Kritikk mot Rwanda etter bortføringen av “Hotel Rwanda”-sjefen Paul Rusesabagina

Hôtel des Mille Collines, Kigali, Rwanda.

Human Rights Watch er blant organisasjonene som nå kritiserer myndighetene i Rwanda etter at de har bortført Paul Rusesabagina (66) fra Dubai og hentet ham tilbake til landet, melder AP. Regimekritikeren er blant annet tiltalt for terrorisme.

Den tidligere hotelldirektøren er blitt hyllet for å ha reddet over 1.000 menneskeliv under  folkemordet i Rwanda i 1994.

Det var Rwandas etterforskningsbyrå, Rib som i slutten av august opplyste at ble han pågrepet i utlandet og brakt til Rwanda. Siktelsen omfatter blant annet terror, brannpåsettelse, kidnapping og drap.

Paul Rusesabagina, som er belgisk statsborger, har lenge vært en kritiker av regjeringen i Rwanda. Rib sier han er mistenkt for å være grunnlegger, leder, sponsor og medlem av en voldelig og væpnet terrororganisasjon som opererer fra ulike steder i regionen.

Rusesabagina er blitt kalt “Rwandas Oscar Schindler” etter at han reddet over 1.000 personer fra folkegrupen tutsi fra å bli drept under folkemordet i 1994 ved å gjemme dem på Hôtel des Mille Collines (“Hotellet ved de tusen høyder”) i hovedstaden Kigali og senere hjelpe dem å rømme landet.
I 2004 ble hans gjerninger internasjonalt kjent gjennom Hollywood-filmen «Hotel Rwanda», med Don Cheadle i hovedrollen som Paul Rusesabagina, og Sophie Okonedo som hans kone Tatiana.

Paul Rusesabagina er hedret med flere priser, blant annet den amerikanske presidentens medalje for frihet.

Hôtel des Mille Collines ble oppført og drevet av det belgiske (Rwanda er en tidligere belgisk koloni) flyselskapet Sabena i 1973, og er ennå i drift.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg