TIRANA FÅR BALKANS STØRSTE MOSKE

Se også vår reiseblogg / see also our travel blog at www.minbestereise.blogg.no

Tegning av den planlagte moskeen i Tirana. Foto: www.hurriyetdailynews.com

Tyrkia skal stå for byggingen av en ny moske i Tirana i Albania – moskeen, som får plass til 4500 personer, blir den største på Balkan.

Man antar at nær 59 prosent av Albanias vel tre millioner innbyggere er muslimer. Hovedstaden Tirana har vel 620,000 innbyggere, rundt 70 prosent av dem er muslimer, selv om svært mange omtaler seg som ikke-praktiserende muslimer.

Et’hem Bey-moskeen, Tirana.

Den eneste gjenværende ottomanske moskeen i Tirana, Et’hem Bey-moskeen, stod ferdig i 1823, og er i dårlig forfatning. Nå skal Tyrkia sørge for renovering av moskeen.

Det skal være plass til bare 60 personer samtidig i den gamle moskeen, så mange praktiserende muslimer bruker Tirana Square og andre offentlige steder utendørs til bønn og seremonier.

Albania var under ottomansk styre fra 1400-tallet til landet erklærte seg selvstendig i 1912. Under det kommunistiske ettpartistyret fra 1944 til 1991, ble all religionsutøvelse undertrykt, og i 1967 ble landet erklært som verdens første ateistiske stat. 

I kommunisttiden ble moskeer, kirker, katedraler og andre gudshus omgjort til kulturhus, kafeer, kinosaler og sportshaller. Eth’em Bey-moskeen var stengt i denne perioden.

#Albania #Balkan #By #Ferie #Hovedstad #Kafe #Kino #Kulturhus #Moske #Reise #Religion #Tirana #Tyrkia

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg