ST.MARTIN – KARIBISK ØY DELT MELLOM TO EU-LAND

www.hovedsteder.blogg.no is a Norway-based blog about the capitals of the world, with a focus on tourism, travel, transport, the environment, diplomatic affairs, lifestyle, culture and entertainment, food and drink. Contact us at [email protected] 

Marigot

Marigot er hovedstaden på St.Martin (Saint Martin), et fransk oversjøisk territorium i Karbia, på øya av samme navn. Øya er delt mellom Frankrike og Nederland. Den sørlige, nederlandske delen heter Sint Maarten.

Marigot, som har rundt 6000 innbyggere, ligger på vestkysten, og har fergeforbindelse til Blowing Point på Anguilla, mot nord. Den franske delen har sin egen flyplass, L’Esperance Airport, men det er nok flyplassen i den nederlandske delen, Princess Juliana International Airport, som er mest kjent, og er verdensberømt for sin spektakulære og hårreisende innflygning, der flyene nærmest blåser solhatten av badegjestene på stranden. (se egen bloggpost under Karibia).

Det var kong Ludvig XVI som gjorde den daværende fiskerlandsbyen Marigot til hovedstad, og fikk reist Fort St.Louis på en høyde ved Marigot-bukta. Fortet, som stod ferdig i 1789, er ennå i dag en stor og viktig attraksjon i byen.  

Navnet Marigot kommer for øvrig fra det franske ordet for myr, eller sump – 

St.Martin, som skal være den minste bebodde øy i verden som er delt mellom to land, er 87 km2 stor. Den nordlige, franske delen, Saint-Martin, utgjør 53 prosent av arealet, og den sørlige, nederlandske delen, Sint Maartin, 34 prosent. Sint Maarten er en selvstyrt nasjon i Kongeriket Nederland. Hovedstaden Philipsburg ligger på sørkysten.

Turen mellom Marigot og Philipsburg tar en halvtimes tid. Det er ingen grenseformaliteter mellom de to delene av øya, som siden den tilhører Frankrike og Nederland, er en del av EU.

Både Marigot og Philipsburg er svært populære turistdestinasjoner.

Øya har et innbyggertall på ca.78,000, hvorav 41,000 bor i Sint Maarten og 37,000 i Saint-Martin.

Øya har vært delt mellom Frankrike og Nederland siden 1648.

For mer om Sint Maarten, se egne bloggposter på denne bloggen, under Karibia.

#Anguilla #By #EU #Ferge #Ferie #Flyplass #Fort #Frankrike #Hovedstad #Karibia #Konge #Marigot #Nederland #Philipsburg #Prinsesse #Reise #StMartin #SintMaarten

#Airport #Capital #Caribbean #City #Ferry #France #Holiday #King #Netherlands #Princess #Travel

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg