Borten Moe (Sp) vil ha OL i Norge – Blind mann på Everest – Sør-Afrika – Rødgrønt i Zagreb

Borten Moe vil ha OL i Norge

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe vil at et eventuelt nytt rødgrønt regjeringsprosjekt skal si ja til å arrangere olympiske leker i Norge.
– Vi har hatt pandemi og et traumatisk år. Vi – og resten av verden – trenger et OL å se frem til, sier Ola Borten Moe til Adresseavisen.

www.adressa.no

Blind mann bestiger Mount Everest

En blind mann fra Kina, Zhang Hong (46), har besteget verdens høyeste fjell Mount Everest, også kjent som Zhūmùlǎngmǎ på kinesisk. Han er den tredje blinde personen som når toppen av det 8849 meter høye fjellet.
– Uansett om du er funksjonshemmet eller ikke, om du har mistet synet eller mangler armer og bein, har dte ingenting å si så lenge du har et sterkt sinn. Du kan alltid gjennomføre de tingene andre sier du ikke kan, Zhang Hong til nyhetsbyrået Reuters. ifølge NRK.

Sør-Afrika strammer inn

Presidenten i Sør-Afrika, Cyril Ramaphosa, varsler strengere koronatiltak. Smitten har økt betraktelig i fire av landets ni provinser. Sør-Afrika er det verst rammede landet i Afrika med over 1,65 millioner smittetilfeller og 56.363 dødsfall. Kun essensielle forretninger og butikker kan holde åpent etter klokken 22 melder myndighetene.

www.nrk.no

Rødgrønn borgermester i Zagreb

Kandidaten til en rød-grønn koalisjon, Tomislav Tomasevic (39) blir ny borgermester i Kroatias hovedstad Zagreb, etter et valgskred. Han fikk hele 65 prosent av stemmene og slo sin konservative motstander Miroslav Skoro, som bare fikk 34 prosent. Valget er et betydelig nederlag for Kroatias konservative regjering.
Tomasevic tar over etter Milan Bandic (65), som har hatt vervet helt siden 2005, og er Zagrebs lengstsittende borgermester.

Spania: Ja til cruise – Paris: 5000 på konsert – Stockholm: Kloakk i badevann – Franske togreiser

Spania åpner for cruiseskip

Internasjonale cruiseskip kan legge til kai i spanske havner fra og med 7. juni. Det melder nyhetsbyrået Reuters.
Havnene i landet har vært stengt for turister siden utbruddet av koronapandemien.
Myndighetene har kommet frem til at mindre smitte og flere vaksinerte gjør det trygt nok å ønske turistene velkommen tilbake i landet.

5000 på konsert i Paris

Frankrikes hovedstad Paris fikk 5000 fans av det franske bandet Indochine lov til å se bandet opptre i konserthallen Bercy. Konserten er en del av et forskningsprosjekt på koronasmitte.
2500 personer var også med på eksperimentet, men fikk ikke dra på konsert. Koronatester blir tatt av alle 7500 deltakere før og etter konserten, for å sammenligne smittetall. I Norge har regjeringen åpnet for testkonserter med 15.000 tilskuere i løpet av sommeren.

Kilde: www.nrk.no

Kloakk i badevann i Stockholm

Folk frarådes nå å bade på strendene i Sveriges hovedstad Stockholm. Det skriver avisen Aftonbladet. ifølge NRK.no
En feil i renseanlegget har ført til at det renner kloakk ut i vannet ved badestedene. Monika Gerdhem i miljøforvaltningen i byen kaller hendelsen for ekstraordinær. Hun advarer mot å bade og sier man kan få E. coli om man uheldigvis skulle svelge noe av vannet.

Vil doble antall togreisende

Det franske jernbaneselskapet SNCF vil doble antallet reisende som velger å ta toget på ti år.
Det sier direktør Jean-Pierre Farandou. – Målet er at 20 prosent av alle reisende velger toget fremfor bilen. I dag velger kun 10 prosent toget, sier han til avisen Le Journal du Dimanche.

Vil ha tilskuere under Tokyo-OL – Wizz Air gir seg – Polen åpner – Dyrere jordbær

Vil ha tilskuere under Tokyo-OL

Japans statsminister Yoshihide Suga er ivrig etter å tillate japanske fans å være tilstede under de olympiske lekene i sommer. Det skriver avisen The Japan Times.ifølge NRK.no
På en pressekonferanse sa Suga at tilskuere allerede slippes inn på fotball- og baseballkamper.
– De ville vært mulig å gjøre det samme under OL og de paralympiske lekene, sa Suga.
Japan har allerede besluttet at de ikke vil tillate utenlandske tilskuere å reise til landet for å se på OL.
Tokyo-OL starter etter planen opp 23.juli varer til 8.august.

Wizz Air avvikler flysatsingen

– Jeg kan bekrefte at Wizz Air vil stanse flyreiser i innenlandsmarkedet i Norge fra og med 14. juni. Det skriver kommunikasjonsdirektør Andras Rado i en e-post til E24.
Det ungarske lavprisselskapet beholder imidlertid den norske basen, og vil fortsette å fly passasjerer inn og ut av Norge.
– Beslutningen baserer seg på finansielle og kommersielle vurderinger. Selskapet flytter kapasitet til andre markeder, skriver Andras Rado.
Fredag meldte Dagens Næringsliv at det var umulig å bestille billetter til norske innenriksflygninger etter 13. juni med Wizz Air.

Kilder: E24.no, Dagens Næringsliv www.dn.no, www.nrk.no

Gjenåpning i Polen

Alle barn ved skolene i Polen får nå vende tilbake til skolen, og teatre og innendørs restauranter gjenåpner når Polen tar et steg til i prosessen med å avvikle koronatiltakene.

Dyrere jordbær når norske plukker

Årets norske jordbær kan bli dyrere enn man er vant til. Årsaken er at bærene blir plukket av nordmenn som bruker mer tid på å plukke bærene enn det utenlandske sesongarbeidere gjør.
De strenge koronarestriksjonene gjør at norske jordbærdyrkere som hovedregel har måttet ty til norsk arbeidskraft for å få plukket bærene.
Jordbærbonde Arnstein Pollestad i Dilling i Østfold, som er en av de største jordbærprodusentene på Østlandet – sier ifølge NRK til Dagsavisen at han må øke prisen med fem kroner per kurv.

Nederland åpner restauranter – Malaysia stenger – Oslo-fontener tørrlegges – Sri Lanka-strender

Nederland åpner opp

Kommende uke kan de 17,5 millioner innbyggerne i Nederland vente seg store lettelser av koronarestriksjonene. Da får restauranter, kafeer, barer og museer igjen lov å åpne for gjester innendørs.
Statsminister Mark Rutte kaller gjenåpningen av landet en kalkulert risikomanøver.

Malaysia stenger ned

Malaysia stenger ned i to uker for å begrense en heftig oppblomstring av koronasmitte. Praktisk talt all økonomisk og sosial aktivitet blir innstilt fra tirsdag 1. juni. Det opplyser statsminister Muhyiddin Yassin, ifølge NRK.no
Avgjørelsen kommer etter at Malaysia fredag meldte om 8290 nye smittede av koronavirus. Det er det høyeste antallet smittetilfeller registrert på et døgn så langt i pandemien.

Ni fontener i Oslo tørrlegges

Hovedfontenen i Frognerparken i Oslo og åtte andre fontener i hovedstaden tørrlegges på ubestemt tid på grunn av frykt for legionellasmitte. Én person fikk påvist legionella fra fontenen på Youngstorget i fjor sommer. Det er uvisst hvor lenge utbedringen kan ta.

Brennende skip forurenser strender

Olje og vrakrester fra det brennende konteinerskipet «X-Press Pearl» skyller nå inn over strender på vestkysten av Sri Lanka. Skipet er lastet med kjemikalier, plast og kosmetikk. Skipet begynte å brenne utenfor hovedstaden Colombo for åtte dager siden. Oljerester fra skipet har også rammet strendene ved turiststedet Negombo.

Kilde: www.nrk.no

Norwegian sletter ikke bonuspoeng – Øya kjøper Palmesus – Danmark med koronapass-app – Reiseråd i Norden

Norwegian sletter likevel ikke bonuspoeng

Forbrukerrådet har krevd at flyselskapene Norwegian og SAS ikke sletter bonuspoeng i perioden pandemien hindrer folk i å bruke dem. Norwegian etterkommer nå dette kravet. Forbrukerrådet håper SAS vil gjøre som Norwegian, heter det i en pressemelding.

www.forbrukerradet.no

www.norwegian.no

www.sas.no

Øya kjøper Palmesus

Eier av Øya-festivalen i Oslo, selskapet Superstruct Entertainment, kjøper strandfestivalen Palmesus i Kristiansand. Eierne av Palmesus har kjøpt en andel av konsernet, og Superstruct har kjøpt opp festivalen. Det melder NRK.
– I stedet for å eie mye av noe litt mindre eier vi nå litt mindre av noe veldig stort, sier Palmesus-sjef og gründer Leif Fosselie til Fædrelandsvennen. Superstruct Entertainment eier flere festivaler i Europa.

oyafestivalen.no

www.palmesus.com

Danmark lanser koronapass-app

Danmark lanserte denne uken appen «Coronapas», landets variant av et såkalt covid-19-sertifikat som skal gjelde i alle de 27 EU-landene.

Norge endrer reiseråd i Norden

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset har regjeringen besluttet at Færøyene og sykehusdistriktene Södra Savolax og Kajanaland i Finland går fra gult til rødt på smittekartet for Europa. Det skriver regjeringen i en pressemelding.

www.regjeringen.no

Kilde: www.nrk.no

Reisetips: Ny bok fra “Tursøstrene” Stine og Hege Schultz Heireng

“Tursøstrene” Stine og Hege Schultz Heireng har gitt ut ny bok til inspirasjon for nye norgesopplevelser.

I “Norges beste turklassikere” tar de to turentusiastene leserne med til mektige og spektakulære omgivelser, skriver Se og Hør.

50 av Norges mest klassiske turer blir presentert i boken, som er gitt ut på Gyldendal.

www.tursostre.no

Airbnbs festforbud – Koronatiltak i Tokyo – Rekord opp Mount Everest – Australia

Airbnb forlenger festforbud

Overnattingstjenesten Airbnb forlenger et verdensomspennende festforbud, i alle fall til slutten av sommeren.
Besøkskapasiteten forblir på maksimum 16 personer, og Airbnb lover å følge opp unnvikelser rettslig.
Forbudet fra august 2020, ble innført av hensyn til smittevern.

www.airbnb.no

Koronatiltak i Tokyo forlenges

To måneder før Sommer-OL starter i Japans hovedstad Tokyo vil myndighetene forlenge krisetilstanden for millionbyen, melder NRK.
Et ekspertpanel stiller seg bak regjeringens plan om å forlenge tiltakene i Tokyo og åtte andre provinser frem til 20. juni. Treg vaksineutrulling og rask spredning av nye virusvarianter gjør at landet ikke har få kontroll over smitten.
Tokyo-OL starter etter planen opp 23.juli varer til 8.august

Raskeste kvinne opp Mount Everest

En lærer fra Hongkong har satt ny rekord som den raskeste kvinnen som har nådd toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest i Nepal.
Tsang Yin-hung (44) brukte 25 timer og 50 minutter på turen fra «base camp» og til toppen 8850 meter over havet. Det melder TV-kanalen Al Jazeera i Qatar.

Australsk strid om karantenehotell

5 millioner innbyggere må nå holde seg hjemme når Australias nest største ny Melbourne, hovedstaden i delstaten Victoria, stenges ned for fjerde gang, ifølge NRK.no.
Et nytt smitteutbrudd har ført til strid om ordningen med karantenehotell. Det skal være 17. gangen de siste seks månedene at det har lekket smitte ut av karantenehoteller.
Den australske koronastrategien er å slå knallhardt ned på all koronasmitte, i et forsøk på å eliminere den helt.

Reisetips: Vikingmarked i Lillesand

Bronseplassen i Høvåg i Lillesand i Agder er Norges eldste rekonstruerte bronsealdergård.

Her får publikum teste bueskyting, høre historier rundt bålet, og padle i tradisjonelle stokkbåter fra steinalderen, skriver Se og Hør.

Det blir også arrangert vikingmarked med salg av keramikk, bilder, smykker og bøker.

Bronseplassen er åpen fra 14.juni til 13.august.

www.bronseplassen.no

Leger advarer mot Tokyo-OL – Glemt i Uber-drosjer – SAS-minus – Stiklestad avlyst

Japansk legeforening advarer mot OL

En japansk legeforening mener sommer-OL i hovedstaden Tokyo kan føre til et eget «olympisk koronavirus».
Foreningen, som ifølge nyhetsbyrået AFP representerer 130 leger over hele landet, mener lekene kan føre til en ny katastrofe. Det melder NRK.no.
Regjeringen, OL-arrangøren og IOC har lovet at de allerede utsatte lekene, som skal starte 23.juli og vare til 8.august, skal holdest med strenge smittevernregler.

Mye blir glemt i Uber-drosjer

En tann, en beinprotese og asken fra en kremert hund, var blant ting folk glemte igjen i Uber-drosjene i fjor, ifølge Uber Lost & Found Index i 2021.
Tusenvis av gjenstander blir meldt savnet via Uber-appen hver dag. Det vanligste nordmenn glemmer igjen i drosjen, er telefoner, vesker, lommebøker og nøkler. Det ble også meldt savnet en kjølebag fylt med fisk, et stort bilde av Kate Middleton – hertuginnen av Cambridge, og en lysekrone…

Kilde: www.nrk.no

SAS med milliardunderskudd

Flyselskapet SAS hadde et underskudd på 2,36 milliarder svenske kroner i første kvartal. Det skriver selskapet i en børsmelding.
Tallene er bedre enn ifjor, da selskapet hadde et underskudd på 3,72 milliarder kroner. SAS har avvikende regnskapsår, og regner første kvartal fra februar til april 2021.
SAS hadde inntekter på 1,9 milliarder svenske kroner, ned fra 5,26 milliarder på samme tid i 2020.

www.sas.no

Stiklestad-spelet avlyst

Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Verdal i Trøndelag melder at årets utgave av «Spelet om Heilag Olav» nå er avlyst.
– Styret i SNK har i samråd med kommuneoverlege og spelnemndsleder vedtatt å avlyse «Spelet om Heilag Olav» sommeren 2021, sier styreleder Gunnar Bovim.
Det er pandemisituasjonen nasjonalt og lokalt som gjør at Spelet nå blir avlyst. Spelet har vært arrangert siden 1954.

stiklestad.no

Hviterussisk fly måtte snu – Melbourne og Victoria stenger ned – SAS-lån – EU-reiser

Hviterussisk fly måtte snu

Et passasjerfly fra det hviterussiske flyselskapet Belavia på vei fra hovedstaden Minsk til Barcelona i Spania måtte snu da det ble nektet å fly gjennom fransk luftrom onsdag, melder NRK.
Dette er i tråd med forbudet som EU har vedtatt etter at Hviterussland tvang et Ryanair-fly på vei fra Athen til Litauens hovedstad Vilnius ned i Minsk søndag og arresterte en regimekritiker og hans kjæreste.
Ifølge Belavia har selskapet fått forbud mot å fly til eller over åtte land i Europa.

Victoria stenger ned

Over 6 millioner innbyggere i Australias nest største by Melbourne og resten av delstaten Victoria, der Melbourne er hovedstad, rammes nå av en ny nedstenging. Innbyggerne må holde seg hjemme i minst sju dager fra torsdag, opplyser statsminister i delstaten, James Merlino.
Nedstengingen kommer etter at koronasmitten er doblet det siste døgnet.

Danmark og Sverige med lån til SAS

Danmark, Sverige og en rekke andre store aksjonærer stiller opp med 3 milliarder svenske kroner til rådighet for å hjelpe flyselskapet SAS ut av koronakrisen.
Danmark bidrar med 1,5 milliarder, skriver Danmarks finansdepartement i en pressemelding.

fm.dk

EU vil åpne for reiser 

Vise-president og kommissær i Europakommisjonen, greske Margaritis Schinas, sier at han venter EU vil nå målet om 70 prosent ferdigvaksinerte voksne innen 14. juli. Samtidig sier han at det derfor kan åpnes for turisme og reising før den datoen. EUs vaksinepass vil hjelpe til med dette, ifølge kommissæren.

Kilde: www.nrk.no