100 ÅR MED JAPANSKE KIRSEBÆRTRE I WASHINGTON DC

Se også vår reiseblogg / see also our travel blog at www.minbestereise.blogg.no

I år er det 100 år siden den amerikanske hovedstadens berømte japanske kirsebærtre blr plantet, og det medfører et lite ekstra spenningsmoment for den årlige National Cherry Blossom Festival.

Kommer trærne til å blomstre samtidig som den populære festivalen går av stabelen? Vel, nå er spenningen utløst over det årlige “big question” i hovedstaden, og prognosene for “peak bloom” er nå klare, skriver www.nationalparkstraveler.com

Kirsebærtreblomstringen er en av Washingtons aller største turistattraksjoner hver vår, og festivalen er en av hovedstadens viktigste kulturbegivenheter.

Rob DeFeo i National Park Service er USA’s “blomstringsprognoseveteran”. Været spiller selvsagt en viktig rolle for når de mange kirsebærtrerne vil blomstre, og mange har spådd at den uvanlig milde vinteren i hovedstaden ville føre til en ekstra tidlig blomstring av kirsebærtrerne.

Rob DeFeo har varslet blomstringen i 20 år, og har bare tatt feil én gang…

Blomstringseksperten slår fast at Washingtons mange tusen japanske kirsebærtrer vil blomstre i perioden mellom 24. og 31. mars. Dette sammenfaller med festivalen, som åpner 20. mars og varer helt frem til 27.april.

2012 markerer altså 100-års jubileet for plantingen av de japanske kirsebærtrerne i den amerikanske hovedstaden. De første trærne ble plantet 27. mars 1912, og var en gave fra Tokyo til Washington DC.

Men, veien fram hadde ikke vært enkel, og hadde startet lenge før den tid. Det var en foretaksom og entusiastisk dame, Eliza Ruhamah Scidmore, som først kom opp med ideen. Det var allerede i 1885. Hun hadde kommet tilbake til Washington fra Japan, og kontaktet de militære myndighetene i hovedstaden, som styrte byen den gang, om å plante en rad japanske kirsebærtre langs Potomac-elven.

Ideen hennes falt for døve ører. Men, hun gav seg ikke, og i de neste 24 årene fikk den ene øverstkommanderende i Washington etter den andre brev og henvendelser fra fru Scidmore om saken. Fremdeles uten å gi positiv respons.

Men, så kom hun i kontakt med en interessert embedsmann i det amerikanske landbruksdepartementet, David Fairchild, som fattet interesse for ideen hennes. Og, i 1906 importerte departementet 75 blomstrende  og 25 andre kirsebærtre fra Yokohama Nursery Company.

Fairchild plantet trærne på sin egen eiendom i Chevy Chase i Maryland, for å teste om de tålte klimaet i området.

Resultatene var positive, og Fairchild og fru Scidmore kunne fullføre sitt storslagne prosjekt. Eliza Scudmore skrev til USA’s førstedame Helen Herron Taft, som hadde bodd i Japan. Nå fikk kirsebærentusiastene hjelp fra Det hvite hus, men ikke uten problemer. Det ble oppdaget at trærne hadde insekter og lus, og alle trærne ble hogd ned.

Men, dette stoppet ikke pådriverne av prosjektet, fru Scidmore og hennes gode hjelper Fairchild i landbruksdepartementet.

Og, 26. mars 1912 ankom hele 3020 japanske kirsebærtre Washington DC. Dagen etter plantet førstedame Helen Herron Taft, og baronesse Chinda, kona til den japanske ambassadøren, de to første Yoshino kirsebærtrærne på nordsiden av Potomac-elvens Tidal Basin.

De to originale trærne står fremdeles, vest for John Paul Jones Memorial på 17th Street SW. En stor bronseplakett på stedet opplyser om begivenheten i 1912.

Nær 100 av de originale trærne står fremdeles, og mellom 2002 og 2006 ble fire hundre nye trær plantet.

I dag er det over 3800 kirsebærtær i hovedstaden, og over tusen nye skal plantes i årene som kommer.    

Les mer på www.nationalcherryblossomfestival.com 

#Ambassadør #Amerika #Attraksjon #By #Cherry #ChevyChase #Departement #DetHviteHus #Elv #Ferie #Festival #Hovedstad #Japan #Kirsebær #Kultur #Landbruk #Maryland #Nasjonalpark #Potomac #President #Reise #Tokyo #USA #WashingtonDC #WhiteHouse #Yokohama

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg