1,2 millioner var innom amerikanske flyplasser etter Thanksgiving

Nær 1,2 millioner mennesker var innom flyplasser over hele USA søndag. Dette er det høyeste antallet siden før pandemien brøt ut, viser tall fra amerikanske luftfartsmyndigheter, TSA.
Tallet er omtrent halvert i forhold til samme periode i fjor.

Amerikanerne feiret Thanksgiving torsdag 26.november.

Amerikanske helsemyndigheter hadde anbefalt at folk avstod fra å reise i forbindelse med feiringen av høsttakkefesten, mens president Donald Trump oppfordret folk til å reise hjem til familie og venner for å feire.

Thanksgiving blir av mange regnet som den største høytiden i USA, og er den eneste felles fridagen/helgen for alle amerikanere, da man tar fire dager fri.

Tyrkia utvider portforbudet

Tyrkia innfører nå strengere smittevernrestriksjoner enn i våres. Portforbudet om kvelden blir utvidet til å også gjelde hverdager, og i helgene er det full nedstenging. Det melder NRK.
Det nye portforbudet trer i kraft tirsdag 1.november, opplyser president Recep Tayyip Erdogan.

Klart for julekonsert i Notre-Dame i Paris

Notre-Dame før brannen.

Juletoner vil klinge fra den ikoniske og brannherjede Notre-Dame-katedralen i Paris på julaften i år. Korkonserten skal kringkastes direkte, melder NRK.
Julekonserten blir den første for koret siden katedralen nesten ble helt ødelagt av en kraftig brann 15.april 2019.

Notre-Dame de Paris, som er katedralens offisiell navn, ble påbegynt i 1163 og stod ferdig i 1345.

Katedralen er blant Frankrikes, og Europas, aller største turistattraksjoner, og er oppført på FN-organisasjonen UNESCOs verdensarvliste i enheten Seinens bredder i Paris.

– OL-anleggene på Lillehammer må ha statlig hjelp

Lillehammer-OL, 1994. Foto: Lokalhistoriewiki.no

Hvis ikke de fem olympiske anleggene på Lillehammer får statlig støtte kan de bli historie om kort tid.
Det mener ordfører i Lillehammer Ingunn Trosholmen (Ap). Koronapandemien har bidratt til 20 millioner kroner i inntektssvikt, melder NRK.

Oslo avlyser nyttårsfyrverkeri

Arkivfoto: VisitOslo.com

Oslo kommunes fyrverkeri på nyttårsaften er avlyst. Det skriver kommunen i en pressemelding, ifølge VG.no

Det er gjort en vurdering på om arrangementet kunne ivaretas innenfor smittevernreglene og de rådene som i dag foreligger, men kommunen kan ikke se hvordan dette skulle avvikles uten at det fører til ansamlinger av folk og større fare for smitte.

– Det er leit å avlyse fyrverkeriet. Dette har i mange år vært et godt alternativ for feiring i Oslo, siden vi har et forbud mot fyrverkeri innenfor Ring 2. Å avlyse føles trist, men samtidig riktig. Det å samle så mye mennesker på en festnatt i sentrum i coronatiden, blir feil. Det sier Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten.

www.oslo.kommune.no

www.vg.no

Den tysk-østerrikske hoppuka går uten publikum – starter i Oberstdorf 29.desember

Illustrasjonsfoto: Wikipedia.org

Den tysk-østerrikske hoppuka skal arrangeres de datoane som er planlagt, men uten publikum i alle fire renn, melder NRK. Det første rennet går av stabelen i Oberstdorf i Bayern i Tyskland 29. desember, der en planla å slippe inn 2500 tilskuere.

https://vierschanzentournee.com/

 

Vi kjøper mer lokalmat og drikke enn noensinne

Illustrasjonsfoto: Visitinnherred.no

Salget av lokalmat og drikke på norske dagligvarebutikker har hatt en kraftig økning i 2020.
Økningen på 12,6 prosent har en aldri sett før, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk.

Blant annet er det langt flere enn før som kjøper lokalbrygget øl.

www.matmerk.no

«Verdens mest ensomme elefant» på tur med Cher

Elefanten Kaavan. Foto: Facebook

Hannelefanten Kavaan, som kalles «Verdens mest ensomme elefant», ankom mandag Kambodsja.

Kavaan har stått lenket fast i en dyrepark i Pakistan i 17 år, men skal nå bo med andre elefanter, ifølge nyhetsbyrået Reuters og NRK. Ved ankomst ventet den amerikanske pop-stjernen og skuespilleren Cher (74), som har kjempet for Kavaan, og som i fire år har frontet en internasjonal kampanje for å få flyttet elefanten fra dyreparken.

Kaavan fikk som følge av kampanjen forlate dyreparken Islamabad Zoo i Pakistans hovedstad Islamabad, ifølge dyrevelferdsgruppen Four Paws.
Levekårene i dyreparken, der Kaavan har bodd i 35 år, har fått krass kritikk på sosiale medier.

Det var høyesterett i Pakistan som i mai beordret at Kaavan skulle overføres fra dyreparken til et sted med bedre forhold.

Kavaan, som ble født i 1985, ble gitt som gave fra regjeringen på Sri Lanka til Pakistan samme år.
I 1990 fikk Kaavan selskap av Saheli, hentet fra Bangladesh, og som var Kaavans partner frem til Saheli døde i 2012.

Kaavan var en av svært få asiatiske elefanter som lever i fangenskap i Pakistan.

Italia ber skianleggene holde stengt – Østerrike og Sveits vil holde åpent

Hovedstaden Bolzano i provinsen Syd-Tyrol i Italia. Foto: www.bolzano-bozen.it

Helsemyndighetene i Italia ber skianleggene i landet om å holde stengt ut året, eller krever at skiturister går i karantene når de ankommer på grunn av pandemien. Det melder det tyske nyhetsbyrået DPA, ifølge NRK.
Østerrike og Sveits vil ikke stenge sine skianlegg, noe Italia omtaler som skuffende.

Danmark: Ni av ti julebord avlyst

Illustrasjonsfoto

Den danske utelivsbransjen venter kun ti prosent av vanlig desemberomsetning i år. Koronapandemien og restriksjoner gjør at julefrokoster blir avlyst. Det melder NTB, ifølge VG.no

Julefrokostene, som er de danske versjonene av julebord, sørger vanligvis for en omsetning på 2,5 milliarder danske kroner i landets hotell- og restaurantbransje.

Vurderingen i en medlemsundersøkelse fra bransjeorganisasjonen Horesta viser imidlertid at 90 prosent av dette forsvinner i år.

Danmark har innført forbud mot ansamlinger på mer enn ti personer. Restaurantbransjen er allerede hardt rammet av koronapandemien, og omsetningen i desember pleier å hjelpe bedrifter gjennom januar og februar, som er månedene med lavest omsetning.

Flere store danske arbeidsgivere har imidlertid fulgt en oppfordring fra Horesta om å gi arbeidstakerne et gavekort på restaurantbesøk i julegave.

www.vg.no