Brasils hovedstad Brasilia stenger ned

Brasils føderale hovedstad Brasilia stenger ned i to uker i kampen mot smitteoppblomstringen som er i ferd med å presse sykehuskapasiteten. Det melder NTB-AP, ifølge Nettavisen.no

Minst åtte delstater har innført portforbud den siste uken.

Brasilia-regionens guvernør Ibaneis Rocha Barros beordrer alle barer, restauranter, kjøpesentre og skoler til å holde stengt fram til 15. mars. Folkeforsamlinger blir forbudt.

85 prosent av intensivplassene i hovedstaden er nå fylt opp.

President Jair Messias Bolsonaro kritiserer delstatsmyndighetene for nedstengninger.
«Folket vil dra på jobb», skriver presidenten på Twitter og truer med å kutte økonomisk støtte til delstatene som stenger ned.

Rio de Janeiro var Brasils hovedstad frem til 1960, da den nybygde byen Brasilia, lenger inne i landet, ble landets nye hovedstad.

Brasilia har 4,3 millioner innbyggere.

www.nettavisen.no

Norge med innstramminger for innreise til landet

Illustrasjonsfoto: www.toll.no

Regjeringen har besluttet at personer i innreisekarantene må oppholde seg på første ankomststed. Regjeringen innfører videre meldeplikt ved karantenehotell, ifølge NRK.
Kommunene må i tillegg etablere en kontrollordning som sjekker at karantene blir overholdt.

www.regjeringen.no

Auckland stenger ned i en uke

Auckland. Photo credit: nadine_simoner – all-free-download.com

Auckland, som med sine  med 1,6 millioner innbyggere er New Zealands største by, stenger ned i en uke. Det opplyser statsminister Jacinda Ardern.

Årsaken er ett smittetilfelle, der smitteveien er ukjent, melder NRK. New Zealand. med litt over 5 millioner innbyggere, har svært lite smitte, men har flere ganger innført svært strenge lokale regler for å slå ned smitteutbrudd.

Auckland ligger på nordkysten av North Island, mens hovedstaden Wellington ligger helt på sørspissen.

Løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland

Svinesundsvbrua, den nye E6-brua ble åpnet 12. juni 2005. Photo credit: Håkon Aurlien 14.oktober 2005 – commons.wikimedia.org

Fra mandag 1.mars vil dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge, under et strengt test- og kontrollregime. Det opplyser regjeringen fredag, ifølge NRK.
Kontrollen og dokumentasjonen av testing, bosted og arbeidsgivere blir betydelig strengere sammenlignet med ordningen før grensen ble stengt.

www.regjeringen.no

SAS vil gjenåpne 180 ruter i sommer

Arkivfoto: Adrian Pingstone (Arpingstone) 2007. en.wikipedia.org

Flyselskapet SAS gjør seg klar til å gjenåpne 180 ruter i Skandinavia og Europa til sommeren, heter det i en børsmelding, ifølge NRK.
SAS tror vaksinering vil føre til at reiserestriksjoner lettes mot sommeren, men at etterspørselen ikke tar seg skikkelig opp før neste år.

Hurtigruten med milliardtap

Foto: Hurtigruten – www.hurtigruten.no

Hurtigruten AS fikk et minusresultat på 163 millioner euro, tilsvarende 1,68 milliarder kroner, i 2020. Det skriver E24.no
– Resultatene er som forventet. Vi driver med reiseliv når ingen kan reise. Da blir 2020 et dårlig år for oss, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

18-åring skal ha forsøkt å svindle Norefjell Ski & Spa – festet for 100,000

www.politiet.no

En 18-år gammel mann fra Bærum er pågrepet av politiet og siktet for å ha forsøkt å svindle Norefjell Ski & Spa for rundt 100,000 kroner. Mannen og to andre 18-åringer skal ha leid en leilighet og overnattet, spist og drukket i flere dager. Det melder politiet på Twitter. Den pågrepne mannen skal ha forsøkt å lure hotellet til å tro at de hadde betalt, ved å fremvise falske bankoverføringer.

Norefjell Ski og Spa ligger i Krødsherad kommune i Viken fylke.

Finland stenger ned i tre uker

Finlands hovedstad Helsinki. Arkivfoto: Olga1969 2014. commons.wikimedia.org

Regjeringen i Finland stenger nå ned landet og innfører omfattende korona-tiltak i tre uker, gjeldende fra 8. mars. Årsaken er at koronasmitten sprer seg raskt. Statsminister Sanna Marin sier den engelske virusvarianten gjør situasjonen vanskeligere.

Nedstengingen av landet betyr blant annet at restauranter må stenge, og fjernundervisning for alle elever som er 13 år eller eldre.

 

Grensehandelen stoppet opp

Svinesundsbrua. Den nye E6-brua ble åpnet 12. juni 2005. Photo credit: Håkon Aurlien 14.oktober 2005 – www.commons.wikimedia.org

I 2020 brukte nordmenn hele 88 prosent mindre på grensehandel. Det viser tall fra SSB, melder NRK.no
Nordmenn dro på 8 millioner færre dagsturer til utlandet, og handlet for over 14 milliarder kroner mindre under pandemien. De fleste dagsturene til utlandet i fjor gikk til Strömstad i Sverige.

www.ssb.no