SAINT-PIERRE OG MIQUELON – ET LITE STYKKE FRANKRIKE I NORD-ATLANTEREN

www.hovedsteder.blogg.no is a Norway-based blog about the capitals of the world, with a focus on tourism, travel, transport, the environment, diplomatic affairs, lifestyle, culture and entertainment, food and drink. Contact us at [email protected] 

St.Pierre – hovedstaden i Saint-Pierre og Miquelon.

Langt nord i Atlanteren, sør for den canadiske provinsen Newfoundland og Labrador, ligger den forblåste, franske øygruppen Saint-Pierre og Miquelon.

Vel 6300 innbyggere (i 2013) fordelt på 242 km2, bare to av de åtte øyene er bebodd. Dette er et lite stykke Frankrike – helt siden 1814 – tusenvis av mil fra moderlandet, men her gjelder EU-lover og regler, språket og kulturen er fransk, valutaen er euro, her synges Marseillasen på den franske nasjonaldagen 14.juli, og selv om øyene har sitt eget regionalflagg, er det den franske trikoloren som vaier fra offentlige bygninger og viser tydelig hvor folket og øyene hører hjemme.

Saint-Pierre og Miquelon er et såkalt Collectivite territoriale d’outre mer, et fransk oversjøisk territorium/samfunn, som Frankrike har en lang rekke av rundt om i verden – i Karibia, Sør-Amerika, Det indiske hav, og i Oseania.

Øygruppens økonomi er bygget på fiske, da spesielt torskefisket, og øyenes nasjonale motto er da også “A mare Labor” på latin – Arbeid, fra havet. Turisme er også en viktig inntektskilde.

Territoriet har to kommuner – hovedstaden Saint-Pierre på øya av samme navn, og Miquelon-Langlade, som ligger på nordspissen av øya Miquelon. 

Hovedstaden har 5670 innbyggere, Miquelon-Langlade har rundt 630 innbyggere. En tredje kommune, Isle-aux-Marins på øya av samme navn, eksisterte frem til slutten av 2.verdenskrig. Øya ble fraflyttet i 1963. 

Hovedstaden Saint-Pierre er sete for den franske prefekten (guvernøren), og øyenes lokalregjering, med et folkevalgt territorialråd i et flerpartisystem. Rådets president er i praksis øyenes regjeringssjef. Saint-Pierre og Miquelon sender en representant til den franske nasjonalforsamlingen og en til senatet.

 Øygruppens internasjonale flyplass, Saint-Pierre Airport, ligger sør for hovedstaden. Selskapet Air Saint-Pierre, flyr til Miquelon-øya og til seks byer i Canada, blant annet St.John’s på Newfoundland og Montreal i Quebec.

 

 

 Saint-Pierre og Miquelon ligger sørvest for Newfoundland i Canada.

Place du General de Gaulle – hovedgata/torget – i sentrum av Saint-Pierre

Hovedstadens katolske katedral – Cathedral Saint-Pierre de Saint-Pierre stod ferdig i 1907.

 

Saint-Pierre og Miquelons flagg

#Atlanteren #By #Canada #EU #Euro #Ferie #Fiske #Flyplass #Flyselskap #Frankrike #Guvernør #Hovedstad #IndiskeHav #Karibia #Katedral #Kommune #Labrador #Latin #Montreal #Nasjonalforsamling #Newfoundland #Oseania #President #Quebec #Regjering #Reise #StJohn #SaintPierre #StPierreOgMiquelon #Senat #SørAmerika #Turisme #Øy

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg