Russland: Flom ødela deler av Den transibirske jernbane

Kartillustrasjon: commons.wikimedia.org

Kraftig flom har gjort stor skade på den transsibirske jernbanen, og det er forsinkelser og kanselleringer langs den 9289 km lange strekningen. Det skriver NRK.no.
Vannet førte til at flere av de over 9000 broene langs strekningen kollapset. Det kommer til å ta 10 dager før togene er i rute igjen, opplyser russiske jernbanemyndigheter til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Jernbanen går fra hovedstaden Moskva til den russiske havnebyen Vladivostok på Stillehavskysten. Dette er den nest lengste sammenhengende jernbanelinjen i verden. Den siste delen av jernbanen nord for Kina ble ferdig i 1916.

Island gjeninnfører koronatiltak – Barer og restauranter må stenge tidligere

Islands hovedstad Reykjavik. Photo credit: visitreykjavik.is – ©Visit Reykjavik and ©RagnarThSigurdsson – press photo

Økende koronasmitte på Island gjør at regjeringen i landet nå gjeninnfører restriksjoner ved innreise og for dem som er på Island. Fra midnatt i dag søndag 25.juli er det ikke lov å samle flere enn 200 mennesker. Barer og restauranter må stenge klokken 23, og det blir innført antallsbegrensninger i svømmehaller og innendørs idrettsanlegg. Det skriver NRK.no.

New Zealand stenger grensen mot Australia

The Wellington Cable Car, i New Zealands hovedstad Wellington. Photo credit: www.wellingtonnz.com

Regjeringen på New Zealand stenger grensen – flyplasser og havner, mot Australia, og pauser dermed den såkalte reiseboblen mellom de to landene, en ordning som har gjort at folk kunne reise fritt. Reiseboblen oppheves nå i åtte uker. Den ble innført i april og tillot folk fra de to landene
å reise karantenefritt. Det er deltavarianten av koronaviruset som nå gjør at ordningen stanses midlertidig.

Taxfree-selskapet Travel Retail Norway med store tap

Illustrasjonsfoto: osloairports.com

Taxfree-selskapet Travel Retail Norway mistet nærmere 77 prosent av omsetning i løpet av 2020.

Omsetningen gikk ned fra 5,73 milliarder kroner i 2019, til 1,33 milliarder kroner i 2020. Det skriver E24. ifølge NRK.
Resultatet gikk fra et overskudd på 150,7 millioner kroner i 2019 til et omtrent like stort underskudd på 105 millioner kroner i fjor.

Travel Retail Norway står for tax-free salget på flere av Norges største flyplasser. Selskapet fikk nylig en ny kontrakt med Avinor om å stå for salget på flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim fra 2023 til 2028.

Kypros: Tusenvis angrep presidentpalasset og TV-kanal i Nicosia i vaksineprotest

Larnaca Beach, Larnaca, Kypros. Arkivfoto: Hovedsteder.blogg.no

Søndag gikk 5000 koronademonstranter og vaksinemotstandere i hovedstaden Nicosia på Kypros til aksjon mot regjeringens vaksinesertifikat-krav. Demonstrantene gikk først mot presidentpalasset, der de ble slått tilbake.
Så gikk 2500 personer til angrep på den private, kommersielle TV-kanalen Sygma TV. Flere biler utenfor bygningen ble satt i brann. Kanalen har gitt støtte til myndighetenes koronarestriksjoner og vaksineprogram.
Regjeringen har vedtatt at vaksinesertifikat må fremvises for å kunne komme inn i dagligvarebutikker, restauranter og barer.

Kypros er nå merket mørkerødt, og myndighetene vil nå vaksinere 16- og 17-åringer, da denne gruppen er blant de største smittesprederne. Landet har vært under lockdown under lange perioder siden mars i fjor, noe som har gått svært hardt utover den livsviktige turistindustrien.

Grønland strammer inn på koronatiltakene

Nuuk, hovedstaden på Grønland. Arkivfoto: Wikipedia.org

Regjeringen på Grønland strammer inn koronatiltakene og nekter nå uvaksinerte å bruke kollektiv transport. Det blir gitt unntak for reiser til hjemstedet, melder NRK.no

Kravet om at man må ha fått minst én vaksinedose dersom man vil reise kollektivt, ble presentert av statsminister Mute Bourup Egede mandag.

Uvaksinerte får heller ikke besøke serveringssteder og idrettsanlegg. Drosjer er unntatt fra vaksinekravet. Reglene gjelder i utgangspunktet ut juli.

Det er 29 aktive smittetilfeller på Grønland, noe som er flere enn på noe annet tidspunkt under pandemien.

Tyrkia vil forhandle med Taliban om flyplassen i Kabul

Tyrkia vil forhandle med den islamistiske opprørsbevegelsen Taliban om driften av den internasjonale flyplassen i Afghanistans hovedstad Kabul.
Det sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, ifølge NTB og NRK. Flyplassen ligger 16 kilometer fra bysentrum.

Tyrkia skal etter planen overta driften av flyplassen når USA og Nato forlater Afghanistan, noe Taliban protesterer mot. Nå håper Erdogan å komme fram til en avtale med bevegelsen.

– Med Guds hjelp. Vi får se hvilke samtaler vi kan få til med Taliban og hvor disse samtalene fører oss, sier Recep Tayyip Erdogan.

Flyplassen ble i 2014 omdøpt til Hamid Karzai International Airport, oppkalt etter landets tidligere president. Lufthavnen er også lokalt kjent som Khwaja Rawash Airport.

Portforbud i Abu Dhabi

Myndighetene i Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater, innfører denne uken portforbud om natten for å bremse smittespredning.

Ifølge Emirates News Agency trer portforbudet i kraft mandag 19.juli og vil gjelde fra midnatt til klokken 05.

Emiratet Abu Dhabi er føderal hovedstad i De forente arabiske emirater.

De andre emiratene er Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, og Umm al-Qaiwain.