekter på grunn av koronakrisen, skriver Agderposten.

USA: Californias guvernør Gavin Newsom (Dem.) har gitt ordre om at barer må stenge i flere deler av delstaten, deriblant Los Angeles, på grunn av smittespredningen, melder NTB, ifølge NRK.
California er landets mest folkerike delstat, med nær 40 millioner innbyggere.

 

Oslo vurderer ny skjenkestopp – Kragerø advarer sommergjester – Høyre vil fase ut elbilfordelene – Starter testflyvninger med Boeing 737 MAX

Uteservering på Karl Johan, slik vi er vant til å se Oslos paradegate. Foto: Oslo Handelstands Forening – www.ohf.no

Norge: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) truer med ny skjenkestopp i hovedstaden, det skriver VG. Etter mye bråk og lite avstand denne helgen sier han at de vurderer situasjonen fortløpende. Politiet loggførte rundt 170 hendelser i Oslo, Asker og Bærum natt til lørdag.

www.nrk.no

Norge: Kragerø forventer et spesielt stort innrykk av sommergjester i år, og er klare på at kommunen ikke kan håndtere et massivt ønske om å teste seg for koronavirus.
Feriegjester blir bedt om å reise hjem dersom de snufser og vil teste seg for koronavirus, melder NRK.

Norge: Høyre vil fase ut elbilfordelene fra 2022. Det er ordlyden på et forslag Høyres programkomité nå jobber med. I statsbudsjettet for 2020 ble det anslått at momsfritaket for elbiler kostet staten 7,7 milliarder kroner i tapte inntekter i fjor.

USA: Mandag skal det amerikanske luftfartstilsynet starte testflyvninger med Boeings 737 MAX-fly etter at flytypen ble satt på bakken i mars i fjor. Styringssystemet MCAS er omprogrammert etter at det førte til to ulykker der 346 mennesker mistet livet.

Buenos Aires stenges – Vil at Washington DC blir delstat – Dobbelt statsborgerskap – Tyrkia: Oldtidsby forsvant

Buenos Aires. Foto: Wikipedia.org

Argentina: President Alberto Angel Fernández kunngjorde fredag nedstengning av hovedstadsområdet Buenos Aires etter at det ble meldt om økt koronasmitte. I to uker framover må innbyggerne holde seg hjemme og bare gå ut for å kjøpe mat, melder NRK.

Norge: Etter at det fra nyttår ble åpnet for dobbelt statsborgerskap i Norge, søkte 26.000 personer om dette i løpet av få måneder. Dermed økte søknadskøen fra 14.000 til 40.000 søkere.

Tyrkia: Et nytt stort vannkraftverk i Sørøst-Tyrkia er åpnet av president Recep Tayyip Erdogan. Vannmagasinet har oversvømt 55 landsbyer, blant annet oldtidsbyen Hasankeyf .
55.000 mennesker er blitt tvangsflyttet. Det tok 20 dager å fylle magasinet. www.nrk.no

USA: Demokratene i Representantenes hus i Kongressen har vedtatt en lov som vil gjøre hovedstaden Washington DC (District of Columbia) til USAs 51. delstat.
I dag har innbyggerne i den føderale hovedstaden ikke vanlig stemmerett. Det er ventet at Republikanerne vil gå imot loven i Senatet, da de lenge har lenge vært imot forslaget.
Av hovedstadens 705,000 innbyggere er rundt 57 prosent afroamerikanere, mens 37 prosent er hvite