Gibraltar åpner opp igjen

Livet er nesten tilbake til normalt i Gibraltar etter at 85 prosent av den voksne befolkningen i det britiske territoriet på sørspissen av Spania har fått koronavaksine. Nesten ingen bruker munnbind ute, venner kan samles til måltider på serveringssteder, og tilskuere kan samles på tribuner til blant annet fotballkamper og boksekamper.

Gibraltar har et areal på  6,8 km2 – og har 33,000 innbyggere. Territoriet styres av en britisk guvernør utnevnt av Storbritannias regjering, et folkevalgt parlament og en lokal regjering, ledet av en Chief Minister.

Gibraltar, som var med i EU sammen med moderlandet, har fullt indre selvstyre, mens Storbritannia har ansvar for utenriks- og forsvarspolitikk. Gibraltars regjering har sine egne representasjonskontorer i London, Brussel og Washington DC.

Gibraltar har vært under britisk herredømme i langt over 300 år, men Spania gjør fremdeles krav på territoriet. Innbyggerne har lenge vært sterke EU-tilhengere. Under brexit-avstemningen i 2016 stemte hele 19 322 av velgerne – 95,9 prosent, for Remain, mens bare 823 velgere – 4,1 prosent, stemte for Brexit.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg