GEORGETOWN PÅ ASCENSIONØYA HAR ÅPNET FOR TURISTER

Se også www.minbestereise.blogg.no

Georgetown med regjeringsbygningen Government House i midten av bildet.

Den er ikke en #hovedstad som figurerer ofte i nyhetene, #Georgetown på den britiskstyrte øya #Ascension #Island i #Atlanterhavet, mellom #Afrika og #Sør-#Amerika. Men, Ascension har med sin sentrale beliggenhet i et par hundreår vært svært sentral i #kommunikasjon og #transport, og ikke minst militært, helt siden midten av 1800-tallet, gjennom seilskutetiden, dampskipepoken, 1. og 2.#verdenskrig, og i vår tid, #Falklandskrigen. Ascension huser britiske og amerikanske flybaser, og sist men ikke minst, her har kommunikasjonsselskapet #Cable & #Wireless en stor stasjon, det samme har #European #Space Agency, BBC og flere britiske og amerikanske militære, og sivile, etater. Og, nå i det siste figurerer øya i nyhetene der spionasje og overvåkning, #Wikileaks og Edward #Snowdon er sentrale stikkord. Og, joda, Ascension e r en militær øy, en svært idyllisk en sådan. 

Georgetown er sete for den #britiske administratoren og den lokale forvaltningen, her er anglikansk kirke; St.#Mary’s #Church (fra 1840-tallet), havn, friidrettsanlegg, postkontor, bank og og politistasjon, hotell og serveringssteder, supermarked og butikker, sykehus, tannlege, radiostasjon, lokalavis og bibliotek. Men, hovedstaden har ingen skoler, barna på øya blir undervist på skolen i landsbyen Two #Boats, lenger inne på øya.

Det er ingen #drosjer på Ascension, men det er mulighet for å leie bil. Uansett er det bare 40 kilometer med vei på hele øya. Georgetown #Obsedian #Hotel er ett av øyas overnattingssteder, det finnes også hus og leiligheter til leie. Turismen var forøvrig så og si ikke eksisterende frem til for bare 10 år siden. #Sportsfiske er en av øyas mest populære aktiviteter for turister, og fastboende.

Ascension “skryter” også av å ha “verdens verste” #golfbane. Banen i Georgetown er blitt erstattet av en ny som ligger mellom hovedstaden og Two Boats, og banens “greens” er ikke grønn, men brun, altså “browns”, på grunn av blandingen av sand og olje på selve banen, blandet med vulkanaske og stein… 

Men, vakker natur, spennende historie og fine temperaturer til tross, Georgetown og Ascension er ikke noen turistdestinasjon. Ingen charterfly eller ordinære rutefly lander på RAF-basen #Wideawake Airfield, skal man besøke øya, om man for eksempel blir med et militærfly, med plass til et begrenset antall sivile reisende, fra #RAF-basen #Brize #Norton i #England,  trenger man på forhånd en skriftelig tillatelse fra lokale myndigheter på øya. Flyet går videre til #Falklandsøyene. Man kan også besøke øye når man reiser med gods- og passasjerskipet RMS (Royal Mail Ship) #Saint #Helena, som anløper Georgetown, #Jamestown på St.Helena, og #Cape #Town i Sør-Afrika. Wideawake-flyplassen har navnet sitt etter ternefuglen som øya er kjent for.

Georgetown har 450 innbyggere og ligger på vestkysten av øya, ved foten av #Cross #Hill. På dette høydedraget ligger #Fort Cockburn (tidl.Fort #Thornton), med kanoner som ble brukt under 2.verdenskrig, og som jaget den tyske ubåten U-124 på flukt etter et angrep 9.desember 1941. #Tyskland prøvde aldri igjen å angripe den britiske befestningen på Ascension. Fort Cockburn ble bygget etter at britene etablerte seg på Ascension og anla en garnison i det som skulle bli Georgetown, oppkalt etter #kong #George III, i 1815. Fortets viktigste oppgave var å hindre franskmennene å seile ned til St.Helena, der keiser #Napoleon var i eksil, i britisk fangenskap, og der han døde i 1821. Det er også et annet gammelt fort i Georgetown, Fort #Hayes, ved #Goat Hill. Fortet er fra 1860-årene. Her ligger et museum drevet av det lokale historielaget, Ascension Island #Heritage Society. Et tredje fort, Fort #Bedford, ble bygget mellom 1903 og 1906.

Like ved hovedstaden ligger Long Beach, der de store #Green #Turtle-skilpaddene legger egg.

Georgetown og de andre bosetningene, Two Boats Village, #Cat Hill (amerikansk base), og #Traveller’s Hill (RAF-base), er levende lokalsamfunn med en rekke lag og foreninger, kultur- og sportstilbud, og arrangement. Årlig går et løp fra Georgetown til øyas høyeste punkt, 859 meter høye Green #Mountain, i dagligtale bare kalt “The Peak”. Et annet stort, årlig arrangement er feiringen av Ascension Day – Kristi himmelfartsdag, det nærmeste man kommer en “nasjonaldag” på øya. Det var nemlig på Kristi himmelfartsdag i 1503 at portugiseren Afonso de Albuquerque offisielt oppdaget øya og døpte den opp etter dagen i kalenderen. Når jeg skriver “offisielt”, så hører det med til historien at Joao de #Nova, en spansk oppdagelsesreisende på oppdrag for kongen av #Portugal, skal ha oppdaget øya to år før, men, dette ble aldri offisielt registrert. Øya var ikke bebodd da den ble oppdaget.

Nær 700 av innbyggerne kommer fra St.Helena, de blir gjerne kalt “Saints”, det er godt over 100 briter, 70 amerikanere og 10-15 fra andre nasjoner bosatt på Ascension.

Ascension Island er 91 km2 stor, innbyggertallet kan variere, da Ascension er en “working island”, de som bor der er britisk og amerikansk militært personell og personer ansatt i telekommunikasjon, offentlig forvaltning, transport, handel og service. Øya har i dag rundt 880 innbyggere, men har tidligere hatt rundt 1000-1200 innbyggere. Ascension ligger under den britiske kolonien St.Helena, som ligger lenger sør i Atlanterhavet, og enda lenger ligger #Tristan da #Cunha, som også ligger under St.Helena og den britiske guvernøren der. Både Ascension Island og Tristan da Cunha blir styrt av britiske embedsmenn med tittelen Administrator, sammen med et lokalt Island #Council.

Øya har eget #flagg og delvis eget lovverk, og egne #frimerker, som er svært populære samlerobjekter og øyas største eksportartikkel. Valutaen er St.Helena pund.

Ascensionøyas myndigheter: www.ascension-island.gov.ac/

Lokalavisen The Islander: http://www.the-islander.org.ac

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg