17.MAI-FEIRING I KABUL

Se også www.minbestereise.blogg.no

17.mai-feiringen i #Kabul foregikk på den #norske #ambassaden, med #ambassadør Nils Haugstveit i spissen. Foto: Asgeir Sprange Brekke, #Forsvarsdepartementet.

#Forsvarsminister Ine #Eriksen #Søreide (#Høyre) sammen med NCC oberst Ivar Knotten og generalløytnant Morten Haga Lunde i #Camp #Nidaros. Foto: Forsvarsdepartementet. 

Innholdet er hentet fra www.regjeringen.no

 -Det som nå skjer er en milepæl for vårt militære engasjement i #Afghanistan. Nå har vi ikke lenger operative styrker i Nord-Afghanistan, og vi overlater Camp Nidaros til tyske styrker i løpet av mai, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.  Hun er den siste norske forsvarsministeren som noen gang besøker Camp Nidaros i Mazar-e Sharif. Norske spesialstyrkers engasjement med trening og mentorering av afghansk spesialpoliti i Kabul fortsetter.

-Jeg bestemte meg tidlig for å feire 17. mai her i Afghanistan – sammen med dere. For meg og regjeringen var det viktig å gjøre dette, ikke minst i det året vi feirer 200-års jubilum for #grunnloven, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til soldatene i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif. Norges militære engasjement i Afghanistan endres og trappes ned. Den 10. mai avsluttet #Police Advisory Team (PAT) sin operative virksomhet i #Mazar-e #Sharif og med det har ikke Norge lenger operative styrker i Nord-Afghanistan. Norge kommer nå til å overføre leiren Camp Nidaros til tyskerne. Dette er viktige milepæler i overgangen til en ny fase i det internasjonale engasjementet i landet.

Siste besøk til Camp Nidaros

Forsvarsministerens besøk 17. mai ble innledet på den norske ambassaden i Kabul. Der møtte statsråden nordmenn som tjenestegjør i Kabul, både sivile og militære.

-Mange ser utelukkende negativt på utviklingen i Afghanstan, men det er lyspunkter. I april i år trosset det afghanske folk trusler om vold for å gi sin stemme. 7 millioner stemmeberettigede, nærmere 65 % av velgerne, stemte i president- og provinsvalgene. Det er nær en dobling av antallet som deltok i valget for fire år siden. Jeg tror at det afghanske folket er på rett vei, selv om det fortsatt er store utfordringer, sier forsvarsministeren.

Etter en hektisk formiddag i Kabul gikk reisen til Mazar-e-Sharif og de norske styrkene som tjenestegjør der. ?Dere er de siste norske soldatene som tjenestegjør her i Camp Nidaros. Dere og soldatene før dere har gjort en stor og viktig jobb, og dere har utført oppdraget på en veldig god måte. Og vi minnes dem som ga sine liv for å gjennomføre oppdraget på vegne av Norge. Norge og regjeringen er stolte av soldatene og deres innsats, sa Ine Eriksen Søreide. 

?Det var viktig for meg å besøke Camp Nidaros og soldatene her en siste gang før vi forlater leiren, og 17. mai var en glimrende anledning. Det er mange år siden jeg sist gikk i 17. maitog og jeg synes det var veldig moro, sier statsråden. 

17. mai i Camp Nidaros ble feiret mest mulig likt som hjemme i Norge, med #17.maitog, is, brus og pølser, i tillegg til andre aktiviteter.

 ?Denne dagen er et kjærkomment avbrekk i den viktige jobben disse soldatene nå gjør. Det er mye praktisk som må på plass før Norge kan forlate Camp Nidaros, sier Eriksen Søreide.

Etter planen skal Norge overføre Camp Nidaros innen slutten av mai og de gjenværende norske soldatene vil i løpet av juni flytte til Kabul #International #Airport. Det vil fremdeles være noen norske offiserer igjen i Mazar-e-Sharif i staben til RC-Nord, i hovedkvarteret til ANAs 209 corps, UNAMA og på ANAs ingeniørskole. Disse offiserene skal senest reise hjem i oktober 2014.

-Det er samtidig viktig å undertstreke at vi ikke forlater Afghanistan, til tross for at vi reduserer antallet norske soldater. Nå konsentrerer vi vårt bidrag i Kabul. En mindre stab og støtteelement plasseres der for å understøtte soldatene som er igjen. Blant annet skal spesialstyrkene fortsette sitt oppdrag som planlagt ut 2014, sier forsvarsministeren. Hva som skjer etter 2014 er fremdeles ikke avgjort. Det vurderes flere type bidrag, men alt avhenger av at det blir underskrevet dekkende avtaler mellom den afghanske staten og internasjonale aktører.

Under besøket til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ble det avholdt en minnestund for Norges falne soldater ved minnelunden i Camp Marmal. Foto: Asgeir Spange Brekke, Forsvarsdepartementet.

-Det er skapt tette bånd her i nord gjennom vår nyere historie. Flere tusen kvinner og menn har tjenestegjort her, og vi har mistet ti av våre egne soldater under dette oppdraget. Det er positivt at afghanerne nå selv tar det fulle ansvaret i Nord-Afghanistan, avslutter forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg