BOLIVIAS TO HOVEDSTEDER

Se også www.minbestereise.blogg.no

#Bolivia er ett av flere land som har to eller flere offisielle #hovedsteder. La #Paz (eg.#Nuestra #Senora de la Paz), er landets administrative #hovedstad, og sete for #nasjonalforsamlingen, #presidenten og #regjeringen, og utenlandske #ambassader. #Sucre er Bolivias konstitusjonelle hovedstad, som sete for landets #høyesterett.

La Paz

Sucre

La Paz by: www.lapaz.bo

Sucre by: www.sucre.gob.bo

BENINS TO HOVEDSTEDER

Se også www.minbestereise.blogg.no

Overskriften er nok en smule villedende, for #Benin (tidl.#Dahomey) i Vest-#Afrika har formelt bare en #hovedstad, #Porto-#Novo, hvor #nasjonalforsamlingen ligger. Men, i praksis er det en annen havneby, #Cotonou, som fungerer som hovedstad. Cotonou er Benins største by, med 780,000 innbyggere (folketallet kan være så mye som 1,2 millioner), og økonomiske hovedstad, her ligger #presidentpalasset, regjeringskontorer og utenlandske #ambassader. Byens navn betyr “ved dødens elv”, på det lokale språket Fon. Cotonous borgermester er tidligere #president #Nicephore #Soglo.

Cotonou

 

Porto-Novo

Porto-Novo – “Den nye havnen”, er en gammel portugisisk handelsstasjon, og opp gjennom tidene har et svært stort antall brasilianere av afrikansk herkomst bosatt seg der. Brasiliansk, og portugisisk mat, musikk, kultur, arkitektur og språk er et viktig innslag i byen. Porto-Novo hadde i 2002 rundt 225,000 innbyggere.

Nasjonalforsamlingens bygg i Porto-Novo.

Det daværende Dahomey fikk indre selvstyre i 1958, og full selvstendighet fra #Frankrike i 1960.

Porto-Novo by: www.villedeportonovo.com

#Ministere de la #Culture, de l’#Artisanat et du #Tourisme
01 Boite Postale 2037
Cotonou
Benin

Telefon: + 229 30 70 14
www.benintourisme.com

MANN SKUTT AV POLITIET I REYKJAVIK

Se også www.minbestereise.blogg.no

 

#Politiet i #Reykjavik skjøt og drepte en 59 år gammel i en aksjon mot en bolig begynnelsen av desember. Det skal ifølge landets nasjonale politisjef #Haraldur #Johannessen vere aller første gang i historien at politiet på #Island skyter og dreper et menneske, og saken skapte overskrifter i medier verden over. Politisjefen beklaget på det sterkeste at mannen døde som følge av politiets aksjon. Mannen hadde løsnet flere skudd mot politiet etter å ha forskanset seg i husværet.

Ifølge #VGNett og flere #islandske medier var mannen blitt utvist fra #Norge, blant annet på grunn av flere tyverier og trusler mot politiet.

Island ligger på 15.plass i verden når det gjelder antall registrerte #skytevåpen per innbygger. Island har 320.000 innbyggere og det er registrert 90.000 skytevåpen i landet, hvor det er forholdsvis vanlig å eie et skytevåpen. Island har likevel svært lite #kriminalitet.

Island er, sammen med bl.a. Norge, #Sveits, #Storbritania (med unntak av Nord-Irland), #Irland, #New #Zealand og #Sveits, ett av svært få land i verden hvor politiet normalt sett er ubevæpnet.

Reykjavik by: www.rvk.is

Islands politi: www.logreglan.is

ST.HELIER PÅ JERSEY – HOVEDSTADEN SOM BLE GJORT BERØMT AV TV-DETEKTIVEN BERGERAC

#Skuespilleren #John #Nettles, i dag kjent som inspektør #Tom #Barnaby i Mord og mysterier (#Midsomer Murders), ble verdensberømt, og gjorde #kanaløya #Jersey og #hovedstaden #St.#Helier, også verdensberømt gjennom tv-serien om politimannen #Jim #Bergerac.

Les mer om St.Helier på www.minbestereise.blogg.no

KØBENHAVN KÅRET TIL EUROPAS “GRØNNE HOVEDSTAD”

Se også www.minbestereise.blogg.no

(Foto: visitdenmark.com)

#København er kåret til #Europas “Grønne hovedstad” – #European #Green #Capital, for 2014. #Danmarks #hovedstad vant kåringen i konkuranse med 11 andre byer, skriver IceNews. #Borgermester #Frank #Jensen var nylig i #Brussel og tok imot prisen.

Det er #Europakommisjonen som står bak kåringen, og kommisjonen har blant annet merket seg Københavns ambisiøse klimaplaner. Frank Jensen sier utmerkelsen fra #EU er “et klapp på skulderen” til Københavns grønne bedrifter, og innbyggerne, som gjør hva de kan på daglig basis for å gjøre hovedstaden mer grønn og #bærekraftig. Blant annet har byen ambisjoner om å vere #karbonfri innen 2025, og oppmuntrer innbyggerne til å #sykle, og byen vil også sørge for at lokalbefolkningen får mer og bedre tilgang til naturområder. 

EU’s #miljøkommissær, #Janez #Potocnik fra #Slovenia sier at andre europeiske byer kan lære mye av den #danske hovedstadens klimapolitikk og livskvaliteten til byens innbyggere.

Danmarks #klimaminister #Martin #Lindgaard sier København er “et eksempel for byer verden over”.

København skal markere prisen med en lang rekke arrangementer i 2014. Programmet starter på #Raadhuspladsen 22.januar og på andre offentlige plasser i bysentrum.