GIGANTKAI PÅ SVALBARD MED AMERIKANSK HJELP?

www.hovedsteder.blogg.no is a Norway-based blog about the capitals of the world, with a focus on tourism and travel, the environment, diplomatic affairs, lifestyle, culture and entertainment, food and drink. See also our travel blog at www.minbestereise.blogg.no – Contact us at [email protected]

Slik ser arkitektfirmaet Snøhetta for seg at kaianlegget på Svalbard kan bli seende ut.

Amerikanske investorer har meldt sin interesse for å være med i en omfattende havneutbygging i Longyearbyen på Svalbard, skriver www.travelnews.no

– USA har undertegnet Svalbardtraktaten, og å bygge ut havnekapasitet på Svalbard vil være svært fremtidsrettet, sier Svalbard-eksport Willy Østrem til NRK.no.

Østrem er president i Norsk Vitenskapsakademi for Polarforskning. Han ser ingen formelle hindringer for amerikanske investeringer på Svalbard.

Planene om å bygge et flytende kaianlegg til flere hundre millioner kroner har allerede vært tatt opp med amerikanske investorer. For på Svalbard går diskusjonen nå høyt om hva øygruppen i fremtiden skal leve av.

Hjørnesteinsbedriften Store Norske sliter økonomisk, i den grad at sjansen er stor for at driften blir lagt ned. Da må man ha andre økonomiske bein å stå på.

Utbyggingen av havna blir pekt på som svært viktig, ikke minst om man fremover ønsker å utvide turisttrafikken i området. Det er nemlig stor mangel på kaiplass, samt et sterkt behov for en småbåthavn. Mange tror ellers at Svalbard vil kunne spille en sentral rolle i den økende skipstrafikken, som er et resultat av at isen rundt polpunktet smelter. Lokalstyret på Svalbard har derfor fått laget et utkast til utbygging, som beløper seg til flere hundre millioner kroner.

Det er snakk om en avansert flytekai med to innvendige etasjer, og to påbygg med to til tre etasjer på kaia. Et kombinert kai- og lageranlegg med kontorlokaler, som i tillegg til å ta imot mange titalls tusen turister i året, skal også huse universitetsansatte, studenter og et laboratorium for forskning på marint, arktisk miljø.

– Vi må diskutere hvordan dette skal finansieres, sier leder i lokalstyret Christin Kristoffersen (Ap), som har vært i kontakt med potensielle investorer. – Det legges opp til privat medvirkning i prosjektet, sier hun videre.

#Amerikansk #Ap #Arbeiderpartiet #By #Ferie #Hovedstad #Longyearbyen #NRK #Reise #Spitsbergen #Svalbard #Turisme #USA

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg