HOTELLKOMPLEKS I SUKHUMI ØDELAGT AV BRANN

Se også vår reiseblogg / see also our travel blog at  www.minbestereise.blogg.no




Sukhumi, Abkhasia.

Hotellkomplekset Apsneimadara i Abkhasias hovedstad Sukhumi brant ned til grunnen 1.februar.

Brannen skal ha startet i et restaurantkjøkken. I tillegg til hotellkomplekset ble hovedstadens hovedpostkontor, flere forretningsbygg og en rekke privathus og leiligheter ødelagt av brannen, som skal ha rast i 10 timer før brannmannskapene fikk kontroll over flammene. 

#Abkhasia #By #Ferie #Georgia #Hotell #Hovedstad #Post #Reise #Restaurant #Sukhumi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



 

 

 

 

 

 

 

ALBANIAS NASJONALMUSEUM MED EGEN AVDELING VIET KOMMUNISTREGIMETS OFRE

Se også vår reiseblogg / see also our travel blog at www.minbestereise.blogg.no 

Nasjonalmuseet i Tirana.

Det albanske nasjonalmuseet i Tirana åpnet nylig en ny avdeling som er viet de mange ofrene til kommunistregimet, som styrte Albania fra 1944 til 1990/91.

Minst 100,000 albanere ble fengslet, sendt til interneringsleire eller henrettet mens regjeringen til diktatoren Enver Hoxha (1911-85) og hans etterfølgere, styrte.

Museet har blant annet fotografier av massegraver hvor mange av de henrettede ble gravlagt, sammen med blant annet ofrenes håndjern, lenker, klær og personlige eiendeler.

-Europa har sett mange diktatorer opp gjennom historien, to av de mest grusomme var Adolf Hitler og Enver Hoxha, sa statsminister Sali Berisha da han åpnet den nye museumsfløyen.

Det gamle regimets fryktede hemmelige politi, Sigurimi, arresterte minst 40,000 albanere som ble sendt til 48 ulike arbeidsleire rundt om i landet, mens 26,000 andre ble sendt i fengsel. Minst 6500 personer ble henrettet eller døde i fengsel, men man har funnet levningene til bare 500 av desse.

Albanias nasjonalmuseum: http://www.hist.tirana.cchnet.it/historiku

#AdolfHitler #Albania #By #Diktator #EnverHoxha #Ferie #Hitler #Hovedstad #Kommunist #Museum #Reise #Statsminister #Tirana

 

 

ALDERNEY SATSER PÅ KARPEFISKE

 Se også vår reiseblogg / see also our travel blog at

Alderney

“Coarse fishing” er et begrep særlig brukt i Storbritania og Irland brukt om fiske av ferskvannsfisk som ikke er det som kalles “game fish”, som laks og ørret.

Markedssjef i lokalregjeringen på kanaløya Alderney, Joanna Parmentier, sier “coarse fishing” er millionindustri i Storbritania, Irland og på kontinentet, og man håper og tror at Alderney kan bli et nytt spennende reisemål for sportsfiskere.

Jonathan Gates har invester 6,000 pund, rundt 57,000 kroner, i karpeprosjektet, der fiskene varierer fra ett til ni kilo i vekt.

Det blir understreket at karpefisket ikke må brukes til “matauk”, men skal baseres på et strengt “catch and release”-prinsipp, der fiskerne må bruke utstyr og kroker spesielt egnet til dette formålet.

#Alderney #By #Ferie #Fisk #Hovedstad #Irland #Kanaløy #Reise #Storbritania

 

 

 

STILLEHAVSØYENES ENESTE GONDOLBANE FREMDELES UTE AV DRIFT – 32 år etter at den ble ødelagt første gang

Se også vår reiseblogg / see also our travel blog at www.minbestereise.blogg.no


Over 30 år etter at den berømte gondolbanen med storslått utsikt over havna i Amerikansk Samoas hovedstad Pago Pago ble ødelagt, er det ennå ikke klart om, og eventuelt når, banen over den populære og vakre cruise- og yachthavna i stand igjen. 

Banen er den eneste av sitt slag i Stillehavsområdet.

Frem til 1980 var banen, omtalt som både “tramway” og “cable car”, som stod ferdig i 1967, en stor turistattraksjon, og en tur høyt til værs på Mount Alava for å nyte den spektakulære utsikten og å ta bilder var et must for alle turister som besøkte byen.

Men, 17.april det året ble banen ødelagt da et fly fra US Navy ødela kabelen til banen da det fløy over havna i forbindelse med markeringen av Flag Day. Flyet krasjet etterpå inn i Rainmaker Hotel i Pago Pago.

Banen ble reparert, men stengt igjen ikke lenge etter. Ifølge Lonely Planet foreligger det planer om å reparere og gjenåpne banen, men i desember 2010 ble den ødelagt av syklonen Wilma, og falt faktisk ned i havna i Pago Pago.

Den 1,8 kilometer lange banen gikk fra Solo Hill ved landsbyen Utulei, en del av hovedstadsområdet, rundt Pago Pago Bay, og til toppen av det 490 meter høye Mount Alava, og var opprinnelig brukt til å frakte fjernsynsmaster til fjelltoppen.

The National Park Service har intensjoner om å reparere/gjenoppbygge, og drive, gondolbanen. Men, selv om midler til prosjektet kan bli vanskelig å oppdrive, kan det la seg realisere i løpet av to eller tre år, sier Doug Neighbour i National Park of American Samoa.

Det er mulig å gå til fots til Mount Alava, en tur som er svært populær blant turister.

#AmerikanskSamoa #Attraksjon #By #Cruise #Ferie #Fjell #Gondol #Hotell #Hovedstad #LonelyPlanet #Nasjonalpark #PagoPago #Reise #Samoa #Stillehavet #Syklon #Yacht

 

 

 

100 ÅR MED JAPANSKE KIRSEBÆRTRE I WASHINGTON DC

Se også vår reiseblogg / see also our travel blog at www.minbestereise.blogg.no

I år er det 100 år siden den amerikanske hovedstadens berømte japanske kirsebærtre blr plantet, og det medfører et lite ekstra spenningsmoment for den årlige National Cherry Blossom Festival.

Kommer trærne til å blomstre samtidig som den populære festivalen går av stabelen? Vel, nå er spenningen utløst over det årlige “big question” i hovedstaden, og prognosene for “peak bloom” er nå klare, skriver www.nationalparkstraveler.com

Kirsebærtreblomstringen er en av Washingtons aller største turistattraksjoner hver vår, og festivalen er en av hovedstadens viktigste kulturbegivenheter.

Rob DeFeo i National Park Service er USA’s “blomstringsprognoseveteran”. Været spiller selvsagt en viktig rolle for når de mange kirsebærtrerne vil blomstre, og mange har spådd at den uvanlig milde vinteren i hovedstaden ville føre til en ekstra tidlig blomstring av kirsebærtrerne.

Rob DeFeo har varslet blomstringen i 20 år, og har bare tatt feil én gang…

Blomstringseksperten slår fast at Washingtons mange tusen japanske kirsebærtrer vil blomstre i perioden mellom 24. og 31. mars. Dette sammenfaller med festivalen, som åpner 20. mars og varer helt frem til 27.april.

2012 markerer altså 100-års jubileet for plantingen av de japanske kirsebærtrerne i den amerikanske hovedstaden. De første trærne ble plantet 27. mars 1912, og var en gave fra Tokyo til Washington DC.

Men, veien fram hadde ikke vært enkel, og hadde startet lenge før den tid. Det var en foretaksom og entusiastisk dame, Eliza Ruhamah Scidmore, som først kom opp med ideen. Det var allerede i 1885. Hun hadde kommet tilbake til Washington fra Japan, og kontaktet de militære myndighetene i hovedstaden, som styrte byen den gang, om å plante en rad japanske kirsebærtre langs Potomac-elven.

Ideen hennes falt for døve ører. Men, hun gav seg ikke, og i de neste 24 årene fikk den ene øverstkommanderende i Washington etter den andre brev og henvendelser fra fru Scidmore om saken. Fremdeles uten å gi positiv respons.

Men, så kom hun i kontakt med en interessert embedsmann i det amerikanske landbruksdepartementet, David Fairchild, som fattet interesse for ideen hennes. Og, i 1906 importerte departementet 75 blomstrende  og 25 andre kirsebærtre fra Yokohama Nursery Company.

Fairchild plantet trærne på sin egen eiendom i Chevy Chase i Maryland, for å teste om de tålte klimaet i området.

Resultatene var positive, og Fairchild og fru Scidmore kunne fullføre sitt storslagne prosjekt. Eliza Scudmore skrev til USA’s førstedame Helen Herron Taft, som hadde bodd i Japan. Nå fikk kirsebærentusiastene hjelp fra Det hvite hus, men ikke uten problemer. Det ble oppdaget at trærne hadde insekter og lus, og alle trærne ble hogd ned.

Men, dette stoppet ikke pådriverne av prosjektet, fru Scidmore og hennes gode hjelper Fairchild i landbruksdepartementet.

Og, 26. mars 1912 ankom hele 3020 japanske kirsebærtre Washington DC. Dagen etter plantet førstedame Helen Herron Taft, og baronesse Chinda, kona til den japanske ambassadøren, de to første Yoshino kirsebærtrærne på nordsiden av Potomac-elvens Tidal Basin.

De to originale trærne står fremdeles, vest for John Paul Jones Memorial på 17th Street SW. En stor bronseplakett på stedet opplyser om begivenheten i 1912.

Nær 100 av de originale trærne står fremdeles, og mellom 2002 og 2006 ble fire hundre nye trær plantet.

I dag er det over 3800 kirsebærtær i hovedstaden, og over tusen nye skal plantes i årene som kommer.    

Les mer på www.nationalcherryblossomfestival.com 

#Ambassadør #Amerika #Attraksjon #By #Cherry #ChevyChase #Departement #DetHviteHus #Elv #Ferie #Festival #Hovedstad #Japan #Kirsebær #Kultur #Landbruk #Maryland #Nasjonalpark #Potomac #President #Reise #Tokyo #USA #WashingtonDC #WhiteHouse #Yokohama