825 millioner kroner til koronatesting på grensen

Toll.no

Regjeringen foreslår å bevilge 825 millioner kroner til obligatorisk koronatesting på grensen, melder NRK.
Siden 18. januar plikter innreisende til Norge fra karantenepliktige land å teste seg før de reiser videre inn i landet. Kapasiteten ved eksisterende teststasjoner er utvidet, og det er etablert flere teststasjoner.

Regjeringen strammer inn etter falske koronaattester

Illustrasjonsfoto

Det vil ikke lenger være mulig å komme inn i Norge med en attest på at du har gjennomgått koronasykdom. Det melder NTB, ifølge Nettavisen.no

Frem til nå har en legeattest på gjennomgått koronasykdom gitt unntak fra kravet til test og karantene ved kryssing av grensa inn til Norge. Ettersom flere har kommet med falske attester, avvikles dette nå.

– En slik attest vil ikke gi unntak for verken obligatorisk test på grensen eller unntak fra karantene. For unntak for smittekarantene må man nå ha en norsk attest. Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

www.nettavisen.no

Göttingen, Tyskland: Fjernet bomber fra 2. verdenskrig

Göttingen. Arkivfoto: Wikipedia.org

Over 8.000 innbyggere i sentrum av byen Göttingen i delstaten Niedersachsen i Tyskland måtte forlate hjemmene sine da bombeeksperter fjernet fire bomber fra krigens dager, skriver NRK.no.
De fire bombene var på ti tonn og hadde lunter med lang levetid.

Byen har 120,000 innbyggere.

100 alpeturister i Østerrike brøt koronareglene – risikerer store bøter

St.Anton am Arlberg, Østerrike. Foto: Wikipedia.org

Nær 100 utenlandske alpeturister har blitt tatt for brudd på strenge koronaregler i Østerrike.
Da politiet aksjonerte mot to skianlegg i landet fant de mange som koste seg i løypene. Det skriver NRK.no

Politiet aksjonerte i skistedene St. Anton am Arlberg og i Stanzertal i delstaten Tyrol, der 44 boenheter ble sjekket.

Turistene var fra Storbritannia, Danmark, Sverige, Tyskland, Romania og Australia og risikerer bøter på over 20.000 kroner.

Mange av turistene skal ha brukt smutthull i reglene ved å registrere bosted og si at de var på jakt etter jobb, ifølge lokale medier.

Unge danske skiturister sniker seg inn i Østerrike for å feste og stå på ski i Alpene, til tross for innreiseforbudet. Det sier borgermesteren i St.Anton, Helmut Mall, til Danmarks Radio DR.

Tyskland innfører innreiseforbud

Forbundsregjeringen i Tyskland vedtok fredag et innreiseforbud for regioner som har påvist muterte og mer smittsomme varianter av koronaviruset.

Forbudet trådte i kraft i dag lørdag og gjelder for fly-, tog- og busselskap samt transportselskap fra land der muterte virusvarianter har spredt seg. Det opplyser innenriksdepartementet til det tyske nyhetsbyrået DPA, ifølge NRK.

Ingen ble bortvist da Wizz Air-fly fra Gdansk landet i Ålesund

Illustrasjonsfoto: Politiet.no

Operasjonsleder John Bratland i Sunnmøre politidistrikt bekreftet til VG klokken 21.05 fredag at de ville vise bort personer som ikke har grunnlag for å reise inn til Norge, som følge av innreiseforbudet til landet. Det vil si utenlandske borgere som ikke er folkeregistrerte i Norge.

Ved 22.30-tiden opplyser operasjonsleder Per Åge Ferstad at det kom 26 personer med flyet.

– Det var ingen bortvisninger, alt var på stell, sier Ferstad til VG.

Det ble først meldt i flere medier at flyet var fullbooket, eller hadde mange passasjerer.

www.vg.no

Frankrike stenger grensene for reisende fra land utenfor EU

Frankrike vil fra og med søndag 31.januar stenge grensene for reisende fra land utenfor EU for å begrense spredning av den muterte virusvarianten. Det kunngjorde statsminister Jean Castex fredag. Det blir gjort unntak for nødvendige reiser.

Frankrike har landegrenser mot EU-landene Belgia, Italia, Luxembourg, Spania og Tyskland, samt Andorra, Monaco og Sveits.

Grensene blir også stengt ved flyplasser og ferjehavner.

 

Japans statsminister står fast på at sommer-OL blir arrangert

Japans hovedstad Tokyo. Foto: japan-guide.com

Japans statsminister Yoshihide Suga sier han er fast bestemt på at hovedstaden Tokyo skal arrangere de utsatte olympiske lekene denne sommeren. Det melder NTB-AP, ifølge Nettavisen.no

Uttalelsen, som kom under årets digitale Verdens økonomiske forum, kommer samtidig som spredningen av koronaviruset er i stadig økning i Japan.

Suga gjentok at han tror lekene vil stå igjen som et symbol på menneskenes seier over pandemien. Han understreket samtidig at det vil bli et «trygt og sikkert» OL.

Forrige uke skrev The Times at en kilde innad i Japans regjering hevdet at de hadde konkludert med at årets sommer-OL må avlyses. Suga var derimot raskt ute og avviste rapportene.

Sommer-OL i Tokyo, som skulle vært arrangert i 2020, går av stabelen i juli.

www.nettavisen.no