GIBRALTAR UAVKLART I BREXITAVTALEN

Statusen til halvøya Gibraltar står igjen som et spørsmålstegn i den nye brexitavtalen som ble kunngjort julaften. Det melder NTB, ifølge VG.no

Halvøya ved Spanias sørkyst er britisk territorium, og økonomien er fullstendig avhengig av fri flyt av folk og varer til Spania.

Nå henger denne retten i en tynn tråd når Storbritannia forlater EU 31. januar 2021.

– Spania og Storbritannia fortsetter dialogen for å komme til enighet om Gibraltar, tvitrer Spanias statsminister Pedro Sánchez torsdag.

20 145 av Gibraltars 24 117 stemmeberettigede avla stemme etter en valgkampanje som var totalt dominert av Remain, ledet an av Gibraltars statsminister Fabian Picardo, under brexit-avstemningen i 2016.

Som ventet ble det et valgskred for de som ville forbli i EU. 19 322 – 95,9 prosent, stemte for Remain, mens 823 – 4,1 prosent, stemte for Brexit.

Gibraltar har vært under britisk herredømme i langt over 300 år, og Spania har hele denne tiden forlangt å få området tilbake, noe som i lange perioder har ført til et svært kjølig forhold mellom regjeringene i Spania og Storbritannia, og også mellom kongehusene i de to landene.

Tusenvis av spanske statsborgere pendler inn til Gibraltar hver dag for å jobbe, fra, eller via den spanske grensebyen La Línea de la Concepción, som ligger kloss inntil Gibraltar og er den eneste grensekrysningen mellom Spania og Gibraltar.

Sist Spania stengte den 1,2 kilometer lange grensen var i 1969, da den spanske diktatoren, general Francisco Franco, stengte grensen i protest fordi Storbritannia hadde gitt Gibraltar indre selvstyre.

Stengingen varte helt til 1985, ti år etter Francos død.

Gibraltar er et selvstyrt, britisk oversjøisk territorium på sydspissen av Spania, og blir kalt Europas siste koloni, selv om det begrepet stort sett ikke lenger brukes.

Gibraltar har et areal på  6,8 km2 – og har 33,000 innbyggere. Territoriet styres av en britisk guvernør utnevnt av Storbritannias regjering, et folkevalgt parlament og en lokal regjering, ledet av en Chief Minister.

Gibraltar, som var med i EU, har fullt indre selvstyre, mens Storbritannia har ansvar for utenriks- og forsvarspolitikk. Gibraltars regjering har sine egne representasjonskontorer i London, Brussel og Washington DC.

www.vg.no, wikipedia.org

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg