Paris truer med elsparkesykkel-forbud

Paris. Foto: www.tour-eiffel.fr

Myndighetene i Frankrikes hovedstad Paris truer med å forby elsparkesykler i byen dersom ikke leverandørene strammer inn på fartsgrenser og andre regler etter en ny dødsulykke, melder NRK.
– Enten bedrer situasjonen seg betydelig og elsparkesyklene finner sin plass i det offentlige rom uten å forårsake problemer, eller så vurderer vi å bli helt kvitt dem. Det sier vise-borgermester Emmanuel Grégoire.

Unesco vil fjerne Liverpool fra verdensarvlisten – World Heritage List

Liverpool: Her ser vi Liverpool waterfront, med The Three Graces. Bildet er tatt fra Birkenhead. Photo credit: Rept0n1x 10 November 2010 – commons.wikimedia.org.

FN-organisasjonen Unesco foreslår å fjerne Liverpool i England fra den prestisjetunge verdensarvlisten – World Heritage List, ifølge BBC.
Unesco skriver i en rapport at de er lei for at nye byggeprosjekter i byen, som ligger nær 29 mil nord for London, «har resultert i alvorlig forringelse og ugjenkallelige tap». Beslutningen skal tas i juli.

Byen ligger i Merseyside nordvest i England.

liverpool.gov.uk

Historisk varmt i Moskva

Russlands hovedstad Moskva opplever nå en hetebølge som er den varmeste i juni på hele 120 år. Heten er en konsekvens av klimaendringene i verden, ifølge Russlands meteorologiske institutt.
Mandag denne uken nådde gradestokken 34,7 grader, noe som er tangering av juni-rekorden fra 1901.

Oslo er 55. dyreste byen i verden – Turkmenistans hovedstad Asjkhabad er dyrest

Foto: VisitOSLO – www.visitoslo.com

Turkmenistans hovedstad Asjkhabad, er ifølge den årlige rangceringen fra Mercer verdens dyreste by å bo i.

Asjkhabad passerer med det Hongkong i Kina, som tar andreplassen i år. Norges hovedstad Oslo går opp hele 21 plasser, fra 76. plass i 2020, til 55. plass i 2021.

Mercers rangering retter seg mot arbeidsgivere som vil sende sine ansatte til utlandet, og vurderer blant annet valutaendringer, inflasjon, og stabiliteten i boligprisene.

Kilde: www.nrk.no

www.mercer.no

Disneyland Paris åpnet igjen

Foto: disneylandparis.com

Disneyland Paris, som er Europas største turistmål, åpnet torsdag portene for besøkende. Fornøyelsesparken i Frankrikes hovedstad har vært stengt i åtte måneder. Gjenåpningen sammenfaller med EUs beslutning om å slippe amerikanske turister inn i de 27 EU-landene igjen.

India: Taj Mahal åpnet igjen

Taj Mahal, Agra, India. Photo credit:  © Yann Forget / Wikimedia Commons / CC-BY-SA.

Det verdenskjente mausoleet Taj Mahal sør for Indias hovedstad New Dehli ble gjenåpnet for publikum onsdag etter at myndighetene lettet på koronatiltakene.

Det berømte monumentet i hvit marmor utsettes for stor slitasje fra en stadig økende mengde turister. I 2018 innførte myndighetene begrensinger på antall besøkende til 40 000 om dagen.

Mausoleet, som stod ferdig i 1648, ble bygget av stormogulen Shah Jahan til minne om hans yndlingskone Arjumand Banu Begum med tilnavnet Mumtaz Mahal.

Taj Mahal (på engelsk Crown of the Palace; Palassets pryd), ligger i byen Agra i delstaten Uttar Pradesh, nord i landet, og 22 mil sør for hovedstaden New Dehli.

Taj Mahal ble i 1983 ført opp på FN-organisasjonen Unesco’s verdensarvliste (World Heritage List), og i 2007 ble mausoleet også utpekt til et av verdens sju nye underverk.

Stanset kokain-drive-in i Roma

Politiet har stanset en narkotikabande som tilbød drive-in henting av kokain utenfor den største kirkegården i Italias hovedstad Roma. Angivelig skal tre korrupte politimenn ha hjulpet banden, sa politiet ifølge NTB og NRK.
– Kunder kom med bil, vanligvis uten å gå ut av den, og kjørte opp til folk som poserte som blomsterselgere. Der betalte de en sum penger og fikk en mengde narkotika, sier politiet.

New Zealand: Auckland verdens beste by å bo i

Auckland. Photo credit: nadine_simoner – all-free-download.com

Byer i Australia, Japan og New Zealand topper The Economists liste over de beste byene i verden å bo i for 2021. Det melder NRK.
Europeiske byer stupte nedover listen, som er preget av pandemien.
Auckland topper listen foran Osaka og Tokyo i Japan, Adelaide, hovedstad i den australske delstaten South Australia, og New Zealands hovedstad Wellington. Alle byene håndterte koronautbrudd effektivt.

New Zealands største by Auckland ligger på nordkysten av North Island, mens hovedstaden Wellington ligger helt på sørspissen.

Reisetips: Klart for cruise i Middelhavet

MSC “Fantasia”. msccruises.no

Cruiserederiet MSC lokker med en rekke seilaser i Middelhavet i sommer. Flere av skipene har allerede startet på sine første cruise etter en lang pause på grunn av pandemien, skriver Se og Hør.
MSC-skipene skal etter planen seile både øst og vest i Middelhavet, i tillegg til andre destinasjoner nord i Europa.

www.msccruises.no

Vil la VY kjøre tog i Oslo – Bekymret for utenlandsreiser – Alkoholrekord – Villsvinjakt

De rødgrønne vil la VY kjøre tog i Oslo-området

Hvis de rødgrønne partiene får makten etter høstens stortingsvalg, vil en ny regjering la jernbaneselskapet Vy få kjøre togene i og rundt Oslo i ti år framover. Arbeiderpartiet vil også vurdere å kjøpe togselskapene SJ og Go-Ahead ut av kontraktene.
Til Aftenposten opplyser Sverre Myrli (Ap), Arne Nævra (SV) og Siv Mossleth (Sp) at de vil inngå en direkteavtale med Vy om linjene rundt Oslo.

Kilde: www.nrk.no

Bent Høie bekymret for utenlandsreiser

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er bekymret for økningen i salg av reiser til utlandet. Regjeringen anbefaler fortsatt ikke utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.
Etter at regjeringen la fram en dato for koronasertifikatet i forrige uke, har antall bestillinger på utenlandsreiser eksplodert. Det skriver Dagbladet/Børsen.ifølge NRK.

www.regjeringen.no

Rekordhøyt alkoholsalg

Det ble solgt 7,2 millioner liter alkohol i Norge i første kvartal 2021. Dette er en økning på 20,8 prosent fra samme periode i fjor og ny rekord for et første kvartal.
Trolig stammer mesteparten av økningen fra at folk har vært nødt til å kjøpe alt av alkohol i Norge under pandemien.

Mer effektiv villsvinjakt

Stortinget har vedtatt en endring i viltloven, som nå åpner for utvidet bruk av kunstig lys på natten ved villsvinjakt. Norske myndigheter har mål om færrest mulig villsvin i landet. Villsvin bidrar til å spre afrikansk svinepest og er uønsket i Norge.