Reisetips: Anitas Sjømat på Sakrisøy har Lofotens beste burger

Foto: www.facebook.com/anitasseafood – Sakrisoy.no

Fiskeburgerne til Anitas Sjømat på Sakrisøy var forrige sommers store snakkis, og ofte var det lang kø utenfor den okergule sjømatrestauranten, skriver Se og Hør. Den mest populære burgeren kalles “Ole Brumm” og serveres med selvrøkt laks og ferske reker.

Sakrisøy ligger i Moskenes kommune i Nordland. Her har Gylseth-familien høstet og foredlet høykvalitets sjømat, og tatt i mot overnattingsgjester i nesten 130 år.

Anitas Sjømat blir drevet av Anita Olette Figenschou Gylseth. Selskapet ble etablert i 2012 og hadde i 2019 en omsetning på vel 15 millioner kroner.

Kontakt: www.sakrisoy.no

MDG-Hansson: -Taxfree på toget – Eurovision – Stavanger: WizzAir – USA: Mentolsigaretter

Illustrasjonsfoto: osloairports.com

MDG-Hansson vil ha taxfree på tog

MDG-veteran og tidligere stortingsrepresentant Rasmus Hansson (66) ønsker å beholde taxfree-ordningen, men vil flytte den fra fly til tog. Taxfreekvoten bør kunne kjøpes både på Oslo S og på Vinmonopolet, mener han.
– Taxfree er en ordning som virker, og da bør den brukes der den trengs, sier Rasmus Hansson til Nettavisen.ifølge NRK.no

Publikum på Eurovision

Publikum får likevel være tilstede under Eurovision Song Contest i Rotterdam i Nederland 18.- 22.mai. Det har myndighetene besluttet, melder nyhetsbyrået ANP News.

Ingen Stavanger-boikott av WizzAir

Det ble ikke flertall i formannskapet i Stavanger for at kommunen skal boikotte det ungarske lavprisselskapet WizzAir. Det var Sosialistisk Venstreparti og Rødt som ville ha et boikottvedtak, som skulle gjelde alle jobbreiser i regi av kommunen.

www.stavanger.kommune.no

USA vil forby mentolsigaretter

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet, Food and Drug Administration (FDA), vil forby mentolsigaretter. Dette er et grep de mener vil spare flere hundretusen menneskeliv. FDA arbeider med nye retningslinjer som vil klassifisere mentol som en smak. Smakssatte sigaretter og sigarer er allerede forbudt. Det melder NRK.

Én av fire nordmenn vil til utlandet i sommer

27 prosent av Norges befolkning regner med å ta en utenlandstur i sommer. Det viser en ny undersøkelse fra Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge-direktør Bente Bratland Holm synes ikke én av fire er så veldig mye.

– Folk vil jo ha ferie og bevege på seg, sier hun til P4, som omtalte saken først, ifølge NRK.no

Rundt halvparten av disse, 14 prosent, vil kombinere med utenlandsturen med norgesferie, mens den andre halvparten satser på å ta hele ferien i utlandet, ifølge undersøkelsen.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land. Rådet gjelder foreløpig fram til 15. mai.

www.regjeringen.no

 

Reisetips: “Dinner in the Sky” til Fredrikstad, Oscarsborg, Kongsvinger, og Stavern

Middag i høyden, i Brussel, med det ikoniske landemerket Atomium i bakgrunnen, bygget til Verdensutstillingen i 1958. Foto: dinnerinthesky.be

Det spektakulære og suksessrike belgiske restaurantkonseptet “Dinner in the Sky” kommer til Norge i sommer, skriver Se og Hør. Her kan du nyte et gourmetmåltid hele 50 meter over bakken.

Konseptet kommer til Fredrikstad, på Oscarsborg i Oslofjorden, Kongsvinger Festning, og Fredriksvern Verft i Stavern.

Restauranten har plass til 32 gjester.

www.dinnerinthesky.be – dinnerinthesky.com

Ny SAS-sjef – Instagramfavoritten Lodalen – Friskmeldt Barcelona-konsert – Lufthansa

Illustrasjonsfoto: Adrian Pingstone (Arpingstone) 2007. en.wikipedia.org

SAS får ny konsernsjef

Anko Van der Werff (45), toppsjef i Colombias nasjonale flyselskap Avianca, er ansatt som ny konsernsjef i SAS. Nederlenderen sier det er en ære å bli ansatt som ny SAS-sjef. Han tiltrer senest 15. juli, og tar over etter Rickard Gustafson, som har ledet SAS i 10 år.

Instagramfavoritten Lodalen kan bli rammet av ras

Mange har reist til vakre Lodalen med det idylliske Lovatnet i Stryn kommune i Nordfjord for å ta bilder til Instagram og andre sosiale medium. En ny rapport viser nå at stedet er rasfarlig, og at turister kan sette seg selv i fare, skriver NRK.no.

Konserttest i Barcelona gikk bra

I mars samlet 5000 personer seg til en konsert i Katalonias hovedstad Barcelona i Spania, som et forsøk på hva som er mulig å gjennomføre under pandemien. Arrangørene sier at ingen har blitt koronasmittet etter konserten. Det melder nyhetsbyrået AFP, ifølge NRK.

Lufthansa med milliardunderskudd

Det tyske flyselskapet Lufthansa fikk et underskudd på én milliard euro – nær 10 milliarder kroner, i første kvartal 2021. Underskuddet kommer til tross for at selskapet fikk 100 milliarder kroner i krisehjelp fra tyske myndigheter.

Reisemix: Nederland åpner opp – Norge skjerper innreiser – Træna – 17.mai-munnbind

Nederlands hovedstad Amsterdam. Photo credit: Amsterdam Tourist Office – www.iamsterdam.com –  iamsterdam.com – press photo.

Nederland åpner opp

Etter flere måneder med nedstengning letter myndighetene i Nederland på flere av restriksjonene som er innført. Portforbudet oppheves helt, og restauranter og butikker får åpne uteområder igjen. Folk vil også få lov til å ha to personer på besøk, i motsetning til bare én, som nå. På tross av vedvarende høye smittetall har statsminister Mark Rutte og regjeringen gått inn for å lette på restriksjonene. Det melder NTB, ifølge NRK.no

Norge skjerper innreisetiltak

Regjeringen innførte i dag onsdag 28.april pålegg om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan, på grunn av smittesituasjonen i landene. Målet er å begrense risikoen for importsmitte av nye virusvarianter. Det betyr også reisende som har vært på nødvendige reiser i disse landene, må på karantenehotell. Karantenen kan ikke gjennomføres hjemme.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier regjeringen advarer mot alle typer reiser til disse landene.

www.regjeringen.no

Træna: Ber folk selge fritidshusene sine

Ordfører i øykommunen Træna på Helgelandskysten i Nordland, Jan Helge Andersen (Ap) ber folk om å selge sommarhusene sine til fastboende. Deet melder NRK. Det er nå ikke en eneste ledig bolig i kommunesenteret på Husøy, der de fleste av de 500 innbyggerne i kommunen bor. Bankene kvier seg for å låne penger til nye boligprosjekter.

Kritisk til 17. mai-munnbind

Munnbind vil bli en del av festantrekket for mange på 17.mai. Flere klesprodusenter tilbyr nå munnbind i tradisjonelle bunadsmønstre. Men bunadsekspert Camilla Rossing vil heller anbefale nøytrale munnbind.

Reisemix: Tyrkia-lockdown – Australia stanser India-fly – Økt ølsalg – Dropper jordbærsesongen?

 

Alanya i Tyrkia. Illustrasjonsfoto: Wikipedia.og

Tyrkia innfører lockdown

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan varsler en omfattende nedstenging av landet fra torsdag 29.april, som følge av smittespredningen i landet. Det melder tyrkiske medier. Nedstengingen vil vare til 17. mai, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.
Blant tiltakene er restriksjoner på innenlands reiser, der man må ha tillatelse for å reise.
Tyrkia opplever et av de største smittetrykkene i verden. De siste 14 dagene er det registrert 952 smittede og 5,4 døde per 100.000 innbyggere.
Tyrkia har 83,6 millioner innbyggere.

Kilder: Anadolu, NRK.no, VG.no

Australia stanser fly fra India

Australia innfører forbud mot at direktefly fra India får lande i Australia, frem til 15. mai. Det sier statsmininster Scott Morrison. India har svært høye koronasmittetall, og har hatt 6 dager på rad med over 300.000 smittetilfelle.

Økt ølsalg

I mars ble det solgt 44 prosent mer øl enn i mars 2019. Totalt ble det solgt 30 millioner liter øl i Norge sist måned. Dette er det høyeste tallet Bryggeri- og drikkevareforeiningen har registrert på en måned.

Bryggeri- og drikkevareforeningen: www.drikkeglede.no

Vurderer å droppe årets jordbærsesong

Enkelte jordbærprodusenter vurderer nå å droppe årets sesong da stengte grenser gjør at de mangler arbeidskraft. Det skriver Drammens Tidende.ifølge NRK. Jordbærene er modne om et par månader, men produsentene sliter med å få inn arbeidskraften de trenger.

Thailands statsminister fikk munnbindbot

 

Statsminister Prayuth Chan-ocha, for anledningen med munnbind. Photo credit: Office of the Prime Minister – Royal Thai Government, 2020.

Statsministeren i Thailand, general Prayuth Chan-ocha (67), er ilagt en bot på 6000 baht (nær 1600 kroner) for ikke å bruke munnbind. Det opplyser guvernøren i hovedstaden Bangkok, Aswin Kwanmuang, melder nyhetsbyrået Reuters. I Thailand er munnbind påbudt overalt utenfor hjemmet.

Reisemix: 100 000 må ha nytt pass – Dyre sjøhytter – USA&EU – Nye ID-kort

Foto/illustrasjon: Poiitiet.no

Oslo: 100 000 trenger nytt pass

Pandemien førte til mange avbestilte utenlandsreiser og utsettelser av passfornyelser. Nå forventes det at i Oslo-området alene er det 100 000 personer som trenger nytt pass. Sørøst politidistrikt sier de forventer svært stor pågang når samfunnet åpner opp.

www.politiet.no

Sjøhytter går for over prisantyding

Ni av ti hytter beliggende ved sjøen som har blitt solgt i år har gått over prisantydingen. I snitt er hyttene solgt for 18 prosent over prisantydingen. Det viser en gjennomgang Dagens Næringsliv har gjort, ifølge NRK.

www.dn.no

Vaksinerte fra USA får besøke EU

Amerikanske turister som er fullvaksinert mot koronavirus, skal få lov til å besøke de 27 EU-landene i sommer. Det opplyser EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, melder NRK.no.
USA og EUs legemiddelbyrå EMA har godkjent de samme tre vaksinene – Moderna, Pfizer/Biontech og Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson, sier Ursula von der Leyen

63.000 har skaffet seg ID-kort

Fem måneder etter lanseringen har 63.061 nordmenn skaffet seg det nye nasjonale ID-kortet. Politiet tror den lave etterspørselen skyldes koronapandemien. Det melder ABC Nyheter.

www.politiet.no

Reisemix: Fransk vinfrost – Alkolås – -La dansker feste – 6.februar kan bli høytidsdag

 

Vingård i Blaye i Bordeaux. Illustrasjonsfoto: Wikipedia.org

Frost har ødelagt fransk vinproduksjon

Frostbølgen i begynnelsen av april påvirket hundre tusenvis av hektar med avlinger og vinstokker i 10 av de 13 vinregionene i Frankrike. Over hele landet regner nå vinprodusentene på tapene etter den uventede kuldebølgen. Også andre jordbruksprodusenter er rammet, skriver NRK.no.

Vil ha alkolås i alle biler

Fellesforbundet vil ha en obligatorisk alkolås i alle biler i Norge, nesten 3,5 millionar kjøretøy. Det melder Dagsavisen.ifølge NRK.
Ved obligatorisk alkolås i alle biler slipper en å gjøre vurderinger om promillekjøringen skjedde ved «et uhell», eller var en overlagt handling, mener Fellesforbundet.

Danske Venstre vil la folk feste

Opposisjonspartiet Venstre, som er søsterpartiet til det norske Senterpartiet, vil la danskene feste også etter klokka 23 om kvelden, til tross for pandemien. Slik reglene er i Danmark nå, må private fester avsluttes klokken 23 for å begrense smittespredningen. Men Venstre mener det ikke er nødvendig med så strenge tiltak nå som danskene er i ferd med å bli vaksinerte.

SV: 6. februar bør bli høytidsdag

Landsmøtet i Sosialistisk Venstreparti gikk i helgen inn for at samenes nasjonaldag 6.februar skal bli offentlig høytidsdag.