FARGERIK ALBANSK KUNSTNER BLE STATSMINISTER

Se også vår reiseblogg / see also our travel blog at www.minbestereise.blogg.no

Den tidligere borgermesteren i Tirana i Albania, Edi Rama, ble tidligere i høst landets nye statsminister. Den 49 år gamle lederen av Sosialistpartiet, som er etterfølgeren til kommunistpartiet som styrte eneveldig fra 1944 til 1991, er en av landets mest populære men også mest kontroversielle, politikere.

Før han ble statsminister hadde han gjort seg sterkt bemerket, både nasjonalt og internasjonalt, som borgermester i hovedstaden, fra 2000 til 2011. Edi Rama var fra før en av landets mest kjente billedkunstnere, med utstillinger i Europa, USA og Sør-Amerika. og gift med skuespilleren Matilda Makoci, som han nå er skilt fra.

Rama, som også har utgitt flere bøker, er ikke lenger aktiv som kunstner. 

I sin ungdom spilte den over 2 meter høye Edi Rama på Dinamo, et av Albanias ledende basketlag, og fikk også plass på landslaget. Da kommunistregiment falt i 1990/91, ble han aktiv i demokratibevegelsen, og studentbevegelsen. Senere ble han professor ved Albanias kunstakademi.

Det var som minister for kultur, ungdom og sport fra 1998 til 2000 han ble kjent for det store publikum. Da han ble Tiranas borgermester i 2000 satte han straks i gang en lang rekke tiltak som vakte stor oppsikt også i utlandet.

Han startet et omfattende program for å føre store deler av Tirana sentrum og områder langs elven Lana tilbake til det opprinnelege. Et stort antall ulovlig oppsatte bygninger på kommunal grunn ble revet. For å få bredere gater og veier i byen ble mange private eiendommer også revet, noe som ikke var bare populært.

Et svært vellykket tiltak var hans “Clean and Green”-prosjekt der det ble anlagt nær 97000 kvadratmeter med parker og grøntarealer, og plantet 1800 trær.

Videre satte han i gang et program der mange, gamle, grå og nedslitte bygninger. Fargene som ble brukt på husene ble på folkemunne kjent som Edi Rama-farger, og det var gjerne rosa, lilla, grønt og gult.

Edi Ramas kritikere hevdet at han som borgermester var mer opptatt av kosmetiske forandringer for å gjøre seg populær, enn å gjøre noe gjennomgripende med de virkelige problemene i byen, som vann- og strømforsyningen.

Edi Rama tapte med knapp margin det omstridte borgermestervalget i 2011, og etter 11 år som borgermester var vannforsyningen i byen fremdeles tilgjengelig i bare noen timer per døgn. Han har vært innblandet i korrupsjonssaker, og er beryktet for å hudflette de som ikke er enige i planene og ideene hans, men vant altså parlamentsvalget i sommer, der den konservative Sali Berisha måtte gi seg etter åtte år som statsminister.

I 2004 ble Edi Rama kåret til “Årets borgermester” av den London-baserte organisasjonen City Mayors Foundation. Det var gjennom en internettavstemning gjennom et år at Rama ble kåret til “Verdens beste borgermester”.

Meningene om Edi Rama er mange, og ofte sterke, men de fleste er enige om at han gjennom 11 år som Tiranas borgermester forandret byen til det bedre, gjorde den bokstavelig talt fargerik og full av aktiviteter, og satte byen og landet på kartet, i positiv forstand.

www.tirana.gov.al

www.albaniantourism.com

Statsministerens kontor: www.kryeministria.al

#Albania #Arkitektur #Basketball #Borgermester #By #City #Elv #Europa #Farger #Ferie #Green #Grønt #Hovedstad #Kommunist #Kultur #Kunst #London #Mayor #Minister #Professor #Reise #Skuespiller #Sosialist #Sport #Statsminister #Student #SørAmerika #Tirana #Ungdom #USA

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg