General Francos grav kan flyttes

Basílica Pontificia de la Santa Cruz. Foto: Wikipedia.org

Spansk høyesterett har godkjent at levningene til eksdiktator Francisco Francos kan flyttes fra et statlig mausoleum til en mindre prangende familiegrav. Dette skjer i strid med familiens ønsker, melder NRK.

Gravstedet befinner seg i et mausoleum ved krigsminnesmerket over falne soldater, Valle de los Caídos, nordvest for hovedstaden Madrid.

Foto: Wikipedia.org

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo (1892-1975), var Spanias statsoverhode fra 1936 til sin død.

Gravstedet Basílica Pontificia de la Santa Cruz er et valfartssted for Franco-tilhengere, og dagens sosialistiske regjering mener at det ikke er akseptabelt at en diktator har et minnesmerke.

SAUDI-ARABIA ÅPNER OPP FOR UTENLANDSKE TURISTER

Turister fra 49 forskjellige land får nå mulighet til å søke turistvisum til Saudi-Arabia. Blant de 49 landene er Norge, skriver landets ambassade i Oslo i en pressemelding, melder VG.no
Tidligere har bare forretningsreisende, folk med familie i landet og religiøse pilegrimer som besøker byene Mekka og Medina, hatt mulighet til å besøke landet.

Alkoholsalget har økt svakt – nordmenn drikker mer brennevin

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Nordmenn drikker mer brennevin, mens salget av øl har gått ned. Det viser tall fra første halvår 2019, sammenlignet med samme periode året før, ifølge SSB. Alkoholomsetningen målt i antall liter ren alkohol, gikk opp 0,2 prosent i årets første halvår, melder NRK.

 

Oslo erklærer klimakrise

Foto: VisitOSLO

Alle partier i Oslo bystyre bortsett fra Frp har stemt for å erklære klimakrise.

– Å erklære krise er ikke nok, man må også handle. I Oslo bretter vi opp ermene for å i fellesskap gjøre noe med klima- og naturkrisen: vi skal bli verdens første storby med null utslipp på bare elleve år, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG), skriver NTB, ifølge VG.no

Oslo skal kutte klimagassutslippene med 95 prosent innen 2030.

Også det britiske parlamentet, Irland, Canada og Sveits gjort eksplisitte vedtak om at verden befinner seg i en klimatisk nødsituasjon.

Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024

Bodø. Foto: bodo.kommune.no

Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024. Det ble klart på en pressekonferanse i Brussel onsdag formiddag. Bodø nådde helt opp til tross for at kulturminister Trine Skei Grande (V) ikke ville love pengestøtte til Bodø som Europeisk kulturhovedstad, melder NRK.

Det er EU som årlig siden 1985 har utpekt en eller flere europeiske byer hvert år, også utenfor EU, til European Capital of Culture.
Bergen ble tildelt den høythengende statusen i 1999, og Stavanger i 2008.
I år er det Matera i Italia og Plovdiv i Bulgaria som er europeiske kulturhovedsteder. Neste år står Rijeka i Kroatia og Galway i Irland for tur.

Link til EU’s nettsider om European Capital of Culture: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en

App mot matsvinn vant Oslo Innovation Award

Illustrasjonsfoto: Tek.no / Skjermdump Google Play/Teknofil.no

Appen Too Good to Go, som sørger for at folk kan kjøpe restemat fra restauranter til en billig penge, har vunnet Oslo Innovation Award. Prisen gis til et selskap som kan vise til en bærekraftig forretningsmodell og samtidig løse et samfunnsproblem, melder NRK.

Hotellkjeden Scandic har hengt seg på den miljøvennlige trenden, og melder at de har “reddet” over 100,000 porsjoner med mat takket være denne appen.

Fish & and chips gir milliardeksport

Illustrasjonsfoto: Wikipedia

Stor etterspørsel etter norsk torsk og hyse til britenes nasjonalrett fish&chips har skutt prisene i været, melder NRK, I fjor ble det eksportert torsk og hyse til en verdi av over en milliard kroner direkte til Storbritannia, opplyser Norges sjømatråd.

Flere reiser kollektivt

Foto: visitnorway.com

Fra 2010 til 2018 økte passasjertallet på jernbaner, forstadsbaner og sporveier med 45 prosent, men bilen dominerer fortsatt. Fra 2010 til 2018 økte antall bilreisende med noe over 590 millioner personer, Det viser SSBs statistikk Innenlandsk transport., ifølge NRK.

 

Direktetog mellom Bodø og Oslo fra neste sommer

Nordlandsbanen. Illustrasjonsfoto: NSB

Fra sommeren 2022 blir det mulig å ta toget direkte fra Oslo til Bodø uten togbytte, skriver Dagsavisen. ifølge NRK.
I dag må alle som reiser mellom Oslo og Bodø bytte tog i Trondheim. Reisen vil fortsatt ta rundt 17 timer uten stoppet i Trondheim.