Auckland stenger ned i en uke

Auckland. Photo credit: nadine_simoner – all-free-download.com

Auckland, som med sine  med 1,6 millioner innbyggere er New Zealands største by, stenger ned i en uke. Det opplyser statsminister Jacinda Ardern.

Årsaken er ett smittetilfelle, der smitteveien er ukjent, melder NRK. New Zealand. med litt over 5 millioner innbyggere, har svært lite smitte, men har flere ganger innført svært strenge lokale regler for å slå ned smitteutbrudd.

Auckland ligger på nordkysten av North Island, mens hovedstaden Wellington ligger helt på sørspissen.

18-åring skal ha forsøkt å svindle Norefjell Ski & Spa – festet for 100,000

www.politiet.no

En 18-år gammel mann fra Bærum er pågrepet av politiet og siktet for å ha forsøkt å svindle Norefjell Ski & Spa for rundt 100,000 kroner. Mannen og to andre 18-åringer skal ha leid en leilighet og overnattet, spist og drukket i flere dager. Det melder politiet på Twitter. Den pågrepne mannen skal ha forsøkt å lure hotellet til å tro at de hadde betalt, ved å fremvise falske bankoverføringer.

Norefjell Ski og Spa ligger i Krødsherad kommune i Viken fylke.

Storbritannia: Feriebestillinger til værs

Illustrasjonsfoto

Etter at britiske myndigheter kunngjorde planene for å åpne opp landet før sommeren, har feriebestillingene skutt i været. Det melder NTB, ifølge VG.no

Hos det britiske lavprisselskapet EasyJet, et av de største i landet, har feriebestillingene steget med utrolige 600 prosent, mens antallet bestillinger av flyreiser har steget med hele 300 prosent.

Myndighetene tar sikte på å gjenåpne butikker med ikke-nødvendige varer i England fra 12. april, og blant annet puber og kinoer fra 17. mai. Det opplyste statsminister Boris Johnson mandag.
Han håper at alle sosiale restriksjoner kan fjernes 21. juni.

I april vil regjeringen komme med en oppdatert reiseveiledning. Forbudet mot utenlandsreiser vil fortsette til 17.mai.

www.vg.no

Stavanger vil ha stjernereservat

 

Arkivfoto: Stavanger kommune

Stavanger skal bli nasjonal foregangsby i kampen mot lysforurensing. Målet er å redusere plagsomt bylys, skriver NRK.no.
Et flertall i utvalget for miljø- og utbygging ønsker også å opprette et stjernereservat i Stavanger.  der en får bedre sikt mot nattehimmelen.

www.stavanger.kommune.no

Skogsturer forstyrrer dyrelivet i Danmark

Gisselfeld Kloster. Photo credit: Stig Nygaard, 17.juli 2019 – www.commons.wikimedia.org

Turlystne dansker stresser dyrelivet i landets skoger. Det mener forvaltere i Dansk skogsforening, ifølge NRK.

– Vi kan se villhjort stresse rundt ute på veiene, og stå forvirret ute på jordene i et forsøk på å komme seg unna, sier godsforvalter Jens Risom ved Gisselfeld Kloster.

Gisselfeld, et tidligere kloster, er Danmarks femte største eiendom. Godset ligger mellom Haslev og Næstved, og strekker seg til flere kommuner, men hovedbygningen ligger i Braaby prestegjeld i Faxe kommune i Region Sjælland. (Wikipedia.org)

Kilde: www.nrk.no

Frøprøver fra hele verden sendt til Svalbard Globale Frøhvelv

Frøvelvet i fjellet Platåberget på Svalbard. Foto: regjeringen.no

Frø fra vannmelon, jordbær og gresskar ble denne uken lagt inn i Svalbard Globale frøhvelv, utenfor Longyearbyen.

Det ble gjort for å markere FNs internasjonale år for frukt og grønnsaker, skriver regjeringen på sine nettsider.ifølge NTB og Nettavisen.no

Fem genbanker fra tre kontinenter har sendt 6.500 frøprøver til frøhvelvet, som er verdens største sikkerhetslager for biologisk mangfold i jordbruket.

Hvelvet har plass til 4,5 millioner frøprøver

– Denne frødeponeringen er et lite men viktig steg for å nå FNs bærekraftmål mot 2030, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

I dag finnes det 1.750 frøbanker rundt hele kloden. Disse genbankene sørger for å bevare frøene under ideelle forhold og tilbyr frøene til forskere og bønder.

Svalbard Globale Frøhvelv er tegnet av Snøhetta arkitekter, det ble åpnet i 2008, og står på den prestisjetunge World Heritage List – Verdensarvlisten, til FN-organisasjonen UNESCO.

www.regjeringen.no

Grønt lys for Stad skipstunnel

Stad skipstunnel. Foto/illustrasjon: Kystverket.no / Snøhetta.no

Kystverket har fått grønt lys fra Samferdsledepartementet til å starte forarbeidet for Stad skipstunnel i Vestland fylke.

Stad skipstunnel –  den første skipstunnelen i verden, har vært utredet over 20 ganger.

Den 1,7 kilometer lange tunnelen i Stad kommune vil koste nær 3 milliarder kroner.

www.regjeringen.no

Bompengeinnkrevingen på Svinesund avsluttes 15.mars

Svinesundsvbrua, den nye E6-brua ble åpnet 12. juni 2005. Photo credit: Håkon Aurlien 14.oktober 2005 – www.commons.wikimedia.org

– Norge og Sverige er to gode naboer. Siden åpningen av den nye brua på grensen ved Svinesund i 2005, har det vært innbetalt bompenger begge veier. Mandag 15. mars kl. 14.00 avsluttes innkrevingen, nærmere fem år før tiden. Det sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i en pressemelding, ifølge VG.no

– Jeg tror mange vil ha glede av å passere grensen gratis ved Svinesund, når hverdagen blir normal igjen, sier Hareide.

Innkrevingen av bompengene skulle egentlig avvikles i fjor høst, men på grunn av coronapandemien, måtte avviklingen utsettes til 15 mars.

www.regjeringen.no

www.vg.no

Stortinget: Ja til til krav om nullutslipp fra cruiseskip og ferjer i verdensarvfjordene

Cruiseskip i Flåm, Aurland kommune, Vestlandet fylke. Foto: www.aurlandhavn.no – Aurland Hamn

Stortinget sier ja til krav om nullutslipp fra cruiseskip og ferjer i verdensarvfjordene senest i 2026. Fremskrittspartiet foreslo i 2020 å utsette kravet til 2030. Men, nå har Stortinget satt endelig punktum i saken, melder NRK.

Storviltjegere må igjen ta skyteprøve

Illustrasjonsfoto: www.njff.no

Storviltjegere må igjen bestå en skyteprøve for å kunne delta i jakten. Det har Miljødirektoratet bestemt, ifølge NRK. Fritaket fra 2020 blir derfor ikke videreført. Prøven er viktig for å sikre dyrevelferden, mener direktoratet. Koronasituasjonen gjorde at det ble gitt fritak i fjor.

www.miljodirektoratet.no