REKONSTRUERER SLAGET VED WATERLOO

Se også / see also www.minbestereise.blogg.no

Den irske maleren William Sadler II (1782-1839) sitt berømte verk “Battle of Waterloo”.

I år er det 200 år siden slaget ved Waterloo, i dagens Belgia, der Frankrikes keiser Napoleon tapte mot koalisjonen mellom britene og prøysserne, under ledelese av henholdsvis feltmarskalk Arthur Wellesley, hertugen av Wellington som han var bedre kjent som, og generalfeltmarskalk Gebhard Leberecht von Blücher, fyrste av Wahlstatt, to formidable og berømte hærførere.

Napoleon mønstret 73000 mann og 252 kanoner, britene, prøysserne og deres allierte stilte med 118000 mann og 156 kanoner.

47.000 mennesker mistet livet i det voldsomme slaget, og som kjent ble keiseren pågrepet og sendt i eksil den britiske øya St.Helena sør i Atlanterhavet.

I forbindelese med 200-års markeringen skal det enorme slaget rekonstrueres, og man kan faktisk melde seg på og delta, les mer på linken under!

Dagens Waterloo er en by med 30,000 innbyggere, 15 kilometer sør for Brüssel.

Hertugen av Wellington ble en stor folkehelt, og ikke bare hjemme i Storbritannia. Han hadde vært ambassadør i Paris før slaget ved Waterloo, og ble senere britisk statsminister. Han levde som en av britenes største berømtheter til han døde i 1752, 83 år gammel.

Som en kuriosa kan vi nevne at dagens hertug av Wellington, som også heter Arthur Wellesley som sin berømte forfader, er gift med en prinsesse fra det gamle prøyssiske kongehuset, Antonia. Hun er oldebarn av Tysklands siste keiser, Wilhelm II.

Det hører også med til historien at feltmarskalk Wellesley også ble utnevnt til fyrste av Waterloo, en nederlandsk/belgisk adelstittel opprettet til ære for ham, og at dagens hertug av Wellington, også smykker seg med denne historiske adelstittelen…

Feltmarskalk Blücher var 27 år eldre enn Wellesley, og var en godt voksen mann på 73 da han deltok i slaget. Han døde fire år senere.

Keiser Napoleon døde i sitt eksil i på St.Helena i 1821, 52 år gammel. Herregårdshuset han var innlosjert i, Longwood House, er sammen andre bygninger relatert til keiserens opphold på øya, eid av den franske stat, men under britisk suverenitet. Longwood House er St.Helenas største turistattraksjon.

200 år-markeringen for slaget ved Waterloo: www.waterloo.2015.org

Waterloo kommune: www.waterloo.be

#Reise #Ambassadør #Belgia #Brussel #Frankrike #Fyrste #General #Hovedstad #Irland #Kunst #Maleri #Napoleon #Paris #Prøyssen #StHelena #Statsminister #Storbritania #Waterloo #Wellington

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg