MATA-UTU, HOVEDSTADEN I WALLIS OG FUTUNA, TRIVES GODT UTENFOR TURISTLØYPA

Se også www.minbestereise.blogg.no

Bare ett #flyselskap har rute hit. Det er ingen kommersielle båtruter hit, og du finner ikke noe #turistkontor om du reiser dit. Byen har ingen gatenavn, atmosfæren og miljøet er #polynesisk og #fransk, #turister er det bare et fåtall av, og byen er sjelden eller aldri i det internasjonale nyhetsbildet. Vi snakker om #Mata-#Utu, hovedstaden i det franske territoriet #Wallis og #Futuna, som ligger i #Stillehavet, vest for #Samoa og nord for #Tonga.

Det største blikkfanget i Mata-Utu er uten tvil den storslagne #Cathedrale #Notre-#Dame-de-l’Assomption de Mata’Utu, det massive #romersk-#katolske gudshuset i blå vulkanstein er også kjent som Our Lady of Good Hope #Cathedral. Rett ved siden av ligger det langt mer beskjedne #kongeslottet (t.v. på bildet) i byen. Mellom tårnene på katedralen vises et #Malteser-kors, som også er et kongelig symbol i Wallis-monarkiet, og som også finnes i øyene sitt flagg. Katedralen og slottet ligger ved stranden med utsikt over #lagunen. Katedralen i neo-romansk stil ble påbegynt i 1951 og stod ferdig i 1967, og ble bygget av franske Marist-ordenen.

#Aircalin flyr fra #Noumea på Ny-#Caledonia, også det et fransk territorium, til Mata-Utu, som altså det eneste flyselskapet. Øygruppen har bare to havner, en av dem i hovedstaden. Det går frakteskip mellom øyene og Noumea.

Utilgjengelighet kan vere en av årsakene til at svært så få turister er innom Wallis og Futuna, en annen grunn, blir det sagt, er at befolkningen på øyene er noe mer reserverte enn i resten av regionen. Territoriet klarer seg uten turistkontor, øyene blir ikke aktivt markedsført, og det er akkurat slik de vil ha det…

Mata-Utu ligger på øya Uvea, i distriktet Hahake, og har rundt 1200 innbyggere. Det lave innbyggertallet til tross, dette er Wallis og Futunas største by, her ligger sentraladministrasjonen til den franske prefekten (guvernøren), den lokale nasjonalforsamlingen og forvaltningen, markeder, forretninger og restauranter, hoteller, banker, postkontor, sykehus og politistasjon. Som i Frankrike er rugby en svært populær sport på Wallis og Futuna, og det finnes tre rugbybaer i den lille hovedstaden. Byen har to tv-stasjoner og en radiostasjon, Radio Wallis et Futuna. Flyplassen Hihifo ligger vel fem kilometer utenfor byen.

Butikken Uvea Shop selger musikk av den populære lokale artisten og komponisten Palisio Tuauli og bandet Talamohe.

I byen finner man også det gamle samlingsstedet der høvdingen, eller kongen, kom med kunngjøringer til folket, Fale Fono og der lokale lovgivere hadde møte. Bak byen ligger “fjellet” Mont Lulu Fakahega, med sine beskjedne 145 meter. På toppen ligger et gammelt kapell, det går en smal vei opp dit, hvor utsikten er upåklagelig.

Like ved byen ligger to viktige og interessante arkeologiske utgravinger, Tonga Toto og Talietumu. 

Det franske oversjøiske territoriet Wallis og Futuna har et areal på 264 kvadratkilometer, og har rundt 15000 innbyggere. Territoriet blir styrt av en #prefekt (guvernør), utnevnt av regjeringen i #Paris, men øyene har en egen folkevalgt nasjonalforsamling og et begrenset indre selvstyre. Øygruppen er inndelt i tre historiske kongedømmer: #Uvea, #Sigave og #Alo, med lokale konger på “tronen”. Kongedømmene har sine egne lokale forvaltninger. Hovednæringsveier er jordbruk, med produksjon av bl.a. kopra, yam, tarorøtter, cassava og bananer. Og, det er flere husdyr enn det er folk på øyene, med 25000 griser og 7000 geiter.

Nettsiden til prefekturet (på fransk):  http://www.wallis-et-futuna.pref.gouv.fr

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg